Războiul din Ucraina va continua indiferent de condițiile meteorologice

18 nov. 2022
Vizualizari: 194

Deși în Ucraina au căzut primele ninsori, atacurile cu rachetele forțelor ruse continuă să lovească infrastructura energetică, lăsând mare parte din țară în întuneric și în frig. Dimitri Peskov a fost întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla cu milioanele de ucrainieni care au rămas fără electricitate după loviturile masive asupra Ucrainei din această săptămână.

„Operațiunea militară specială continuă și continuarea ei nu depinde de condițiile climatice, de vreme”, a mai spus Dimitri Peskov, scrie Capital.

Potrivit lui Dimitri Peskov, autoritățile de la Kiev nu mai sunt dispuse să negocieze.

„Este greu de imaginat negocieri publice, nu există așa ceva. Și cu atât mai mult cu negocieri publice într-o astfel de situație”, a declarat Peskov, potrivit CNN, citat de Capital.

La București, autoritățile române continuă discuțiile cu oficialii europeni în vederea admiterii țării noastre în Schengen. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat joi cu omologul său din Luxemburg, Jean Asselborn, cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen.

„Omologul luxemburghez a reconfirmat în dialogul cu ministrul Bogdan Aurescu susținerea puternică a țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen. Bogdan Aurescu a mulțumit în mod deosebit pentru sprijinul Luxemburgului pentru acest obiectiv și a asigurat că România va rămâne pe deplin angajată la nivel politico-diplomatic, pentru a mobiliza sprijinul politic necesar pentru adoptarea rapidă a Deciziei de aderare a României la acest spațiu”, scrie azi Gândul.

În drumul către Schengen, Croația este ca și admisă. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la votul din 8 decembrie cu România și Bulgaria.

„Comisia JAI va da votul pentru Croația în Schengen separat de voturile pentru România și Bulgaria. Această precizare a făcut-o Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, citată de presa din Bulgaria. Miniștrii de Interne din țările UE se vor reuni în cadrul Comisiei JAI (Justiție – Afaceri Interne) la data de 8 decembrie 2022. La acel moment se va da votul asupra candidaturilor României, Bulgariei și Croației”, scrie România liberă.

„Bulgaria și România cer să fie primite în Spațiul Schengen încă din anul 2011. Totuși, există încă obiecții, din partea Olandei și a Suediei, privind aceste două candidaturi. Spre deosebire de România și Bulgaria, Croația nu a întâmpinat obiecții legate de candidatura ei la Schengen. Croația are șanse maxime să intre în Spațiul Schengen la data de 1 ianuarie 2023”, mai arată România liberă.

Presa scrie că de la 1 ianuarie 2023 va crește salariul minim.

„Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. De la 1 ianuarie, este propus un salariu de 3.000 de lei, reprezentând o creștere de 17,6%, față de luna decembrie 2022. Impactul bugetar estimat pentru anul viitor este de 156,8 mii lei”, notează News.ro.

„Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă”, a mai transmis Ministerul Muncii, scrie News.ro.

Proiectul rămâne în transparență decizională până în 26 noiembrie.

Guvernul a aprobat, joi, o Ordonanță de urgență prin care se majorează de patru ori suma destinată transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

„Pentru transportul elevilor se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei pentru distanta de până la 3 kilometri. Pentru distanțele ce depășesc această valoare, suma se va suplimenta cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru. În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea”, precizează Guvernul, scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că Statul Român ar putea deveni acționar majoritar la compania Blue Air.

„Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) va prelua 75% din acțiunile companiei, devenind astfel acționar majoritar al companiei, scrie Ziarul Financiar. Președinte AAAS a confirmat informația, precizând că Ministerul Finanțelor execută garanția pentru ajutorul de stat oferit”, scrie Libertatea.

„«Am fost înștiințați de începerea acestei proceduri. Până la preluarea oficială va fi un proces pe care va trebui să îl parcurgem, nu știm exact când se va finaliza», au declarat reprezentanții Blue Air, pentru ZF. Informația a fost confirmată de Daniel Geantă, președintele AAAS, într-o declarație pentru site-ul cursdeguvernare.ro”, relatează Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Preluarea a 75% din acțiunile companiei era una dintre garanțiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 milioane de lei pe care Blue Air l-a primit de la statul român și pe care nu l-a rambursat”, mai scrie Libertatea.

Accesarea fondurilor europene ar putea fi simplificată.

„Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat joi, la Beclean, că pregătește un pachet de măsuri pentru simplificarea și debirocratizarea procesului de accesare a fondurilor europene, care să îi ajute pe primari să aibă un timp mai lung de implementare a proiectelor”, scrie Agerpres.

„Ministrul Boloș a făcut referire la etapa de verificare a conformității administrative și a eligibilității (CAE), în care existau proiecte respinse pentru lipsa unor documente, și a menționat că nu este interesat «de confortul funcționarului public», ci ca beneficiarii să aibă toate condițiile pentru a accesa cât mai multe fonduri europene”, mai notează Agerpres.

Tribunalul Giurgiu a dispus achitarea medicului Mircea Beuran. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

„Tribunalul Giurgiu a dispus joi achitarea medicului Mircea Beuran, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația că a primit de la un alt medic bani și bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, în schimbul numirii într-un post de asistent universitar la UMF «Carol Davila». Potrivit deciziei instanței, Mircea Beuran a fost achitat în baza art.16 lit.a din Codul de procedură penală, care prevede că «fapta nu există». De asemenea, instanța a dispus ridicarea sechestrului asupra sumei de 10.000 de euro, aflată într-un cont bancar al medicului”, notează Cotidianul.

Intelectualii românii din diaspora și performanțele lor excepționale sunt azi în atenția mass-media.

„Anca Vasiliu, născută la București și profesoară de filosofie greacă la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, a fost recompensată joi seară de Academia Franceză cu Marele Premiu pentru Filosofie pe anul 2022”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Anca Vasiliu s-a născut în 1957 la București. A fost cercetător la Institutul de Istoria Artei (Academia Română). Din 1990 s-a stabilit la Paris, iar în 1998 a fost recrutată de Centrul Național de Cercetări Științifice din Franța (CNRS), potrivit site-ului suplimentuldecultură.ro. În prezent, Anca Vasiliu este cercetător principal și coordonator de lucrări în cadrul unei echipe de cercetători și profesori de filosofie antică – Centre Léon Robin de recherches sur la pensée antique, afiliat Facultății de Filosofie a Universității Sorbonne (Paris IV). Este doctor în filosofie abilitat pentru a conduce doctorate în același domeniu. De asemenea, Anca Vasiliu susține cursuri de istoria filosofiei antice la Universitatea Paris I, Panthéon-Sorbonne. A fost director de program la College international de philosophie (Paris, 1998-2004). Este director al revistei Chôra de filosofie antică și medievală, editată de Polirom”, mai scrie Agerpres.

Seară liniștită!

Războiul din Ucraina va continua indiferent de condițiile meteorologice was last modified: noiembrie 18th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: