România riscă să piardă fondurile UE, din cauza deficitului bugetar

26 sept. 2023
Vizualizari: 168

Un sondaj INSCOP Research, la comanda News.ro, realizat în perioada 15-22 septembrie prin metoda CATI (interviuri telefonice), evidențiază că mai mult de două treimi dintre români consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită.

„Aproape 70% dintre cei chestionați consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită, proporția celor care consideră bună direcția în care se îndreaptă țara fiind de 21,1%, iar 9,5% nu știu sau nu răspund. În ceea ce privește evoluția pe care o va avea economia României în următoarea perioadă, 43,6% consideră că aceasta va fi negativă, 32,5% cred că va stagna și doar 15,6% mizează pe o evoluție pozitivă. 8,3% nu știiu sau nu răspund. Comparativ cu procentele din urmă cu 10 ani, cei care credeau că evoluția economiei va fi una pozitivă reprezentau 19%, procent mai mare decât în prezent, iar cei care susțineau ideeaa unei evoluții negative reprezentau 41%, procentul fiind mai mic decât cel de acum, în timp ce aceia care afirmau că economia va stagna reprezentau 31%. Conform analizei socio-demografice realizate de INSCOP, cred că economia va avea o evoluție negativă mai ales: persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu studii superioare, angajații la privat”, notează News.ro.

„La întrebarea «Cum credeți ca va fi situatia financiară a familiei dumneavoastră în următoarele 12 luni?», 42,3% au răspuns că va fi la fel, 29,1% cred că va fi mai proastă, iar 22,7% mizează pe o situație mai bună”, mai scrie News.ro.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, vine să confirme temerile românilor și ne spune că România ar putea pierde toate fondurile de la UE, din cauza deficitului bugetar excesiv.

„Potrivit lui Boloș, există riscul ca România să piardă 75 de miliarde de euro și toate proiectele de investiții să rămână fără surse de finanțare, a scris ministrul pe Facebook. Marcel Boloș a menționat avertismentele Comisiei Europene care a avertizat: «Aveți grijă cu deficitul bugetar, dacă nu faceți ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteți în pericol să vă suspendăm fondurile europene, toate, și din Politica de coeziune și din PNRR»”, relatează Evenimentul Zilei.

„Marcel Boloș a menționat că Fondul Monetar Internațional a efectuat o vizită în țară pentru evaluarea situației financiare și economice la nivel național. În urma acestei evaluări, au fost apreciat eforturile noastre în ceea ce privește implementarea reformelor și politicilor economice responsabile. Dar s-a subliniat, de asemenea, că avem nevoie de o sustenabilitate fiscală și bugetară mai bună. Marcel Boloș subliniază că măsurile propuse vor avea un impact pozitiv în următorii ani. Acestea vor contribui la crearea unui stat mai disciplinat și corect, care să ofere protecție investitorilor”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Camera Deputaților și Senatul se reunesc, marți, de la ora 18.00, în ședință comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pentru proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

„Guvernul a adoptat luni proiectul de lege cu măsurile fiscale pentru care își va angaja răspunderea în Parlament. Procedura presupune adoptarea rapidă, fără dezbatere parlamentară. Senatorii și deputații au însă dreptul să trimită Guvernului amendamente la proiectul depus, iar Executivul decide dacă acceptă vreuna dintre propuneri. Apoi premierul prezintă în ședința comună a Parlamentului forma finală pentru care își angajează răspunderea. În termen de 3 zile de la asumarea răspunderii, parlamentarii pot depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului. Dacă moțiunea de cenzură nu este adoptată, proiectul de lege se consideră adoptat, iar măsurile intră în vigoare. Cabinetul Ciolacu dorește ca noile măsuri fiscale să intre în vigoare peste câteva zile, chiar de la 1 octombrie”, scrie RFI.

USR și Forța Dreptei anunță că vor ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege pentru care Guvernul urmează să își asume răspunderea guvernamentală.

„Anunțăm astăzi atacul la Curtea Constituțională depus de USR alături de Forța Dreptei împotriva legii creșterii taxelor pe care își angajează răspunderea Guvernul Ciolacu. În această dimineață, am făcut public avizul emis de experții din Ministerul Justiției care conține zeci de pagini de argumente pentru neconstituționalitatea acestei legi, pentru motive de nelegalitate, abuzuri de drept care sunt comise în acest text de lege, motive ignorate de ministrul Alina Gorghiu care, contra experților din propriul său aparat, a dat un aviz favorabil, în ciuda tuturor acestor motive prin care această lege este neconstituțională. Vom depune sesizarea la CCR cu motive ale experților din USR, din Forța Dreptei, cu toate argumentele de neconstituționalitate, dar le-aș adăuga chiar și pe cele ale Ministerului Justiției”, a afirmat liderul USR, Cătălin Drulă, la Palatul Parlamentului, scrie Cotidianul.

Drulă a adăugat că Alina Gorghiu, pentru a-l sprijini pe premierul Marcel Ciolacu, „a trecut peste argumentele de neconstituționalitate”.

„Noi nu vom face acest lucru și le vom pune pe masa judecătorilor CCR și avem convingerea că judecând drept și patriotic nu au cum să nu declare această lege neconstituțională în ansamblul său. Sunt motive de la încălcarea legislației existente, Cod fiscal, Legea responsabilității fiscale, Constituția României este călcată în picioare. Practic, în acest moment, Marcel Ciolacu guvernează prin decret. Mergem apoi la motivele care țin de dublă impozitare, de justă așezare a sarcinii fiscale, toate principiile de drept și principiile de responsabilitate fiscală ale unui stat călcate în picioare în numele alimentării clientelei de partid cu banii de care e nevoie pentru acele portbagaje pe care le-am văzut în aceste zile. (…) Atacul la CCR este calea eficientă și efectivă de a preveni intrarea în vigoare, așa cum plănuia Marcel Ciolacu, pe 1 octombrie, a acestui pachet”, a mai susținut liderul USR, notează Cotidianul.

Seară liniștită!

 

România riscă să piardă fondurile UE, din cauza deficitului bugetar was last modified: septembrie 26th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: