Proteste în Kazahstan

În timp ce presa din întreaga lume este atentă la ce se întâmplă la graniţa Ucrainei cu Rusia, în Kazahstan, protestele determinate de creşterea preţului la carburanţi s-au amplificat.

„Un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele sociale, clădirea a fost incendiată. Jurnaliștii independenți relatează că orașul a fost preluat aproape în totalitate de protestatari, forțele de ordine părăsind Almatî. Internetul a fost oprit în toată țara. Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat că fostul președinte al statului, Nursultan Nazarbayev, cel care a condus țara aproape trei decenii, nu mai este șeful Consiliului de Securitate. Funcția va fi preluată de Tokaev”, relatează Digi 24.

„Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. Șeful poliției din Almatî a declarat că în urma protestelor aproximativ 500 de persoane au fost rănite, dintre care 130 sunt femei. Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet. Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului”, mai arată Digi 24.

La Bucureşti, autorităţile rămân preocupate de evoluţia pandemiei şi caută noi soluţii pentru a gestiona valul al V-lea.

Autoritățile au anunțat miercuri 4.893 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus depistate în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 64.646 de teste. Au fost confirmate și 30 de decese, dintre care șase anterioare. La ATI sunt internați în acest moment 409 pacienți, cu 19 mai mult decât în ziua anterioară. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.893 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 993 mai multe decât în ziua anterioară”, scrie Libertatea.

Creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 determină autorităţile să ceară populaţiei să utilizeze doar măştile medicale sau FFP2.

Conform ultimei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, „se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne”, notează Cotidianul.

„Vor fi exceptate de la această măsură următoarele categorii de persoane: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public; persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive”, mai scrie Cotidianul.

Discuţiile referitoare la certificatul verde şi necesitatea introducerii acestuia revin în presa ultimelor zile. Senatorul USR, Sebastian Cernic, a solicitat, miercuri, preşedinţilor Parlamentului, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea legii privind certificatul verde.

„Valul 5 îşi face deja de cap în Romania, iar Guvernul întârzie adoptarea certificatului verde la locul de muncă. Cer preşedinţilor celor două camere, Marcel Ciolacu şi Florin Vasile Cîţu să revină pentru câteva zile din vacanţă. Să lase cafelele sorbite în pensiuni montane sau tururile televiziunilor şi să pună Parlamentul la treabă!”, a transmis senatorul USR, Sebastian Cernic, notează News.ro.

„Surse liberale au precizat pentru News.ro că liderul PNL Florin Cîţu va propune în coaliţie variante de compromis pentru ca proiectul referitor la certificatul verde să fie adoptat în Parlament, printre care instituirea obligativităţii acestuia pentru angajaţii din sănătate, MAI şi apărare, dar nu şi pentru mediul privat. Conform surselor citate, Florin Cîţu va propune la viitoarea şedinţă a coalitiei, pentru ca proiectul pentru certificatul verde susţinut de el şi de miniştrii PNL şi UDMR, să fie adoptat de majoritatea parlamentară PNL-PSD-UDMR, ca acest certificat să fie obligatoriu pentru angajaţii din sistemul de sănătate, MAI şi din Apărare”, mai scrie News.ro.

 

Seară frumoasă!