Grevă, peste grevă

16 ian. 2024
Vizualizari: 295

Deși protestele fermierilor continuă în toată țara, premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că 99% dintre solicitările fermierilor au fost rezolvate, menționând că, în privința transportatorilor, există în continuare negocieri privind RCA și acciza la motorină.

„Aproape 99% dintre solicitările de la Ministerul Agriculturii s-au închis. Ce îmi este mie ciudă este că 90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs. Era normal că nu am avut timp, niciun ministru nu putea să aibă timp în trei zile, patru zile să le și promoveze ca hotărâri de guvern sau ordonanțe sau, dacă e nevoie de legi, în Parlament. (…) După întâlnirile de astăzi de la minister cu protestatarii, au fost întâlnirile de ieri cu protestatarii din stradă, au fost astăzi cu marile asociații, deci pentru prima oară s-au luat în vedere ambele categorii, și marii fermieri și micii fermieri, toate problemele au fost rezolvate, și cu creditarea și cu subvenționarea pe care o avem la motorină, care e de 1,63, anul trecut chiar a fost cu încă 2 lei la 50% din consum”, a afirmat Ciolacu, la Antena 3 CNN, scrie Agerpres.

Premierul a mai spus că există în continuare negocieri privind RCA.

„La transportatori avem în continuare această negociere în ceea ce privește RCA, unde, în seara asta, din câte știu eu, președintele ASF a avut discuții cu anumiți transportatori și au găsit anumite amendamente legislative pe care și le asumă președintele ASF. Rămâne ca și eu să stau de vorbă cu asiguratorii, să vedem limitele în care ne putem încadra și pe care și dânșii le pot accepta, un lucru corect. Mi se pare mult cât este RCA-ul acum, chiar dacă avem o incidență de aproape 20%, cea mai mare din Europa, de departe, la traficul de camioane, dar împreună încercăm să găsim soluția cea mai bună”, a adăugat premierul Ciolacu, mai scrie Agerpres.

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a declarat duminică, 14 ianuarie, că măsurile referitoare la tranzitarea cerealelor ucrainene pe teritoriul României vor fi înăsprite. În acest sens, se va implementa un sistem de sigilare electronică a mărfurilor.

„Acestea sunt măsuri care țin de un mai bun management organizat la nivelul nostru, pentru că într-adevăr dumnealor s-au plâns pe bună dreptate. Aici le dăm dreptate pentru că trebuie noi să înăsprim toate aceste măsuri care țin de tranzitarea României și nu întâmplător introducem sigiliul electronic al mărfurilor. Sunt 2.000 de sigilii pe care avem în intenție să le achiziționăm și care sper eu cu data de 1 iulie să le putem avea operaționale”, a spus ministrul Finanțelor, scrie Libertatea.

Medicii de familie au intrat luni în grevă, timp de o oră.

„Medicii sunt nemulțumiți că din februarie le vor scădea drastic veniturile pe cabinet și mulți dintre ei vor rupe contractul cu casele de asigurări. În acest caz, pacienții vor trebui să plătească serviciile medicale. CNAS spune că ar avea bani, doar dacă ar lua de la spitale, farmacii sau programe naționale. Protestele vor continua și zilele următoare”, scrie ObservatorNews.ro.

„Mai exact, medicii își strigă nemulțumirile după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat scăderea tarifelor acordate pentru consultațiile și serviciile medicale. Sumele reduse sunt prevăzute într-un proiect de transparență decizională. Pentru medicina de familie, începând cu luna februarie, apar diferențe majore. Punctul «per capita» ar urma să fie 7,7 lei, în comparație cu 12 lei – valoarea din 2023, punctul pe serviciu medical în asistența primară 6,2 lei, față de 8 lei valoarea de anul trecut”, mai arată Realitatea.net.

Printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu, publicată tot luni în Monitorul Oficial, Valeria Herdea, medic de familie, a fost numită în funcția de membru al Consiliului de administrație și președinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Propunerea de numire a fost formulată de ministrul Sănătății.

„Statul român cheltuie prin CNAS în jur de un miliard de euro lunar pentru sistemul de sănătate publică. Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Îmi doresc nu o descreștere, ci o creștere a serviciilor medicale în echilibru, dacă există o descreștere la per capita. (…) Sunt niște proceduri de negociere. Nu putem să luăm foc. Nu putem să ieșim în orice protest. Când e o negociere, există un dialog. Președintele interimar al CNAS a împărțit bugetul pe care îl are cu cheltuielile aferente medicilor de familie. A constatat că e prea mic bugetul și a pornit la negocieri, urma să avem discuții (…) și am fi luat decizia. Să stea liniștiți medicii de familie, fiindcă se va negocia cu adevărat. Îmi doresc mai multe servicii, îmi doresc ca românii să nu ajungă foarte repede la spital și multe dintre probleme să se rezolve în zona medicilor de familie”, a spus premierul Ciolacu, relatează Capital.

Premierul a apreciat că un venit lunar de 15.000 de euro pentru un medic este „un pic cam mare”.

„Credeți că este corect să existe un plafon de câștig al unui medic de familie? Am cerut toate statisticile. Există medici de familie care câștigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari, de aceea e o negociere, ne așezăm la masă, creăm un echilibru. Dacă tot vrem, trebuie să ordonăm această țară, trebuie să scăpăm de excepții, trebuie să creăm o medie. Nu poate să existe medici în orașele mari, dezvoltate, care să câștige peste 15.000 de euro și un medic, în zona rurală, care are mai mulți oameni, mai în vârstă și e mai multă muncă, mai multă deplasare, să câștige o sumă foarte mică. Trebuie să găsim un echilibru, trebuie să fie o o echitate socială”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu, mai scrie Capital.

Presa scrie azi despre neînțelegerile dintre unii lideri PSD și PNL din provincie și declarațiile acestora care de fapt ar putea fi și debutul campaniei electorale. Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni că, în prezent, ar fi „foarte greu” să se poată realiza o alianță PNL-PSD și liste comune la alegerile din acest an.

Întrebat, într-o emisiune la Antena 3, despre o posibilă alianță PNL-PSD, Ciolacu a răspuns: „Timpul ne arată că nu. Nu poți să unești cele două familii. A existat USL. A fost făcută împotriva cuiva, a fost făcută împotriva președintelui Traian Băsescu. Eu împreună cu Nicolae Ciucă nu suntem dușmani, suntem adversari politici. Ăsta este adevărul indiferent că reușim să comunicăm împreună și să ducem lucrurile într-o direcție corectă. Foarte greu să mai avem o alianță și liste comune în acest moment. Dar e posibil ca, după alegeri, dacă așa hotărăsc românii, să putem reface această coaliție”, notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

Grevă, peste grevă was last modified: ianuarie 16th, 2024 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: