Protestele continuă

31 mart. 2021
Vizualizari: 753

Și azi relatările presei încep cu mitingurile împotriva restricțiilor impuse de Guvern.

„Câteva mii de persoane au protestat, marți, din nou în București și în mai multe orașe din țară, față de restricțiile impuse de Guvern. Oamenii au avut tricolore, vuvuzele, afișe cu mesaje împotriva guvernanților și au scandat lozinci. Cei mai mulți au cerut libertate și au pornit în marș. În București, protestatarii care au ajuns în fața Palatului Cotroceni au cerut demisia președintelui Klaus Iohannis. Numeroși protestatari au fost legitimați de jandarmi”, scrie News.ro.

Față de ziua precedentă, marți seară au fost proteste în mult mai multe localități din țară. News.ro, ca și alte publicații online, relatează pe larg despre aceste proteste.

Președintele Klaus Iohannis susține că demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime, însă manifestările violente, extremismul și xenofobia sunt intolerabile și complet de neacceptat.

„România este o democrație funcțională și matură, în care libera exprimare a opiniilor este garantată. Libertatea de gândire nu poate fi îngrădită, toți avem dreptul la opinie și dreptul să ne-o putem exprima public. Acesta este un principiu nenegociabil și fundamentul unei societăți libere. Demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime și fac parte din structura oricărei democrații funcționale. Intolerabile și complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor. Inclusiv ale celor care protestează și neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni și a răpus milioane de suflete la nivel global. Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului. Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriașă în aceste momente dificile pentru țara noastră”, a afirmat marți, Klaus Iohannis, scrie Evenimentul Zilei, care relatează pe larg despre protestele e de marți seară.

România Liberă scrie că Avocatul Poporului îi cere premierului Florin Cîțu, printr-o scrisoare deschisă, să explice de ce mai multe hotărâri emise, în 2021, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nu sunt publicate în Monitorul Oficial, amintind că aceasta este condiție obligatorie pentru intrarea în vigoare.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu că niciuna din cele 20 de hotărâri ale CNSU din acest an nu a fost publicată în Montorul Oficial. Însă, în timp ce hotărârile 1-11 și 15-20 au fost publicate pe site-urile oficiale, hotărârile 12, 13 și 14 nu sunt nici măcar pe site-urile oficiale. (…) Potrivit Avocatului Poporului, deși conform legii publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative este obligatorie, «am constatat că hotărârile adoptate de CNSU de la începutul acestui an și până în prezent, având ca obiect starea de alertă, fie măsurile luate pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicității actului normativ»”, relatează România Liberă.

News.ro consemnează o declarație a medicului Alexandru Rafila, care consideră că „o soluție legată de revenirea la o viață normală o putem obține în toamnă”.

Dacă guvernul actual își schimbă abordarea și reușește să-și transforme populația în partener, inclusiv celelalte forțe politice, că până la urmă nu cred că cineva are dorința ca lucrurile să meargă prost, cel puțin mă gândesc la mine, au am dorința ca lucrurile să meargă bine, indiferent că ești în zona politică sau în afara ei. (…) Eu cred că această evoluție nefavorabilă a numărului de cazuri, a suprasolicitării secțiilor medicale și așa mai departe va mai dura circa 45 de zile, așa zisul al treilea val, iar o soluție legată de revenirea la o viață normală o putem obține în toamnă, la sfârșitul lunii septembrie, octombrie, dacă campania de vaccinare va continua să funcționeze bine din două puncte de vedere: primul, creșterea capacității de vaccinare la minim 100.000 de persoane pe zi inclusiv sâmbăta și duminica (…) și al doilea să avem aderența la vaccinare, pentru că e un pericol evident dacă oamenii vor fi prost informați, mințiți, tensionați și așa mai departe există acest risc al lipsei de aderență la vaccinare, adică degeaba ai vaccin dacă oamenii nu se vaccinează”, a declarat Alexandru Rafila, marți seară, la Prima Tv, scrie News.ro.

„Oamenii de știință bulgari intenționează să înceapă producția de preparate împotriva COVID-19 pe bază de anticorpi derivați din colostru de la animale, care să fie aplicate local pe membrana mucoasă a cavității bucale și nazale. Anunțul a fost făcut de dr. docent Wolfgang Lupke, care a dezvoltat teoria de obținere a formelor farmaceutice dozate pe bază de anticorpi”, scrie Evenimentul Zilei.

„Această boală este specifică, deoarece afectează membranele mucoase ale aparatului respirator și digestiv. Acest comportament este tipic coronavirusurilor – atacă celulele epiteliale ale membranelor mucoase, care sunt cruciale pentru organism.  Când virusul infectează sistemul respirator, schimbul de oxigen este redus și provoacă deficiența acestuia, iar atunci când atacă celulele epiteliale ale mucoasei intestinale, provoacă diaree și deshidratare. Virusul este extrem de agresiv și afectează organismul într-o mare măsură. Împotriva sa, se acționează cu anticorpi”, a susținut dr. Lupke, mai notează Evenimentul Zilei.

BBC, citat de Adevărul, scrie despre noile decizii ale autoritățiilor germane în legătură cu vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Autoritățile responsabile de administrarea campaniei de vaccinare din Germania au propus ca serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca să fie utilizat doar pentru inocularea persoanelor care au peste 60 de ani, invocând existența unui anumit risc de apariție a unor cheaguri de sânge. Medicii din Germania au înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aproape 2,7 milioane de persoane au primit vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca, notează BBC. Canada a suspendat deja administrarea vaccinului produs de AstraZeneca pentru persoanele sub vârsta de 55 de ani. Compania AstraZeneca a precizat că autoritățile internaționale de reglementare consideră că beneficiile vaccinului depășesc riscurile, dar că va continua să analizeze rezultatele vaccinărilor pentru a înțelege «dacă aceste cazuri foarte rare de cheaguri de sânge (…) apar mai des decât ar fi normal într-o populație formată de milioane de oameni»”, notează Adevărul.

Presa mai scrie și despre un alt vaccin, cel rusesc, Sputnik, alte discuții, de această dată, la  Bratislava.

Premierul Slovaciei, Igor Matović, și-a prezentat, marți după-amiază, demisia, în contextul crizei politice de la Bratislava, iar președintele Zuzana Čaputová i-a cerut vicepremierului Eduard Heger să formeze un nou Cabinet”, informează Euronews, citat de Cotidianul.

„Guvernul Slovaciei, condus de premierul Eduard Heger, a anunțat demisia în contextul crizei politice generate de un scandal privind un contract secret pentru cumpărarea de vaccinuri anticoronavirus Sputnik V din Rusia. Președintele Zuzana Čaputová «va accepta demisia premierului Igor Matovic», a comunicat Președinția Slovaciei”, scrie Cotidianul.

În finalul Revistei ne oprim asupra unui comentariu al președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în legătură cu situația de la metroul bucureștean, care a dus la criza de săptămâna trecută.

„Problema la metrou este că e un monopol lipsit de orice control. Oamenii ăia, până acum, puteau să-și pună orice costuri credeau ei, nimeni nu le limita costurile, ce salarii credeau ei, rezulta o notă de plată și se duceau cu nota de plată la stat. Nu creșteau (prețurile – n.r.) ca să nu supărăm populația și atunci gaura asta, care era nelimitată, era prezentată statului, iar statul o plătea. E un fel de a spune că statul o plătea, că statul nu are niciun ban al lui, statul nu poate să plătească decât luând din banii cetățenilor”, a subliniat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, luni, scrie Adevărul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Protestele continuă was last modified: martie 31st, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: