Negocieri eşuate

30 mai 2023
Vizualizari: 193

Greva profesorilor este departe de a se fi încheiat. Revendicările sindicatelor din învățământ rămân deocamdată pe hârtie, fiind greu de acceptat de guvernanți, care invocă alte cheltuieli care par, azi, prioritare.

Editorialistul României libere, Marius Ghilezan scrie despre Mica Revoluție de catifea a profesorilor pornind de la o realitate cruntă: Un profesor debutant are o leafă de 2.500 de lei, unul cu toate gradele didactice, 4.300 lei. Un profesor ia zece la sută din cât are un procuror sau un judecător. Sau o treime cât un general”.

Ghilezan face o radiografie a stării învățământului românesc: „Societatea română este în criză pentru că n-are cine să gândească un proiect de țară, care să plece de la fundamentarea condițiilor de educație și a dreptului la sănătate. Winston Churchill avea să spună că un popor fără educație și fără sănătate e un popor învins. Ce e «România educată», decât un set de nimicuri, ambalat în staniol? Un fel de marmotă, învelind ciocolata”.

„Reforma trebuie să fie, în primul rând, morală și de abia apoi administrativă. Sigur, susțin cu tot sufletul revendicările profesorilor, care sunt juste. Ei nu cer mult. Aceeași sumă pe care am dat-o, ca stat, avioanelor F 35, care vor sosi în 2035. Educația e un imperativ acum și aici, nu pe lumea cealaltă”, mai arată editorialistul României libere.

„Negocierile dintre sindicaliștii din educație și președintele Klaus Iohannis au eșuat marți, au spus profesorii. Membrii de sindicat vor fi informați despre discuția cu șeful statului și se va decide dacă protestul se va opri săptămâna viitoare. Sindicaliștii au dezvăluit că președintele Iohannis a promis că se va implica pentru a realiza un acord privind aplicarea grilei de salarizare în forma convenită cu Ministerul Educației. Asta înseamnă că salariul unui profesor debutant va fi cel mediu brut pe economie”, notează Antena 3, după întâlnirea reprezentanților profesorilor cu Președintele Iohannis la Cotroceni.

„Când Președintele se implică în rezolvarea problemelor noastre, este un semn pozitiv, ne vom consulta cu colegii și vom da un răspuns pe parcursul acestei seri. Nu este un pas înapoi, important este ca revendicările colegilor mei să fie rezolvate”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, mai notează Antena 3.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL a anunțat, marți, că se va alătura protestelor declanșate de celelalte categorii de salariați din sistemul bugetar. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul SNGJ DICASTERIAL, sindicaliștii critică postarea Prim-ministrului Nicolae Ciucă pe Facebook, în legătură cu creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusiv pentru personalul auxiliar din instanțele judecătorești.

„O reacție fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista și chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar. Potrivit Constituției, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) «una din cele trei puteri ale Statului Român». Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum și celor ce urmează a se iniția de celelalte categorii de salariați nemulțumiți de măsurile aparent populiste și antisociale asumate de actuala guvernare”, declară sindicatul grefierilor, scrie Cotidianul.

Aceștia amenință că „foarte curând, niciun grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de program, în zilele libere sau de repaus săptămânal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplătite sau pentru serviciul de permanență la arestări, indiferent că vorbim despre infracțiuni ușoare, tâlhării sau chiar crime”, mai notează Cotidianul.

Curtea de Apel Craiova a pronunțat, marți, 30 mai 2023, sentința definitivă în cazul „Caracal”.

„Instanța care a judecat apelul a decis ca Gheorghe Dincă să ispășească pedeapsa maximă care se putea pronunța, de 30 de ani de închisoare (criminalul are peste 65 ani), în regim de detenție, pentru că le-a sechestrat, violat și ucis pe tinerele Luiza Melencu (18 ani) și Alexandra Măceșanu (15 ani). Complicele său, Ștefan Risipițeanu, acuzat că a violat-o pe Luiza Melencu, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, cu cinci mai mult decât hotărâse, în septrembrie 2022, Tribunalul Olt”, scrie Adevărul.

Presa scrie azi despre tensiunile dintre etnicii albanezi și cei sârbi din Kosovo.

„Protestatarii sârbi s-au ciocnit violent cu militarii KFOR luni (29 mai) la Zvecan, aruncând cu gaze lacrimogene și grenade asomatoare asupra forțelor de menținere a păcii NATO, rănind pe unii din ei. De asemenea, sârbii s-au ciocnit cu poliția din Zvecan și au vopsit cu spray vehiculele NATO cu litera «Z», referindu-se la un semn rusesc folosit în războiul din Ucraina”, potrivit Reuters, citat de România liberă.

„Protestatarii sârbi s-au confruntat cu militarii forțelor NATO după ce situația s-a tensionat în nordul Kosovo după alegerile locale. Situația tensionată din Kosovo s-a dezvoltat după ce primarii etnici albanezi au preluat mandatul în zona cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, în urma alegerilor pe care sârbii le-au boicotat. Sârbii cer guvernului kosovar să îndepărteze primarii etnici albanezi din primării și să permită administrațiilor locale finanțate de Belgrad să își reia activitatea. Ciocnirile l-au determinat pe președintele sârb Aleksandar Vucic să pună armata în alertă de luptă completă și să ordone unităților militare să se apropie de granite”, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Negocieri eșuate was last modified: mai 30th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: