20 de zile de război

15 mart. 2022
Vizualizari: 617

După 20 de zile de la declanșarea războiului, luptele continuă în întreaga Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky s-a adresat într-un discurs soldaților ruși, în special recruților, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi tratați cu decență.

„Vreau să le spun ceva soldaților ruși. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Și care urmează să fie trimiși să lupte împotriva noastră. Recruți ruși! Ascultați-mă cu atenție. Ofițeri ruși! Ați înțeles deja totul. Nu o să luați nimic din Ucraina. O să luați vieți. Sunteți mulți. Dar și viața voastră va fi luată. De ce să muriți? Pentru ce? Știu că vreți să supraviețuiți. Vă ascultăm conversațiile în interceptări, ascultăm ce credeți cu adevărat despre acest război fără sens, despre această rușine și despre statul vostru. Discuțiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Știm cine sunteți”, a spus Zelenski, notează News.ro.

„Drept urmare, vă ofer o opțiune. În numele poporului ucrainean, vă dau o șansă. Șansa de a supraviețui. Dacă vă predați forțelor noastre, vă vom trata așa cum trebuie tratați oamenii. Ca oameni, cu decență. Într-un fel în care nu ați fost tratați în armata voastră. Și într-un fel în care armata voastră nu îi tratează pe ai noștri. Alegeți!”, a adăugat liderul ucrainean, mai scrie News.ro.

Premierii din Polonia, Cehia și Slovacia au anunțat marți că se vor întâlni cu Zelenski chiar în capitala Ucrainei, la Kiev.

„Cei trei oficiali se vor deplasa în calitate de reprezentanți ai Consiliului European. Scopul vizitei este de a confirma sprijinul Uniunii Europene pentru suveranitatea și independența Ucrainei. Scopul vizitei celor trei este acela de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea și independența Ucrainei, după cum a anunțat premierul Cehiei, Petr Fiala. Vizita are loc după ce au fost realizate o serie de consultări cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, relatează B1TV.

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat, luni, că recentul atac rusesc asupra bazei militare de la Iavoriv din vestul Ucrainei, din apropiere de Lvov și de granița cu Polonia, arată câtă dreptate a avut Ungaria când a decis să nu autorizeze transferul de arme către Ucraina.

„Atacurile evidențiază importanța deciziei de a nu permite tranzitul prin țară (Ungaria) a armelor letale către Ucraina, decizie pe care Guvernul de la Budapesta o va menține”, a spus Szijjarto într-un video publicat pe Facebook, scrie Agerpres.

„În opinia șefului diplomației ungare, recentul atac rusesc asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității, din apropiere de Leopolis, soldat cu 35 de morți, «ar putea fi o demonstrație că rușii vor să distrugă transporturile de arme pe care Ucraina le primește din Occident»”, mai notează Agerpres.

Ministerul rus al Apărării susține că armata sa a preluat controlul regiunii Herson din sudul Ucrainei.

„De asemenea, Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că Rusia ar căuta să însceneze un referendum în Herson, în încercarea de a legitima zona ca fiind o republică secesionistă similară cu Donețk, Lugansk și Crimeea. Ministerul Apărării de la Londra spune, într-un mesaj pe Twitter, că Rusia ar fi instalat un primar în orașul Melitopol, ca urmare a presupusei răpiri de vineri a edilului precedent. Într-o informare, Ministerul Apărării spune că forțele rusești ar fi tras focuri de avertisment înspre protestatari, în timpul manifestațiilor care au apărut în zonele ocupate din Ucraina. (…) Mai multe demonstrații au avut loc în ultimele zile în orașele Herson, Melitopol și Berdiansk, ocupate de ruși, transmite ministerul”, relatează Digi24.

„Procuratura din Rusia a cerut, marți, unei instanțe, condamnarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, 45 de ani, la încă 13 ani de închisoare, pentru fraudă și ultragiu la adresa instanței”, a informat agenția de presă rusă de stat TASS, citată de Reuters, scrie Libertatea.

„În urmă cu o lună, pe 15 februarie 2022, Alexei Navalnîi a fost dus în fața instanței de judecată pentru noi acuzații. Liderul opoziției ruse este acuzat că a deturnat donațiile către organizația sa anticorupție, FBK, cea care a dezvăluit că Vladimir Putin deține un conac în valoare de peste un miliard de euro și i-a acuzat pe alți oficiali de rang înalt care se îmbogățesc prin scheme corupte. De asemenea, Navalnîi ar fi insultat un judecător în timpul unui proces anterior. Principalul opozant al lui Vladimir Putin execută deja o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare, într-un lagăr penitenciar de înaltă securitate de la est de Moscova, pentru încălcări ale condițiilor de eliberare condiționată. Navalnîi spune că acuzațiile pentru care fusese condamnat inițial au fost înscenate pentru a-i bloca ambițiile politice”, mai notează Libertatea.

Președintele României, Klaus Iohannis, va merge miercuri, 16 martie 2022, la Chișinău, capitala Republicii Moldova, unde va fi așteptat de Președintele Maia Sandu.

„Vizita lui Klaus Iohannis în Republica Moldova are loc în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Peste 270.000 de refugiați ucraineni au intrat în Republica Moldova de la începutul invaziei rusești, dintre care 100.000 au decis să rămână aici, după cum a spus premierul moldovean Natalia Gavrilița, care a cerut asistență internațională pentru a face față numărului mare de refugiați ucraineni care continuă să intre în țară. Numărul de refugiați care au venit în Republica Moldova din Ucraina a generat o creștere de 4% a populației statului situat între România și Ucraina, care numără 2,6 milioane de locuitori”, relatează Libertatea.

Seară liniștită!

20 de zile de război was last modified: martie 15th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: