Unde sunt cheile păcii

17 mart. 2022
Vizualizari: 267

Președintele SUA, Joe Biden, va avea vineri o discuție cu omologul său chinez, Xi Jinping. Războiul din Ucraina este pe ordinea de zi a discuțiilor.

„Cei doi lideri vor discuta despre gestionarea competiției între cele două țări, despre ofensiva rusă împotriva Ucrainei și despre alte probleme care generează preocupări pentru ambele națiuni”, anunță Casa Albă într-un comunicat, relatează Reuters, citată de Digi24.

„Este vorba despre eforturile în derulare de a menține deschise canalele de comunicare între Statele Unite și Republica Populară Chineză”, a anunțat Casa Albă într-un comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki, scrie Digi24.

„Conducerea Chinei nu a condamnat explicit invadarea Ucrainei de către Rusia, iar liderii occidentali l-au abordat pe Xi Jinping pentru a vedea dacă este posibilă o mediere a Chinei în conflict. SUA au caracterizat recent drept «profund îngrijorătoare» poziția de «aliniere a Chinei cu Rusia» în ceea ce privește războiul din Ucraina, după o întâlnire la Roma între consilierul pentru securitate națională american Jake Sullivan și Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al diplomației Partidului Comunist Chinez”, mai notează Digi24.

După trei săptămâni de război, au început să apară semnale atât din partea Kievului, cât și a Moscovei că ar fi dispuse să ajungă la un acord de pace. Cel puțin așa scrie Financial Times.

„Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate”, scrie Financial Times, citând trei surse apropiate de discuții, notează Digi24.

„Acordul propus, pe care negociatorii ucraineni și ruși l-au discutat în întregime pentru prima dată luni, ar implica renunțarea Kievului la ambițiile sale de a adera la NATO și promiterea că nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au declarat sursele cotidianului economic britanic”, scrie Digi24.

Analiștii economici se întreabă dacă va intra Rusia în incapacitate de plată, pe fondul sancțiunilor fără precedent. Cât de departe este acest moment?

„Rusia a anunțat că a ordonat miercuri plata către investitori a sumei de 117 milioane de dolari reprezentând dobânda la împrumuturile sale în valută, în încercarea de a evita intrarea în incapacitate de plată”, scrie CNN, citat de Libertatea.

„Asta nu înseamnă că a scăpat de amenințare, pentru că sumele provin din conturile înghețate ale Rusiei. Acestea au fost puse sub sancțiuni de la invadarea Ucrainei, așa că nu este clar dacă investitorii vor primi bani. Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe, a declarat pentru Russia Today că țara sa și-a îndeplinit obligațiile către creditori. (…) Acesta a avertizat că plățile ar putea să nu fie efectuate dacă Statele Unite nu le permit. Un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA a afirmat că instituția va permite plățile. Acestea reprezintă primul test al abilității Rusiei de a-și achita obligațiile financiare, deși țara este sub cele mai mari sancțiuni impuse vreodată”, mai notează Libertatea.

Europa pune punctul pe i. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut oficial regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Rusia.

„APCE a acceptat în unanimitate un amendament propus de România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia la rezoluția care condamnă invazia Federației Ruse în Ucraina, atestând totodată și agresiunea armată a Rusiei împotriva Moldovei în 1992, precum și ocuparea raioanelor moldovenești din stânga Nistrului”, relatează Adevărul.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară.

„Declarația prin care Adunarea Parlamentare a Consiliului Europei a recunoscut oficial regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Rusia este inacceptabilă și nu corespunde cu starea reală a lucrurilor. O declarație în acest sens a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, transmite IPN”, notează Adevărul.

Maria Zaharova a comentat, de asemenea, declarația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la cererea de retragere a trupelor ruse de pe malul stâng al Nistrului.

Potrivit Mariei Zaharova, „un contingent limitat de militari ruși se află în Transnistria în conformitate cu Acordul cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992”, mai scrie Adevărul.

La București, Președintele Iohannis a discutat, joi, despre Grupul de Luptă din România cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, aflat într-o vizită oficială în capitala României.

„Ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, această nouă situație necesită consolidarea consistentă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special în sudul său, unde se află România, inclusiv prin crearea rapidă a Grupului de Luptă amplasat în țara noastră. Contăm pe sprijinul Spaniei în acest sens”, a arătat șeful statului român, scrie România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele Iohannis cere Spaniei să participe la Grupul de Luptă din România, deja aprobat de conducerea NATO. Această unitate este denumită Battle Group Romania. Unitatea NATO din România este condusă de Franța și este deocamdată formată din militari francezi și belgieni. În acest moment, este vorba de un batalion compus din 800 de oameni”, mai notează România liberă.

Seară liniștită!

Unde sunt cheile păcii was last modified: martie 17th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: