Guvern stabil sau anticipate

4 nov. 2021
Vizualizari: 403

Ultima soluție pentru formarea unui Guvern stabil, capabil să treacă prin criza economică și prin pandemie, ar putea sta în rezultatul negocierilor PNL-PSD, care, însă, par a fi amânate de la o zi la alta.

Tabloul Parlamentului: PSD – 157 de mandate, PNL – 119 mandate (după plecarea deputaților și senatorilor PNL – 17 parlamentari – susținători ai lui Ludovic Orban), USR – 80 de mandate, AUR – 43 de mandate, UDMR – 29 de mandate, Minoritățile – 18 mandate, neafiliați – 22 de mandate este oglinda succesului sau eșecului oricărei alianțe care se negociază în aceste zile. În plină negociere, PNL pierde noi mandate, ultimul plecat fiind deputatul Adrian Miuțescu, despre plecarea căruia scrie Agerpres.

„Deputatul Adrian Miuțescu anunță că părăsește Grupul parlamentar PNL, precizând că nu se dezice de liberalism, ci doar de «conducerea efemeră a acestui partid, care a reușit, în două luni de zile, să prăbușească încrederea românilor în Partidul Național Liberal». El devine, astfel, al șaptesprezecelea parlamentar care părăsește grupul PNL”, relatează Agerpres.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că nu se poate realiza o coaliție de guvernare fără compromis.

„Dacă colegii de la PNL au schimbat decizia în Biroul lor Național și au zis că da, sunt deschiși după decizia precedentă, atunci și USR trebuie să facă o concesie, un compromis. Fără compromis nu se poate. De aceea, eu cred că, în momentul în care fiecare mai lasă un pic din aroganță, din supărare, din orgoliile personale, atunci se poate merge înainte și e loc de compromis. Coaliție perfectă nu veți găsi în această țară, fiindcă nu se poate o coaliție perfectă. Va fi nevoie de o coaliție, indiferent care va fi, și nu va fi nicio problemă să găsească USR o soluție de a merge mai departe alături de PNL”, a declarat Kelemen, miercuri, la Antena 3, scrie Agerpres.

„Pentru noi, prima opțiune e refacerea, resuscitarea coaliției din decembrie. Dacă nu merge, e musai să găsești o formulă de guvernare și atunci nu rămâne altceva decât să încerci cu PSD, dar acest lucru înseamnă că PSD va cere poziția de prim-ministru (…) pentru că are mai multe mandate decât au PNL și UDMR împreună”, a adăugat liderul UDMR.

Presa scrie despre primul demers realizat de premierul interimar Florin Cîțu, anume reluarea discuțiilor cu USR, pentru refacerea coaliției. Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat, miercuri, că, în cadrul discuțiilor cu echipa de negociere a PNL, a simțit că există o disponibilitate pentru refacerea coaliției.

„Am simțit că există această disponibilitate (de refacere a coaliției – n.r.), dar știți cum e, nu mă mai iau după simțăminte. Până nu văd, nu cred. Le-am și spus colegilor de la PNL că așteptăm să aibă ei discuția cu PSD, pentru că știm că și acolo au fost discuții avansate în ultimele zile, să aibă discuția cu PSD, să își facă calculele și până la sfârșitul zilei sau începutul zilei de mâine o să vină cu un răspuns, ca să decidem dacă mergem mai departe cu negocieri pe refacerea coaliției sau nu”, a spus Cioloș, notează Agerpres.

„Liderul USR a menționat că nu s-a discutat despre numele viitorului premier, ci doar despre principii. Cioloș a declarat că USR dorește un mesaj «clar» din partea PNL privind intenția de refacere a coaliției, astfel încât să nu fie purtate în paralel negocieri și cu cei de la PSD”, scrie Agerpres.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanții USR, că sunt șanse mari să se refacă coaliția dintre cele două formațiuni.

„A fost o discuție foarte bună. A semănat foarte mult și cu o terapie de grup, ceea ce aveam nevoie. Am discutat despre principii, cum vom putea, dacă vom putea reface această coaliție și apoi am vorbit despre programul de guvernare. (…) Am agreat pe principii și, în același timp, de a reface coaliția, am agreat că trebuie să fie un acord al coaliției mult mai în detaliu și am vorbit despre programul de guvernare, care ar trebui să fie mai în detaliu”, a spus premierul interimar Cîțu, la Parlament, scrie Agerpres.

„Întrebat ce șanse sunt să se refacă o coaliție PNL-USR-UDMR, el (n.n. Florin Cîțu) a răspuns: «Sunt șanse mari. Eu am ieșit optimist de la această întâlnire». El (n.n. Florin Cîțu) a arătat că nu s-a discutat despre un nume de premier, ci despre principiul că prim-ministrul este de la PNL”, relatează Agerpres.

Cotidianul consemnează declarația medicului Octavian Jurma, care susține că „dacă trendul actual de scădere a cazurilor de Covid-19 se menține constant, înainte de sărbători majoritatea județelor vor ajunge la incidențe de sub 3 la mie”.

„Specialistul atrage atenția că prognoza, în această perioadă, este puternic influențată de măsurile luate și conformarea populației cu acestea. Dintre acestea, vaccinarea este cel mai important factor care poate accelera ieșirea din valul 4. (…) Acesta spune că deschiderea școlilor, în format fizic, la o incidență mare, de peste 3 la mie, lipsa de conformare cu măsurile de limitare a pandemiei, relaxarea prematură, haosul politic, toate pot să producă platouri (număr constant de cazuri) înalte”, scrie Cotidianul.

În timp ce, în România, specialiștii așteaptă o calmare a situației epidemiologice, Franța, cu 3 sferturi din populație vaccinată, anunță cifre record a numărului cazurilor de îmbolnăviri.

„Franța a raportat, miercuri, 10.050 de cazuri noi de infectare cu Covid-19 în 24 de ore. Este pentru prima dată în ultimele două luni de când se depășește pragul de 10.000 de îmbolnăviri”, relatează Reuters, citat de Digi24.

„Într-un alt semn că virusul ia din nou avânt, spitalizările din cauza Covid-19 au crescut cu 84 în același interval, ajungând la 6764, creștere nemaiîntâlnită din 6 septembrie. Numărul total de cazuri noi se ridică acum la 7,18 milioane. Numărul pacienților cu COVID-19 internați la terapie intensivă a crescut cu cinci în 24 de ore, ajungând acum la 1096, o creștere cu 58 într-o săptămână. Franța a înregistrat, de asemenea, 35 de noi decese din cauza epidemiei, totalul ajungând la 117.783”, notează Reuters, mai scrie Digi24.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Guvern stabil sau anticipate was last modified: noiembrie 4th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: