Proteste în Kazahstan

5 ian. 2022
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 105

În timp ce presa din întreaga lume este atentă la ce se întâmplă la granița Ucrainei cu Rusia, în Kazahstan, protestele determinate de creșterea prețului la carburanți s-au amplificat.

„Un grup de manifestanți a pătruns în clădirea principală a administrației din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a prețului la gaz. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele sociale, clădirea a fost incendiată. Jurnaliștii independenți relatează că orașul a fost preluat aproape în totalitate de protestatari, forțele de ordine părăsind Almatî. Internetul a fost oprit în toată țara. Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat că fostul președinte al statului, Nursultan Nazarbayev, cel care a condus țara aproape trei decenii, nu mai este șeful Consiliului de Securitate. Funcția va fi preluată de Tokaev”, relatează Digi 24.

„Protestele au început duminică, după o creștere a prețurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în orașul Janaozen, în vestul țării, înainte de a se extinde spre marele oraș regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. Șeful poliției din Almatî a declarat că în urma protestelor aproximativ 500 de persoane au fost rănite, dintre care 130 sunt femei. Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov își va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet. Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promițând o reducere a prețului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului”, mai arată Digi 24.

La București, autoritățile rămân preocupate de evoluția pandemiei și caută noi soluții pentru a gestiona valul al V-lea.

Autoritățile au anunțat miercuri 4.893 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus depistate în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 64.646 de teste. Au fost confirmate și 30 de decese, dintre care șase anterioare. La ATI sunt internați în acest moment 409 pacienți, cu 19 mai mult decât în ziua anterioară. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.893 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 993 mai multe decât în ziua anterioară”, scrie Libertatea.

Creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 determină autoritățile să ceară populației să utilizeze doar măștile medicale sau FFP2.

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

Conform ultimei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, „se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne”, notează Cotidianul.

„Vor fi exceptate de la această măsură următoarele categorii de persoane: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; vorbitorii aflați în spații închise sau deschise, cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public; persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”, mai scrie Cotidianul.

Discuțiile referitoare la certificatul verde și necesitatea introducerii acestuia revin în presa ultimelor zile. Senatorul USR, Sebastian Cernic, a solicitat, miercuri, președinților Parlamentului, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea legii privind certificatul verde.

„Valul 5 își face deja de cap în Romania, iar Guvernul întârzie adoptarea certificatului verde la locul de muncă. Cer președinților celor două camere, Marcel Ciolacu și Florin Vasile Cîțu să revină pentru câteva zile din vacanță. Să lase cafelele sorbite în pensiuni montane sau tururile televiziunilor și să pună Parlamentul la treabă!”, a transmis senatorul USR, Sebastian Cernic, notează News.ro.

„Surse liberale au precizat pentru News.ro că liderul PNL Florin Cîțu va propune în coaliție variante de compromis pentru ca proiectul referitor la certificatul verde să fie adoptat în Parlament, printre care instituirea obligativității acestuia pentru angajații din sănătate, MAI și apărare, dar nu și pentru mediul privat. Conform surselor citate, Florin Cîțu va propune la viitoarea ședință a coalitiei, pentru ca proiectul pentru certificatul verde susținut de el și de miniștrii PNL și UDMR, să fie adoptat de majoritatea parlamentară PNL-PSD-UDMR, ca acest certificat să fie obligatoriu pentru angajații din sistemul de sănătate, MAI și din Apărare”, mai scrie News.ro.

 

Seară frumoasă!

Proteste în Kazahstan was last modified: ianuarie 5th, 2022 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter