Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aprobat de Guvern

Guvernul Ciolacu îşi ţine promisiunile: joi a fost aprobat Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formula, începând cu 2024.

„Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului. De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Potrivit proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani. În cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni). Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani”, relatează România liberă.

Guvernul a aprobat joi un proiect de lege care vizează impozitarea profitului marilor companii cu o cotă minimă de 15%.

„Mai exact, este vorba despre marile grupuri sau întreprinderi multinaţionale şi naţionale a căror cifră de afaceri anuală consolidată este de cel puţin 750 de milioane de euro”, reiese dintr-un comunicat transmis de Executiv, scrie Agerpres.

„Această reformă urmăreşte să stabilească o limită privind concurenţa în ceea ce priveşte cotele impozitului pe profit, prin stabilirea unui nivel minim global de impozitare. Prin eliminarea unei părţi a avantajelor generate de transferul profiturilor către jurisdicţii cu impozitare zero sau foarte scăzută se vor crea condiţii de concurenţă echitabilă. Practic, sistemul de impozitare va determina plata unui impozit echitabil indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea”, se precizează în comunicat, mai notează Agerpres.

Fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, a fost votat în funcția de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU.

„Aurescu a primit 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi obținute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obtinut 9 voturi”, scrie România liberă.

„Onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi şi Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, a scris Aurescu, joi, pe platforma X (Twitter), mai arată România liberă.

Curtea de Apel din Bari a suspendat extrădarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, după ce avocaţii acestuia au sesizat CEDO, susţinând că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă – astfel cum a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

„Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Experţii numiţi de instanţă vor face expertiza solicitată de avocaţi (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situaţia sa medicală. Statul român a aşteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare. Ea este doar suspendată până se obţin rezultatele expertizei şi sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din România are unde să trateze deţinuţii, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecţiune. Această întâmplare mă face să fiu şi mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiţiei, împreună cu alte autorităţi, le va face pentru a întoarce în ţară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce ţară se află”, a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook, scrie Agerpres.

Presa scrie azi despre situaţia socrilor primarului Cătălin Cherecheș, din Baia Mare.

„Tribunalul Mureș a admis joi, 9 noiembrie, cererea procurorilor DNA Cluj și a dispus arestarea preventivă a soților Claudia și Dorin Petru Gliga pentru 30 zile. Cei doi sunt părinții Tabitei Gliga, soția lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, și sunt acuzați că au încercat să mituiască o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj. Instanța a respins cererea inculpaților de luare a măsurii controlului judiciar sau a arestului la domiciliu”, relatează Libertatea.

„Anterior, socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, fuseseră reținuți, joi, 9 noiembrie, sub acuzația că au încercat să mituiască o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, anunțase DNA într-un comunicat oficial. Asta după ce soacra edilului, Claudia Gliga, a fost prinsă în flagrant în timp ce dădea mită 50.000 de euro mamei judecătoarei și dusă la audieri la sediul DNA Cluj. Soțul femeii, Dorin Gliga, a ajuns și el la audieri, fiind acuzat că a ajutat-o la «rezolvarea problemei», se mai arată în comunicatul DNA”, mai scrie Libertatea.

Seară liniştită!