Nicolae Ciucă: „Nu este normală niciun fel de astfel de discuţie într-o coaliţie”

17 nov. 2023
Vizualizari: 227

Criticile dintre unii membri ai coaliției par să nu mai fie acceptate de către liderii acesteia. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a referit joi la schimbul de replici între premierul Marcel Ciolacu și prim-vicepreședintele liberalilor, Rareș Bogdan, subliniind că rolul celor două partide este de a continua guvernarea pentru a asigura stabilitatea țării și finalizarea obiectivelor propuse, „mai presus de orice fel de reacție personală și orgoliu personal”.

„Nu este normală niciun fel de astfel de discuție într-o coaliție. O coaliție trebuie să se bazeze pe respect între parteneri și atunci respectul se concretizează și în ceea ce înseamnă anumite comportamente, mai ales în spațiul public. (…) Încă o dată, respectul trebuie să fie reciproc, nu doar de o parte sau de cealaltă, ca atare, eu sunt convins că, așa cum am găsit soluții până acum, am înțeles că mai presus de orice fel de reacție personală și orgoliu personal este rolul nostru să continuăm să guvernăm și să asigurăm stabilitatea țării și să finalizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus. Urmează să venim cu bugetul și să avem o construcție bugetară pentru anul 2024, așa cum s-a asumat în coaliție, ne trebuie liniște și trebuie să gândim ceea ce trebuie să facem pentru români”, a afirmat Ciucă, la sediul central al PNL, scrie Agerpres.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că toate neconformitățile în legătură cu podul de la Brăila trebuie să fie îndepărtate pe cheltuiala companiei care l-a realizat și a precizat că, dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci lucrarea nu va fi recepționată.

„Am mai spus despre acea companie următorul lucru: că parcă au dublă personalitate, într-o parte lucrează bine și dau exemplu unde se lucrează bine, pe lotul de autostradă Pitești-Curtea de Argeș, unde se înaintează extraordinar de bine și unde, dacă își mențin ritmul, vor termina anul viitor, pe vremea asta, acel lot 5 de autostradă, înainte de termen. S-a lucrat extraordinar de bine. S-a ajuns peste 50, undeva spre 60%, peste toate așteptările. Asta ar fi o personalitate”, a afirmat Sorin Grindeanu, scrie News.ro.

„Pe partea cealaltă, e toată istoria, nu doar asta ce m-ați întrebat, cea legată de pod, unde au fost diverse desfășurări și unde CNAIR a luat decizia corectă, și anume aceea de a nu recepționa, nici nu pot legal să facă acest lucru cei de la CNAIR, atâta timp cât nu sunt îndepărtate toate neconformitățile. Știu că s-a solicitat de către CNAIR, s-au solicitat diverse expertize independente care au scos în evidență anumite lucruri care trebuie să fie remediate de către compania care a construit podul. Altfel nu se recepționează. Nu se întâmplă aceste lucruri, e o chestiune care ține și de finanțe în ceea ce îi privește și de anumite plăți, eliberări de garanții și toate lucrurile care decurg din nerecepționarea unei lucrări”, a mai spus ministrul Transporturilor, scrie News.ro.

El a adăugat și alte lucruri care trebuie rezolvate de compania respectivă în legătură cu podul de la Brăila.

„Mai mult decât atât, eu mă aștept să se țină de cuvânt și să termine descărcarea pe Jijila, de pe malul tulcean, până la sfârșitul anului, că așa s-au angajat. Mă aștept să se țină de termenul pe care îl au cu macaralele, pentru că e acel ordin dat de către CNAIR ca până la sfârșitul acestei luni să finalizeze. Dacă nu, eu am anunțat în urmă cu vreo două săptămâni, când am fost la Brăila, se va deschide 24 din 24. Nu e posibilă o asemenea atitudine. Aici lucrurile sunt cât se poate de clare. Toate neconformitățile trebuie să fie îndepărtate, pe cheltuiala companiei respective, nu pe altă cheltuială”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, scrie News.ro.

Guvernul a aprobat joi actul constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare – S.A.

România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență să operaționalizeze Banca de Investiții și Dezvoltare, astfel, fiind aprobat, prin hotărâre, actul de constituire al Băncii.

„Misiunea Băncii de Investiții și Dezvoltare – S.A. este de a sprijini proiecte strategice care nu pot găsi finanțare în sistemul bancar obișnuit, iar activitatea sa se va desfășura cu respectarea legislației în materie de ajutor de stat. Capitalul social al Băncii, subscris, este de 3 miliarde de lei. Banca va fi administrată în sistem dualist, de către un Consiliu de Supraveghere format din 7 membri și un Directorat format din 3 membri”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern, scrie Agerpres.

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, nu va adera la Patriarhia Română.

„Astfel, este respins apelul, lansat de un grup de preoți și credincioși din Chișinău care i-a cerut Mitropolitului Vladimir să inițieze procesul de aderare la Patriarhia Română. Să spunem că, joi, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a convocat o ședință la care au participat toți protopopii și stareții de mănăstiri, subordonați Mitropolitului Vladimir. Iar Consiliul eparhial extins al Eparhiei Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova a venit cu o adresare către «cler și popor, în contextul provocărilor actuale»”, scrie RFI.

Mitropolia Moldovei îi îndeamnă pe toți „cler și popor, la păstrarea păcii și a unității creștine și la evitarea alunecării în tot felul de dezbinări, schisme și conflicte, alimentate politic”, mai scrie RFI.

În același timp, Mitropolia Moldovei atenționează că „practică neîntemeiată și defectuoasă de a părăsi samavolnic jurisdicția eclezială și de a adera la alte entități religioase, fără carte canonică din partea ierarhului, va fi sancționată în strictă conformitate cu Dreptul Canonic – caterisire”, se mai arată în adresarea Consiliul eparhial extins al Eparhiei Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova, mai notează RFI.

Pedro Sánchez câștigă un nou mandat de premier în Spania, după luni de negocieri și un acord controversat în urma alegerilor din iulie.

„Sánchez a fost susținut de 179 de parlamentari în camera inferioară a parlamentului, care are 350 de locuri. Doar deputații opoziției de dreapta au votat împotriva sa. Partidul Popular conservator a câștigat alegerile din iulie, dar liderul Alberto Núñez Feijóo nu a reușit să formeze o majoritate. Votul a avut loc după dezbateri între liderii de partid, care s-au axat aproape în întregime pe un acord foarte controversat de amnistie pentru separatiștii catalani, pe care Sánchez l-a acceptat în schimbul sprijinului pentru a fi ales din nou prim-ministru”, relatează România liberă.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Nicolae Ciucă: „Nu este normală niciun fel de astfel de discuție într-o coaliție” was last modified: noiembrie 17th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: