Ungaria anunţă suprataxarea marilor companii

27 mai 2022
Vizualizari: 399

Deschidem Revista din această seară cu un dosar din Republica Moldova, care ține prima pagină a știrilor din această țară. Justiția din Moldova a decis joi plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile a fostului Președinte, Igor Dodon, care este suspectat de corupție și trădare.

„Judecătoria Ciocana a respins joi, 26 mai, demersul procurorilor privind eliberarea unui mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului șef de stat. Avocatul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a declarat că dosarul penal pe numele ex-președintelui este unul fabricat și că nu există probe care ar demonstra vinovăția lui Dodon. Totodată, acesta a precizat că procurorii încearcă să-i atribuie lui Dodon bunuri care au fost găsite la alte persoane. De partea cealaltă, procurorii susțin că rezultatele perchezițiilor demonstrează că Igor Dodon intenționa să părăsească țara, motiv pentru care măsura de arest preventiv era una necesară. Igor Dodon este acuzat de comiterea coruperii pasive, acceptarea finanțării partidului politic de o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită”, relatează Adevărul.

„Procuratura Anticorupție a comunicat că marți, 24 mai, au fost percheziționate zece imobile și patru automobile, în cadrul a patru dosare penale deschise pe numele fostului președinte Igor Dodon, acțiuni ilegale care ar fi avut loc în perioada 2014 – până în prezent. Ex-președintele Igor Dodon a oferit explicații în cazul fiecărei învinuiri aduse de procurori. Dodon susține că toate acuzațiile «sunt superficiale, false, fără probe serioase și vor fi respinse de orice instanță de judecată independentă, nu capturată politic»”,  mai scrie Adevărul.

Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că ar sta în spatele reținerii sale.

„La ieșirea din sala de judecată, Igor Dodon a spus că acest dosar este unul politic și că ar fi fost realizat la comanda președintei Maia Sandu pentru a distrage atenția de la problemele din Republica Moldova și a lichida opoziția, potrivit sursei citate”, arată Digi 24.

Arestarea fostului Președinte al Moldovei, Igor Dodon, a determinat reacția imediată a «Moscovei». Kremlinul se declară «alarmat» de «persecutarea» fostului Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

În primul rând, vorbim despre o chestiune internă a R. Moldova. Desigur că suntem alarmați de faptul că astfel de practici și persecuții sunt folosite din nou împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă” a notat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, notează Deschide.MD., citat de Digi 24.

„Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a mai declarat că speră și ar vrea să fie sigur că toate drepturile legale ale lui Igor Dodon vor fi respectate”, mai arată Digi 24.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, că a amânat evaluarea planificată la 6 luni a miniștrilor din Guvern pentru sfârșitul lunii iunie.

„Astăzi se împlinesc 6 luni de când am preluat guvernarea. Este un prilej să putem să privim cu optimism către obiectivele pe care ni le-am asumat. Nu o să facem un bilanț astăzi, pentru că am convenit ca această activitate să aibă loc la sfârșitul lunii iunie, din motive și argumente cât se poate de obiective. Ne aflăm în plin proces de finalizare a jaloanelor și țintelor asumate pentru trimestrul al doilea și practic primul semestru al acestui an. Am convenit la nivelul coaliției ca procesul de evaluare pe care îl asumasem pentru primele 6 luni de guvernare să fie prelungit până la sfârșitul lunii iunie, când fiecare dintre ministerele coordonatoare de reforme vor trebui să-și îndeplinească obiectivele asumate exact așa cum sunt ele prevăzute în documentele formale”, a declarat premierul Ciucă, scrie Digi 24.

Statul român cumpără fabrica de zahăr de la Luduș, din județul Mureș. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a transmis, joi, câteva precizări în acest sens.

„Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârșit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare precum și elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producție și activitatea în fabrică, mai ales în contextul internațional al pieței zahărului”, a anunțat, printr-un comunicat de presă, ministrul Agriculturii, scrie România liberă.

Cotidianul scrie azi despre dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu.  

„Instanța Supremă a dat termen pentru data de 8 septembrie pentru depunerea pledoriilor finale și dezbatere în procesul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost condamnate la închisoare cu executare. Decizia a fost anunțată la termenul de joi, la care fostul ministru nu a fost prezent. Ioana Băsescu și Elena Udrea au avut termen, joi, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. (…) La termen nu a fost prezentă Elena Udrea, fiind în arest preventiv în Bulgaria. În primă instanță, în acest dosar, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare. A venit, însă, la sediul instanței, fiica fostului Președinte, Ioana Băsescu”, notează Cotidianul.

Ungaria anunță suprataxarea marilor companii, inclusiv a celor din telecomunicații și speră să obțină astfel 2 miliarde de euro. Guvernul maghiar invocă acum războiul din Ucraina și vrea să oblige marile companii private să plătească la bugetul de stat o mare parte din profiturile suplimentare.

„Vom obliga băncile, asigurătorii, marile lanțuri de retail, industria energetică, firmele din comerț, companiile de telecomunicații și transportatorii aerieni să plătească o mare parte din profiturile lor suplimentare către cele două fonduri de stat”, a declarat premierul Viktor Orban, scrie Digi 24.

Și tot Ungaria nu mai permite cetățenilor din țările vecine să cumpere combustibil la prețurile plafonate, stabilite pentru cetățenii maghiari.

 „Numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la prețurile plafonate de guvern, începând de vineri, în timp ce automobilele înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la prețurile pieței”, a declarat joi Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite MTI, arată Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Cumpărătorii străini profită de faptul că Ungaria este capabilă să mențină prețul la benzină la 480 de forinți (1,2 euro) pe litru, în timp ce în alte părți din Europa este de 700-900 de forinți”, a spus Gergely Gulyas, scrie Agerpres.

 „Pentru a preveni un astfel de «abuz», numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra benzina la 480 de forinți litrul în Ungaria. Ceilalți vor trebui să plătească prețul pieței”, a subliniat Gergely Gulyas, notează Agerpres.

Weekend plăcut!

 

 

 

Ungaria anunță suprataxarea marilor companii was last modified: mai 27th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: