Ebola face ravagii în Uganda

Facturile mari la energie pentru iluminatul public al şcolilor şi instituţiilor publice afectează deja bugetele localităţilor din România.

Guvernul caută acum soluţii, prin lansarea unui program special care poate fi accesat de unităţile administrative-teritoriale. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, joi, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, că, la sfârşitul acestui an, va fi lansat un program pentru montarea de panouri fotovoltaice, destinat unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice.

„Aş vrea să profit de faptul că sunt domnii prefecţi prezenţi aici, la această videoconferinţă, să transmit clar un mesaj că la sfârşitul acestui an lansăm un program special pentru unităţile administrativ-teritoriale, un program multianual din Fondul de modernizare, complementar cu cel de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectele Europene. Ca să fie foarte clar, este alt program, prin care încurajăm practic şi deschidem call-uri de proiecte, probabil finanţate 100%, pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice de montare a panourilor fotovoltaice pentru creşterea autoconsumului”, a precizat ministrul Energiei scrie Agerpres.

În cadrul videoconferinţei cu prefecţii, de joi, Premierul Ciucă a cerut prefecţilor să asigure toate condiţiile pentru ca şcolile să funcţioneze normal.

„Partea aceasta de trecere a şcolilor în online din cauza termiei nu are loc în discuţia noastră, pentru că am discutat, aşa cum spuneam de cu mult timp înainte, despre măsurile care trebuie luate astfel încât să fie asigurate toate condiţiile. Nu este acceptabil să luăm o astfel de decizie în condiţiile în care şi astăzi, când discutăm, căutăm soluţii astfel încât să asigurăm derularea procesului de învăţământ coerent, fără niciun fel de alte sincope. Sigur, ştim foarte bine că sunt câteva localităţi din ţară care în fiecare an au avut nevoie de sprijin pentru termie. Discutăm de acele localităţi unde încă, din păcate, termia se asigură prin consumul de păcură. Vom găsi soluţii. De altfel, şi prin decizia de ieri de la şedinţa de Guvern am alocat resursele necesare ca la nivelul autorităţilor locale să poată să înceapă achiziţia de combustibil pentru aceste centrale. Ca atare, sincer, nu văd şi nu accept să întrerupem procesul de învăţământ pentru că nu există termie în vreuna din unităţile de învăţământ”, a transmis premierul Ciucă, scrie Agerpres.

Fostul deputat, Sebastian Ghiţă, revine în atenţia procurorilor DNA, cu un nou dosar.

„Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată de DNA, alături de administratorul Asesoft International şi de directorul Teamnet International, în dosarul în care este acuzat că a cerut bani unor firme IT pentru contracte având ca beneficiari instituţii publice, din domeniul sănătăţii (implementarea proiectelor privind Prescripţia electronică, Cardul Naţional de Sănătate), al mediului”, relatează News.ro.

„Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Sebastian Aurelian Ghiţă, deputat în Parlamentul României în perioada 2012-2016, iar, anterior, reprezentant al unor societăţi comerciale, pentru trafic de influenţă (cinci infracţiuni dintre care patru în formă continuată) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, a unei persoane fizice, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale controlate în mod direct de către primul inculpat, pentru complicitate la trafic de influenţă (trei infracţiuni dintre care două în formă continuată) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, şi a unei alte persoane fizice, la data faptelor director general al unei alte societăţi comerciale controlate în mod direct de către primul inculpat, pentru complicitate la trafic de influenţă (două infracţiuni, ambele în formă continuată)”, anunţă DNA, miercuri, într-un comunicat de presă, mai scrie News.ro.

Cotidianul scrie că România şi Azerbaidjan deschid o nouă colaborare în domeniul gazelor lichefiate.

„SNGN ROMGAZ SA și SOCAR, compania națională petrolieră a Republicii Azerbaidjan, au semnat miercuri, la București, un Memorandum de Înțelegere care pune bazele unei noi colaborări între cele două companii. Prin acest Memorandum de Înțelegere cele două companii oficializează intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum și alte instalații și facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România”, notează Cotidianul.

Antena 3 scrie despre un incident tehnic produs miercuri la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

„Nuclearelectrica anunță că miercuri după-amiaza Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic național din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a unității, fără impact pe partea nucleară. Potrivit Nuclearelectrica, specialiștii CNE Cernavodă investighează, în vederea remedierii, cauza care a condus la deconectarea automată a Unității 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Național”, relatează Antena 3.

Legea marţială a intrat în vigoare, începând de joi dimineaţă, în cele 4 regiuni ocupate de Rusia în estul Ucrainei.

„Președintele rus a semnat miercuri un decret care impune Legea marțială în Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk, regiunile anexate ilegal de Rusia la finele lunii septembrie. (…) Potrivit decretului, sunt create sedii de apărare teritorială în autoproclamatele Republici Populare Donețk (RPD) și Luhansk (RPL), precum și în regiunile Zaporojie și Herson. Miercuri, Viktor Vodolatski, deputat în Duma de Stat a Rusiei, a declarat agenței ruse de stat TASS că introducerea Legii marțiale implică consolidarea activității tuturor serviciilor de securitate și de aplicare a legii. Potrivit lui Vodolatski, evacuarea locuitorilor din RPD, RPL și din regiunea Zaporojie nu este prevăzută, dar excepție va face regiunea Herson, unde evacuarea a început deja”, relatează Libertatea.

„Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni că Rusia recurge la tactici disperate pentru a încerca să impună controlul în aceste zone”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, în cadrul unui briefing de presă, mai arată Libertatea.

„(Rușii, n.r.) nu au niciun fel de pretenții legale. Nu există nicio jurisdicție pe care să o aibă asupra acelor teritorii. Acesta este pământul Ucrainei, iar Rusia a încălcat în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și Carta ONU prin actele sale ilegale”, a mai spus Patel, scrie Libertatea.

Presa mai scrie că Ebola revine pe continentul african, în Uganda.

„Epidemia de Ebola, care face ravagii în Uganda din septembrie, a cauzat moartea a până la 44 de personae”, a anunţat, miercuri, Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP, citată de News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„În total, sunt 60 de cazuri confirmate şi 20 de cazuri probabile de Ebola, 44 de morţi şi 25 de persoane care s-au vindecat. (…) Rămânem îngrijoraţi că ar putea exista mai multe lanţuri de transmitere şi mai multe contacte (cu virusul) decât ştim în comunităţile afectate”, a declarat Ghebreyesus, în timpul unei conferinţe de presă, la Geneva, scrie News.ro.

„Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a ordonat, pe 15 octombrie, izolarea a două districte din centrul ţării, în epicentrul actualei epidemii de Ebola. De asemenea, a fost impusă o interdicţie de călătorie, iar locurile deschise publicului au fost închise. Museveni ordonase deja vindecătorilor tradiţionali să nu mai aibă grijă de bolnavi, în încercarea de a stopa răspândirea virusului, iar poliţia poate să aresteze orice persoană suspectată că a contractat Ebola care a refuzat să fie plasată în izolare.Transmiterea în rândul oamenilor se realizează prin fluide corporale, principalele simptome fiind febră, vărsături, sângerări şi diaree. Persoanele infectate devin contagioase abia după apariţia simptomelor, după o perioadă de incubaţie cuprinsă între 2 şi 21 de zile”, mai arată News.ro.

România liberă anunţă că medicul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani.

„Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea «informațională» a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008). A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, București și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară București. Deține 23 brevete de invenții”, aminteşte România liberă despre cariera marelui nutriționist român.

Seară liniştită!