PNL, la un pas de ultima decizie

8 nov. 2021
Vizualizari: 232

Cum va arăta viitorul Guvern? Va fi un Guvern PNL-PSD sau se reface coaliția? Aceasta este tema acestei zile.

„PNL, pe un butoi cu pulbere, înainte de marea decizie: guvernare cu PSD sau cu USR”, titrează Adevărul.

„Liberalii decid luni seară cu cine vor guverna: PSD sau USR. Până la ședință, grupările din partid trag sforile astfel încât hotărârea să le fie favorabilă, dar și să poată merge cu un premier agreat de toți la consultările cu Klaus Iohannis. Apropierea deciziei finale privind cel mai potrivit partener de guvernare pentru liberali, adică PSD sau USR, a dus la creșterea tensiunilor în interiorul PNL, părerile fiind împărțite în ceea ce privește soluția cea mai bună pentru partid, pentru fiecare grupare sau pentru relația cu partenerul lor de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis. Liberalii nu acceptă participarea la un Guvern în care ei să nu aibă premierul. Această condiție este considerată nenegociabilă în interiorul PNL. Potrivit unor surse, sunt dispuși să rămână în afara guvernării dacă prim-ministrul ar fi din alt partid sau un tehnocrat”, notează Adevărul.

„«Echipa câștigătoare» de la Congresul PNL este împărțită în ceea ce privește alegerea variantei PSD sau refacerea coaliției cu USR. Grupul din Ardeal, cu lideri ca Emil Boc și Lucian Bode, și unele filiale din Moldova (cum sunt cazurile Suceava, Botoșani și Vaslui) merg pe varianta PSD. Liderii din sud și o parte din Moldova sunt pentru varianta cu USR. De exemplu, PNL Iași, organizație condusă de Alexandru Muraru, a adoptat o rezoluție prin care cere ca viitorul premier să fie tot de la PNL, iar prima încercare de guvernare să fie tot USR. Jocurile de culise pentru varianta USR sunt făcute de Florin Cîțu și Dan Vîlceanu, secretar general al partidului și președinte PNL Gorj”, mai arată Adevărul.

România liberă înaintează și o listă a unui potential cabinet PNL-PSD.

„Potrivit unor surse România Liberă, viitorul Guvern PNL-UDMR-PSD ar arăta cam așa: Prim-ministru – PNL – Nicolae Ciucă; Vicepremier – PSD – Sorin Grindeanu; Vicepremier – UDMR – Kelemen Hunor; Ministrul Finanțelor – PSD – Mihai Tudose; Ministrul Justiției – PNL – Alina Gorghiu; Ministrul Muncii – PSD – Gabriela Firea; Ministrul Energiei – PNL – Virgil Popescu; Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – PNL – Marcel Boloș; Ministrul Transporturilor – PSD – Sorin Grindeanu; Ministerul Afacerilor Externe – PNL – Bogdan Aurescu; Ministerul Apărării – PNL – Simona Cojocaru; Ministerul Mediului – ?; Ministerul Afacerilor Interne – PSD – Paul Stănescu; Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – PNL – George Cătălin Stângă; Ministerul Sănătății – PSD – Alexandru Rafila; Ministerul Educației – PNL – Sorin Cîmpeanu; Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu; Ministerul Tineretului și Sportului – UDMR – Eduard Novak; Ministerul Dezvoltării – UDMR – Cseke Attila; Ministerul Economiei – PSD – Vasile Dîncu; Ministerul Cercetării – PSD – Doina Fedorovici; Președinte Camera Deputaților – Marcel Ciolacu; Președinte Senat – Florin Cîțu”.

Din perspectiva unui Guvern PNL-PSD, News.ro scrie despre declarația medicului Alexandru Rafila în legătură cu posibila sa nominalizare în calitate de Ministru al Sănătății.

„Știu și eu chestiunea asta, nu o exclud, în mod evident, am mai fost întrebat de foarte multe ori deja legat de această posibilitate, rămâne să vedem care va fi negocierea politică, soluția, și în cazul în care mi se va face această propunere probabil că voi accepta. Vă spun de ce, din 2 motive. În primul rând că eu am fost un om destul de vocal în perioada anterioară, am dat și multe sfaturi, soluții sau posibilități de a încerca să rezolvăm lucrurile într-un mod mai bun. În momentul în care refuzi o astfel de poziție, după ce ai fost fie contestatar, fie un sfătuitor, atunci rezultă că nu ești serios”, a declarat medicul Alexandru Rafila, scrie News.ro.

În primul rând, nu trebuie să ne așteptăm la niște măsuri minune în care vine cineva, providențial, și ia o măsură care schimbă total lucrurile. Nu se poate așa ceva, însă, cu siguranță, prioritatea este legată de reducerea numărului de îmbolnăviri și, ceea ce se întâmplă tragic în momentul de față, reducerea numărului de decese. Avem o problemă pe care au sesizat-o și cei din echipa OMS care au venit în România. Oamenii, în general, se prezintă târziu la medic, după ce se infectează, de multe ori se diagnostichează la domiciliu, dacă sunt pozitivi nu comunică lucrul acesta și se prezintă prea târziu la medic, și lucrul acesta se datorează, în primul rând, unei neînțelegeri a gravității acestei boli și trebuie să îi convingem să se prezinte cât mai repede la medic”, a mai declarat Alexandru Rafila, scrie News.ro.

Decizie-șoc. Viena acționează de capul ei. Începe vaccinarea copiilor foarte mici, deși EMA nu a aprobat niciun vaccin pentru copiii sub 12 ani”, titrează Evenimentul Zilei.

„Viena va vaccina copiii între 5 și 11 ani împotriva COVID-19, deși Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a aprobat încă Pfizer pentru această categorie de vârstă. Orașul Viena va ajuta la vaccinarea copiilor de până la 5 ani împotriva COVID-19, fără aprobarea oficială a UE, au anunțat, joi, oficialii. Capitala Austriei devine primul oraș unde această categorie de vârstă va fi vaccinată. La Viena, până la 200 de copii vor putea fi vaccinați în fiecare zi în cele 34 de centre de vaccinare organizate de administrația orașului, potrivit unui purtător de cuvânt al municipalității, care a adăugat că orașul este pregătit să-și extindă capacitatea dacă cererea se va dovedi a fi mare. Viena mai caută, de asemenea, pediatri autorizați pentru a administra dozele în centre, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

PNL, la un pas de ultima decizie was last modified: noiembrie 8th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: