Carnea cultivată în laborator, autorizată pentru vânzare în SUA

22 iun. 2023
Vizualizari: 200

După cum anunțam ieri, fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a părăsit miercuri Penitenciarul Jilava, după ce judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-au admis recursul în casație și au decis definitiv achitarea lui în dosarul Colectiv. Primarul Cristian Popescu Piedone spune că nu va cere despăgubiri statului român.

„Am spus Înaltei Curți înaintea acestei decizii că mai sus de această treaptă a justiției există Dumnezeu, unde m-am rugat să deschidă ochii judecătorilor. (…) Fiecare cu păcatele lui. Eu am vrut de la început să răspund pentru păcatele mele. Din păcate, am răspuns pentru altcineva. (…) Nu voi cere despăgubiri. Și așa statul e așa cum e. A mă bate cu trecutul înseamnă să ard prezentul. Voi fi repus în funcție”, a declarat Piedone, scrie Libertatea.

Războiul din Ucraina ar putea afecta și turismul la Marea Neagră: minele antipersonal dislocate de spargerea barajului Kahovka din Ucraina ar putea ajunge pe plajele de la Marea Neagră.

„Minele dislocate de ape în urma inundațiilor provocate de spargerea barajului de la Kahovka (sudul Ucrainei) ar putea să plutească în aval și să eșueze pe plajele de la Marea Neagră, a avertizat miercuri Paul Heslop, responsabil ONU pentru acțiunile împotriva minelor în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru dezvoltare în Ucraina”, notează Reuters și EFE, citate de Agerpres.

„Nu aș fi surprins să văd că aceste mine care sunt duse de ape spre mare, în următoarele luni, având în vedere că apa fluviului continuă să curgă, să fie transportate acolo.(…) Din păcate, am putea vedea mine antipersonal cu presiune eșuate pe plaje de la Marea Neagră, a declarat expertul Paul Heslop, scrie Agerpres.

„Heslop a declarat că minele antitanc, care sunt mai grele decât minele antipersonal, sunt mai puțin susceptibile să fie duse de ape pe distanțe lungi”, mai notează Agerpres.

„Teritoriile controlate de Rusia au suferit inundațiile cele mai grave și în partea aceea a fluviului erau mai multe mine antipersonal, așa că situația de acolo va fi probabil deosebit de dificilă”, a mai arătat Paul Heslop, scrie Agerpres.

Românii pot investi acum în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,50% și, respectiv, 7,30%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi o alternativă foarte bună la depozitele bancare, pentru că sunt fără risc și veniturile nu se impozitează. Tocmai de aceea, din 2018 și până acum, peste 650.000 de români au ales ca economiile lor să le aducă venituri suplimentare și au subscris peste 28 miliarde de lei. Cu dobânzi de la 6,50% la 7,30%, investițiile în titluri de stat oferă confortul de a ști exact cât va câștiga cel care investește și în cât timp. Deci sunt o ocazie foarte bună pentru cei care vor să conserve puterea de cumpărare a banilor, fiind o sursă garantată de venit pasiv”, a transmis ministrul Marcel Boloș, scrie România liberă.

„Aliații occidentali ai Kievului s-au angajat miercuri să-și crească ajutorul financiar destinat economiei ucrainene, devastată de peste un an și aproape patru luni de război, însă avertizează Rusia că va trebui, în cele din urmă, să plătească reconstrucția Ucrainei”, relatează AFP, citată de News.ro.

„În timp ce Ucraina recunoaște că contraofensiva sa – care se lovește de o puternică rezistență a armatei ruse – nu decurge la fel de rapid pe cât spera, Conferința Internațională a Reconstrucției reunește – timp de două zile – la Londra peste 60 de țări, instituții internaționale și sectorul privat.(…) Redresarea economiei ucrainene a fost evaluată la 411 miliarde de dolari, într-un studiu recent al Băncii Mondiale (BM), ONU, Uniunii Europene (UE) și Gvernului ucrainean. Kievul estimează pagubele de mediu la 1,5 miliarde de dolari, fără să ia în calcul „pierderile din agricultură, privind infrastructuri, locuințe și nici costul reconstrucției centralei», a precizat premierul Denîs Șmîhal”, relatează News.ro.

„Să fim clari: Rusia este la originea distrugerii Ucrainei. Iar Rusia va ajunge să suporte costul reconstrucției Ucrainei”, a subliniat secretarul de Stat american Antony Blinken, scrie News.ro.

„Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că lucrează cu aliații săi la o eventuală folosire a bunurilor rusești ‘înghețate’”, mai notează News.ro.

Ungaria dorește o colaborare mai bună cu Serbia. În provincia Voivodina din Serbia s-a desfășurat prima reuniune a unui Consiliu Strategic Serbia – Ungaria, cu participarea celor mai importanți lideri din cele două țări.

„Voivodina se află pe teritoriul Serbiei, la granița cu România și cu Ungaria. Reuniunea s-a desfășurat la data de 20 iunie 2023 în localitatea Palic din Voivodina. La reuniune au participat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și președinta Ungariei, Katalin Éva Novák. De asemenea, au participat premierul Ungariei, Viktor Orbán, și cel al Serbiei, Ana Brnabić.(…) Principalele teme analizate la prima reuniune a Consiliului Serbia – Ungaria ar fi fost cele din domeniul energetic. Președintele Vučić a precizat însă că este vorba atât de relații economice cât și politice bilaterale, precum și de colaborarea în plan international”, relatează România liberă.

„Două companii americane, Upside Foods și Good Meat, vor putea să-și vândă carnea cultivată din celule în laborator pe piața americană pentru prima oară, în urma unei autorizații finale ce le-a fost acordată miercuri de Departamentul american pentru Agricultură (USDA)”, transmite Reuters, scrie Cotidianul.

„Aceste companii sunt primele care au reușit să treacă cu succes de un proces de aprobare în mai mulți pași pentru carnea cultivată ce implică certificări atât din partea USDA cât și din partea Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA). După această aprobare SUA devin cea de-a doua țară din lume, după Singapore, care permite vânzarea cu amănuntul a acestui produs ce este derivat din celule prelevate de la animale și apoi «crescute» în cuve din oțel”, mai notează Cotidianul.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Carnea cultivată în laborator, autorizată pentru vânzare în SUA was last modified: iunie 22nd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: