Preşedintele Putin va semna vineri tratatele de anexare la Rusia a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

29 sept. 2022
Vizualizari: 195

Referendumurile organizate de forțele pro-ruse în regiunile separatiste din Ucraina țin prima pagină a presei, atât în România, cât și în lume.

„România nu recunoaște rezultatele acestor așa-zise «referendumuri», care sunt ilegale și ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic”, se arată într-un comunicat  MAE, scrie Agerpres.

„Ministerul român afirmă că, prin organizarea acestor așa-zise «referendumuri», Federația Rusă demonstrează încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional și contrar responsabilităților pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii și securității în lume”, scrie Agerpres, citând comunicatul MAE.

„România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și face apel la toate statele să respingă încercările Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acțiuni similar”, mai notează Agerpres.

Și administrația americană condamnă referemurile organizate de Rusia.

„«Nu vom recunoaște niciodată aceste tentative ilegale și ilegitime de anexare», a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după organizarea în Ucraina a unor «referendumuri» de către Rusia denunțate de Kiev și Occident”, relatează AFP, citată de România liberă.

„Karine Jean-Pierre a dat asigurări că Statele Unite și aliații lor pregătesc sancțiuni economice «suplimentare», împotriva Moscovei”, mai scrie România liberă.

Ministerul de Externe din Rusia a declarat că vor fi luate măsuri în curând pentru a îndeplini „aspirațiile” a patru regiuni ucrainene ocupate de a deveni parte a ei.

„Într-o declarație, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că voturile din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie au avut loc în conformitate cu dreptul internațional”, notează The Guardian, citată de România liberă.

„În viitorul apropiat ne așteaptă o etapă crucială în acțiunile noastre comune pentru a îndeplini aspirațiile locuitorilor (din cele patru regiuni) de a fi alipite Rusiei”, a declarat Serghei Lavrov scrie România liberă.

„Între timp, Ucraina, UE și ONU reacționează și spun că nu recunosc refendumurile din cele patru regiuni”, mai notează România liberă.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, a anunțat joi Kremlinul.

„Ceremonia de semnare va avea loc mâine (vineri – n.r.). Vor fi semnate acorduri cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri și au făcut solicitări corespunzătoare părții ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă telefonică zilnică, scrie Agerpres.

„Peskov a mai anunțat că Putin va susține tot vineri un ‘amplu discurs’, după ceremonia de semnare a tratatelor de anexare și se va întâlni cu administratorii regiunilor ucrainene numiți de Moscova”, notează AFP, citată de Agerpres.

„Decizia lui Putin de a încorpora în teritoriul Rusiei cele patru regiuni ale Ucrainei înseamnă că Moscova va anexa zone ample din estul și sudul țării vecine, reprezentând circa 15% din întregul teritoriu ucrainean”, mai scrie Reuters, citată de Agerpres.

Oficialii suedezi au anunțat descoperirea a patra scurgere de gaze  la conductele Nord Stream.

„Este a patra scurgere de gaze din conductele Nord Stream decoperită de la începutul acestei săptămâni, alertând autoritățile despre posibilitatea unui atac deliberat”, transmite Reuters, citată de Libertatea.
„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarant, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă suedeze, Jenny Larsson, scrie Libertatea.

„Celelalte două scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Danemarcei. Cea de-a patra scurgere s-a produs în gazoductul Nord Stream 2, în apropiere de o fisură mai mare identificată în conducta Nord Stream 1, a spus paza de coastă suedeză. Trei scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate luni și marți în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei”, mai scrie Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Presa mai scrie că Turcia, care are deja 40.000 de soldați în Cipru, anunță că-și va întări pe prezența militară pe insulă.

„Turcia își va consolida prezența militară în nordul Ciprului, după ce SUA au ridicat restricțiile comerciale de apărare asupra Ciprului”, a declarat miercuri Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, arată Știrile ProTV.

Într-un interviu televizat de CNN Turk, citat de Știrile ProTV. Erdogan a spus că ridicarea restricțiilor este „inexplicabilă în ceea ce privește conținutul și calendarul”.

„Statele Unite, care ignoră și chiar încurajează pașii duo-ului greco-cipriot care amenință pacea și stabilitatea în estul Mediteranei, vor duce cu acest pas la o cursă de înarmare pe insulă”, a afirmat  președintele Erdogan, mai scrie Știrile ProTV.

Seară liniștită!

Președintele Putin va semna vineri tratatele de anexare la Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie was last modified: septembrie 29th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: