Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei

16 mart. 2022
Vizualizari: 313

Deschidem Revista din această seară cu o declarație a ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, în legătură cu negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noștri. Ei spun că negocierile nu sunt ușoare din motive evidente. Dar există oarece speranțe de a ajunge la un compromis”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de știri RBC, citat de Reuters, scrie Digi24.

„El a menționat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat «serios» în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev. Șeful diplomației ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt și alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare”, relatează Digi24.

„«Contradicții profunde» persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un «compromis» este încă posibil”, a apreciat, marți, un consilier al Președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, mai notează Digi24.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, miercuri, Congresului Statelor Unite și a cerut parlamentarilor americani ajutor pentru Ucraina pentru ca țara sa să poată ține piept invaziei rusești.

„Să fii liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii. Pacea nu depinde doar de tine și de poporul tău, depinde și de cei de lângă tine, de cei care sunt puternici. A fi puternic înseamnă a fi curajos și pregătit să lupți pentru viața și libertatea cetățenilor, ca cetățeni ai lumii, pentru drepturile omului, pentru libertate și pentru dreptul de a trăi decent și pentru dreptul de a muri când îți vine vremea și nu când vrea altcineva. Astăzi, poporul ucrainean nu apără doar Ucraina, apărăm valorile lumii și Europei în numele viitorului. Acum, am aproape 45 de ani. Astăzi, vârsta mea s-a oprit odată cu inima a peste 100 de copii. Nu văd niciun sens al vieții dacă nu poate opri moartea. Ca lider al țării mele, îi spun Președintelui Biden, sunteți liderul țării dumneavoastră mărețe, vă doresc să fiți și liderul lumii, iar să fii liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii”, a spus, printre altele, Președintele Zelenski parlamentarilor americani, notează Digi24.

Senatul SUA a adoptat, marți, în unanimitate, o rezoluție prin care îl condamnă pe Președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război.

„Rezoluția, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham și susținută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internațională de la Haga și alte state să vizeze armata rusă în orice investigație a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina”, scrie Cotidianul.

„Toți ne-am unit împreună, în această Cameră, democrați și republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităților comise împotriva poporului ucrainean”, a spus liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ținut înaintea votării, mai arată Cotidianul.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.

„Decizia privind Rusia a fost luată, într-o reuniune extraordinară, de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. Decizia a fost adoptată în dimineața zilei de 16 martie 2022 și intră în vigoare chiar din această zi. Cu o zi înainte, la 15 martie, Adunarea Parlamentară din Consiliul Europei, în unanimitate, formulase această propunere de eliminare a Rusiei. Decizia finală în acest sens putea fi luată doar de Comitetul de Miniștri. Tot la 15 martie, Guvernul Rusiei anunțase Consiliul Europei despre intenția sa de a se retrage din această organizație”, relatează România liberă.

Nivelul radiațiilor în Ucraina rămâne în parametri normali.

„Toate centralele nucleare din Ucraina sunt în stare sigură, iar măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații și nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean”, a precizat, miercuri, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), scrie Adevărul.

Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), în data de 15.03.2022, ora 17:45, ora României, conexiunea amplasamentului Cernobîl cu rețeaua națională de alimentare cu energie electrică a fost restabilită, alimentarea din generatoare diesel de urgență nemaifiind necesară”, transmite CNCAN, citată de Adevărul.

„Potrivit Comisiei, în prezent, toate instalațiile nucleare din Ucraina sunt funcționale și în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație. Totodată, reprezentanții CNCAN menționează că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații și nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean”, mai arată Adevărul.

Declarația zilei vine de la fostul agent KGB Jack Barsky care a explicat la CNN că liderul de la Kremlin se află acum într-o situație dificilă, din care ar putea ieși prin încheierea invaziei din Ucraina și declararea victoriei.

„Putin ignoră complet ceea ce gândesc și ce fac oamenii săi. Știe că îi poate ține sub control atâta vreme cât are vectorii de putere din regimul său sub control. Pentru că dacă nu mai are acest control, atunci e ars. Va exista o lovitură de palat și va fi pierdut”, a explicat Barsky la CNN, scrie Libertatea.

„Dacă crede că poate ocupa Ucraina se înșală. Am auzit și alți oameni spunând asta, dar am spus-o și eu de la început, Ucraina nu poate fi învinsă. Nu poți învinge o țară când lupți cu întreaga populație. Am pierdut în Vietnam, am pierdut în Afganistan, sovieticii au pierdut în Afganistan. Va fi o luptă prelungită și sângeroasă, cu partizani, mulți soldați ruși vor fi uciși. În cele din urmă se va încheia moștenirea lui Putin și el va fi înlăturat”, a spus Barsky, mai notează Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei was last modified: martie 16th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: