Din ianuarie, prețul energiei electrice ar putea crește

27 nov. 2023
Vizualizari: 205

Deschidem săptămâna și Revista din această seară cu o declarație a premierului Marcel Ciolacu, care spune că Guvernul trebuie să fie mult mai eficient și pentru asta trebuie să se restructureze.

„Avem două mari provocări, avem PNRR, care înseamnă atât resurse financiare, dar cel mai mult înseamnă reforme de fond, nu de formă și cred că sunt cele mai dure reforme de implementat post-decembristă și avem cea mai mare provocare, aderarea la OCDE. Amândouă am putea spune că pot crea un plan pentru România. Trebuie să ținem cont de contextul extern, de crizele de securitate, energetice și trebuie să învățăm din ultimii doi, trei ani, ce înseamnă cu adevărat provocările, iar Guvernul trebuie să fie mult mai eficient. Iar ca să fie mai eficient trebuie să se restructureze, fiindcă am văzut în pandemie, în timpul crizei energetice, că nu s-a ridicat la adevăratele provocări”, a declarat premierul Ciolacu, scrie azi News.ro.

România liberă scrie azi despre o criză majoră în poliție. Chestorul de poliție, Victor Ștefan Ivașcu, a fost eliberat din funcția de inspector general al Poliției de Frontieră a României, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) printr-un comunicat transmis în seara de duminică, 26 noiembrie 2023.

„Potrivit MAI, Ivașcu a fost eliberat din funcția de inspector general «cu acordul acestuia». Decizia de eliberare din funcție a șefului Poliției de Frontieră a României a fost luată după ce Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a părăsit teritoriul României, ieșind din țară prin punctul de control de la vama Petea (județul Satu Mare). Primarul Cherecheș a ieșit din România în dimineața zilei de vineri, 24 noiembrie 2023. La câteva ore după aceea, Curtea de Apel Cluj a decis împotriva lui Cherecheș o condamnare definitivă, de cinci ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată. Condamnarea inițială fusese pronunțată în februarie 2022, însă nu era definitivă”, scrie România liberă.

„Tot în ziua de 26 noiembrie 2023, MAI a anunțat încetarea atribuțiilor pentru «ofițerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș». Acest ofițer a fost comisarul șef Mihai Gherman. În continuare, în funcția de inspector șef al IPJ Maramureș a fost împuternicit comisarul șef Constantin Ilea. De asemenea, a fost înlocuit din funcție și șeful Serviciului Județean de Protecție Internă Maramureș”, mai arată România liberă.

Fostul ministru Eugen Teodorovici a anunțat că va candida la președinția României în alegerile din 2024, în cadrul unei conferințe susținute de Blocului Suveranist Român.

„Cu un număr semnificativ de partide unite sub același steag, Blocul Suveranist Român – BSR reprezintă un fenomen unic în peisajul politic românesc. Platforma adună lideri cu viziuni diferite, dar unite în efortul de a aduce schimbarea. Anunțul lui Eugen Teodorovici despre candidatura sa la președinția României în 2024 adaugă o notă de încredere în abilitatea Blocului Suveranist Român de a propune soluții consistente pentru problemele țării”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres, scrie Gândul.

Tarifele de distribuție a energiei electrice ar putea crește cu 6% de la 1 ianuarie, a declarat luni Gabriel Andronache, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), scrie azi Cotidianul.

„Am avut mai multe discuții cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activități pe care le desfășoară, pentru care ar dori bani mult mai mulți. De asemenea, și ei, la rândul lor puteau să facă investițiile un pic mai calculat, în special pe zona aceasta de transport, astfel încât rețeaua, dacă ar fi fost dezvoltată și întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de față realizată de către prosumatori”, a menționat Gabriel Andronache, la o conferință de specialitate organizată de Ziarul Financiar, mai arată Cotidianul.

Unul dintre cei mai mari constructori chinezi de automobile electrice, Nio, anunță că între 2025 și 2027 va înlocui va înlocui 30% dintre muncitorii de pe liniile de producție cu roboți industriali.

Conform datelor, producătorul avea o forță de muncă de aproximativ 7.000 de angajați la finele lui 2022. Producătorul chinez nu a făcut niciodată profit de la înființarea sa, în 2014. Mai nou, Nio împreună cu Xpeng și Li Auto, primii trei constructori chinezi de automobile electrice premium, se confruntă cu noi rivali. Între ei producătorul de smartphone Xiaomi și motorul de căutare online Baidu, ale căror vehicule inteligente atrag clientela producătorilor consacrați. Nio are în vedere un viitor fără forță de muncă și complet automatizat în fabricile sale, dar a recunoscut că este dificil să ofere un orizont de timp pentru acest scenariu, scrie Capital.

Un cercetător român de la Universitatea Cambridge, George Balmuș, a realizat o descoperire care ar putea schimba destinul a peste 6 milioane de persoane de pe glob afectate de boala Parkinson.

„Mitocondriile care sunt componente celulare. În boala Parkinson, aceste mitocondrii, aceste centrale energetice sunt afectate. Ce am observat noi, este ca prin inhibarea sau scoaterea din celule a unei proteine care se numește USP30, putem distruge practic mitocondriile care sunt bolnave”, a declarat George Balmuș pentru Observator, scrie Adevărul.

Seară liniștită!

 

Din ianuarie, prețul energiei electrice ar putea crește was last modified: noiembrie 27th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: