Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aprobat de Guvern

10 nov. 2023
Vizualizari: 762

Guvernul Ciolacu își ține promisiunile: joi a fost aprobat Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formula, începând cu 2024.

„Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Potrivit proiectului, dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni). Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani”, relatează România liberă.

Guvernul a aprobat joi un proiect de lege care vizează impozitarea profitului marilor companii cu o cotă minimă de 15%.

„Mai exact, este vorba despre marile grupuri sau întreprinderi multinaționale și naționale a căror cifră de afaceri anuală consolidată este de cel puțin 750 de milioane de euro”, reiese dintr-un comunicat transmis de Executiv, scrie Agerpres.

„Această reformă urmărește să stabilească o limită privind concurența în ceea ce privește cotele impozitului pe profit, prin stabilirea unui nivel minim global de impozitare. Prin eliminarea unei părți a avantajelor generate de transferul profiturilor către jurisdicții cu impozitare zero sau foarte scăzută se vor crea condiții de concurență echitabilă. Practic, sistemul de impozitare va determina plata unui impozit echitabil indiferent de locul unde își desfășoară activitatea”, se precizează în comunicat, mai notează Agerpres.

Fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, a fost votat în funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU.

„Aurescu a primit 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi obținute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obtinut 9 voturi”, scrie România liberă.

„Onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi și Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplinește această funcție”, a scris Aurescu, joi, pe platforma X (Twitter), mai arată România liberă.

Curtea de Apel din Bari a suspendat extrădarea fostului președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, după ce avocații acestuia au sesizat CEDO, susținând că în România i s-ar încălca dreptul la viață – astfel cum a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

„Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Experții numiți de instanță vor face expertiza solicitată de avocați (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situația sa medicală. Statul român a așteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare. Ea este doar suspendată până se obțin rezultatele expertizei și sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din România are unde să trateze deținuții, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecțiune. Această întâmplare mă face să fiu și mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiției, împreună cu alte autorități, le va face pentru a întoarce în țară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce țară se află”, a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook, scrie Agerpres.

Presa scrie azi despre situația socrilor primarului Cătălin Cherecheș, din Baia Mare.

„Tribunalul Mureș a admis joi, 9 noiembrie, cererea procurorilor DNA Cluj și a dispus arestarea preventivă a soților Claudia și Dorin Petru Gliga pentru 30 zile. Cei doi sunt părinții Tabitei Gliga, soția lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, și sunt acuzați că au încercat să mituiască o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj. Instanța a respins cererea inculpaților de luare a măsurii controlului judiciar sau a arestului la domiciliu”, relatează Libertatea.

„Anterior, socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, fuseseră reținuți, joi, 9 noiembrie, sub acuzația că au încercat să mituiască o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, anunțase DNA într-un comunicat oficial. Asta după ce soacra edilului, Claudia Gliga, a fost prinsă în flagrant în timp ce dădea mită 50.000 de euro mamei judecătoarei și dusă la audieri la sediul DNA Cluj. Soțul femeii, Dorin Gliga, a ajuns și el la audieri, fiind acuzat că a ajutat-o la «rezolvarea problemei», se mai arată în comunicatul DNA”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aprobat de Guvern was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: