159 de laureaţi ai Premiului Nobel fac un apel pentru pace

2 mart. 2022
Vizualizari: 261

Deschidem Revista din această seară cu o declarație îngrijorătoare a ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov.

Acesta „a declarat miercuri că, dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare și ar fi distructiv”, după cum relatează agenția de presă RIA, citată de Reuters și Agerpres.

„Șeful diplomației ruse a mai spus că Rusia, care a lansat săptămâna trecută un atac în Ucraina pe care îl numește «operațiune militară specială», s-ar confrunta cu un «pericol real» dacă Kiev ar obține arme nucleare”, notează Agerpres.

„Rusia nu va permite Ucrainei să obțină arme nucleare”, a insistat Lavrov, citat de TASS, mai scrie Agerpres.

Serghei Lavrov a mai declarat că apartenența Peninsulei Crimeea, anexată ilegal de către Rusia de la Ucraina în 2014, este în afara oricăror discuții și că aceasta aparține Rusiei. Șeful diplomației ruse a afirmat că Rusia este gata pentru următoarea rundă de negocieri cu Ucraina, dar că «puterea de la Kiev tărăgănează procesul de negocieri la indicațiile SUA»”, mai scrie Agerpres.

Presa consemnează și faptul că peste 150 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă în favoarea păcii în Ucraina.

„Ne alegem cuvintele cu grijă pentru că nu credem că poporul rus joacă un rol în această agresiune. Împreună condamnăm aceste ostilități. Există întotdeauna o modalitate pașnică de a rezolva disputele. Rusia a încălcat în mod flagrant Carta ONU, care spune că «Toți membrii trebuie să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a oricărui stat»”, se arată în Scrisoarea deschisă semnată de 159 de laureați ai Premiului Nobel, notează Cotidianul.

„Sancțiunile impuse vor limita libertatea de mișcare a rușilor talentați și muncitori din întreaga lume. De ce să construim acum un zid între Rusia și lume? Sute de militari ucraineni, militari ruși și civili ucraineni, inclusiv copii, au murit deja. Este atât de trist și atât de inutil. Ne-am unit în jurul acestui apel pentru a cere Guvernului rus să oprească ostilitățile din Ucraina și să-și retragă trupele. Respectăm pacea și puterea ucrainenilor. Suntem alături de ei. Inimile noastre sunt alături de familiile și prietenii acelor ucraineni și ruși care au murit deja sau au fost răniți. Fie ca pacea să vină în lumea noastră frumoasă”, se mai arată în scrisoare, scrie Cotidianul.

Pe zi ce trece, presa contabilizează pierderile umane și tragediile ce lovesc familiile civililor și soldaților aflați de o parte sau alta a baricadei ucrainene. După a șaptea zi de război, bombardamentele continuă la Kiev și Harkov și Ucraina se află sub asediu.

„A venit primul bilanț oficial al zilei. Potrivit oficialilor ucraineni, armata Ucrainei a pierdut în luptă – de la începutul războiului și până azi, 2 martie – 5.840 de militari. Și rușii au suferit pierderi: au fost distruse 60 de aeronave (elicoptere de atac și avioane de luptă) și aproximativ 100 de blindate. De asemenea, 6.000 de soldați ruși au murit în confruntări. Orașul Starobilsk, de lângă Lugansk, a fost cucerit de ruși. Cu toate acestea, zeci de oameni au ieșit în stradă și au blocat drumul pentru a opri coloana de tancuri rusești”, notează România liberă.

România liberă scrie și despre copiii Rusiei care cer încetarea războiului.

„Au apărut imagini din Rusia cu copii de opt, nouă ani, arestați și aruncați după gratii pentru că au participat la proteste împotriva războiului din Ucraina”.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a lansat un nou apel către ruși, cerându-le să iasă în stradă pentru a manifesta cu adevărat împotriva războiului din Ucraina.

„Ultimul său apel este și cel mai puternic. Navalnîi cheamă rușii în stradă și îi îndeamnă să protesteze activ față de război, cu riscul de a ajunge în dubele polițiștilor și în închisoare. În dube sau în închisoare au ajuns deja mii de oameni, inclusiv trei copii care au fost ridicați de poliție de la un protest, potrivit unui politician din opoziție”, notează Libertatea.

Rusia vrea să fie o națiune a păcii. Din păcate, puțini oameni ne-ar numi așa, acum. Dar măcar să nu devenim o națiune de oameni tăcuți și speriați”, mai afirmă Navalnîi, scrie Libertatea.

„Nu pot, nu vreau și nu voi rămâne tăcut privind cum prostiile pseudoistorice despre evenimentele de acum 100 de ani au devenit o scuză pentru ca rușii să ucidă ucraineni, iar ucrainenii să ucidă ruși în timp ce se apără. Suntem în al treilea deceniu al secolului XXI și ne uităm la știri despre oameni care ard în tancuri și case bombardate. Ne uităm la televizoarele noastre și vedem amenințări reale de declanșare a unui război nuclear”, a mai adăugat Navalnîi, notează Libertatea.

De la ministrul Apărării din Rusia vin noi date despre situația de pe frontul ucrainean.

„Serghei Șoigu a transmis, miercuri, că rușii au preluat controlul în orașul ucrainean Herson”, scrie Cotidianul, care reține și o declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, despre situația din Herson.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Infrastructura civilă, facilitățile de susținere a vieții și transportul urban funcționează normal”, a declarat Konashenkov, mai notează agenția de presă de stat TASS, citată de Cotidianul.

„Potrivit agenției de presă Ukrinform, în orașul Herson, din sudul Ucrainei, tancurile rusești au tras asupra birourilor Serviciului de informații ucrainean SBU. Anton Herașcenko, consilier în cadrul Ministerului de Interne ucrainean, a evocat victime multiple în rândul civililor și a spus că populația din Herson își apără orașul folosind sticle incendiare. Conform presei locale, orașul este încercuit de forțele inamice. Autoritățile locale au afirmat că soldații ruși au ocupat portul și gara, fiind raportate numeroase victime atât în rândul armatei ucrainene, cât și al civililor. Informațiile nu au putut fi confirmate din surse independente”, mai scrie Cotidianul.

„Orașul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei este bombardat continuu, evacuarea fiind imposibilă, iar la Herson, pe țărmul Mării Negre, forțele ruse au încheiat încercuirea”, au anunțat, tot miercuri, autorități ucrainene și ruse citate de Reuters și AFP, arată Cotidianul.

„Rusia urmărește să șteargă Ucraina de pe fața pământului, istoria și poporul ei”, a declarat Președintele Volodimir Zelenski într-un videoclip, miercuri, în a șaptea zi a invaziei Moscovei, scrie România liberă.

„Este inuman. Aceste atacuri cu rachetă dovedesc faptul că pentru ei Kievul este un oraș străin. Ei nu știu nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Dar toți au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți. Gândiți-vă așa: aproximativ 6.000 de ruși au murit. Soldați ruși. În doar 6 zile de război. Și pentru ce? Pentru Ucraina? Este imposibil. Nu se va întâmpla asta cu rachete, bombe, tancuri sau atacuri pe pământ sau din aer. Și vor fi aspru judecați de tribunalele internaționale pentru ce au făcut”, a mai arătat Volodimir Zelenski, notează România liberă.

Seară liniștită!

159 de laureați ai Premiului Nobel fac un apel pentru pace was last modified: martie 2nd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: