Pastila anti-COVID-19, Molnupiravir, distribuită şi în spitalele din România

4 feb. 2022
Vizualizari: 403

Tensiunile de la granița Ucrainei și amenințarea unui război între Rusia și Ucraina cresc prețul la grâu.

„Amenințarea unui război între Rusia și Ucraina agită piețele mondiale de cereale, scumpind prețul grâului pe ambele maluri ale Atlanticului și determinându-i pe traderi să vorbească de o și mai mare volatilitate în perioada următoare”, informează The Wall Street Journal, scrie Digi 24.

„Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, cele două state sunt responsabile pentru 29% din exporturile mondiale de grâu. În plus, Marea Neagră este o rută importantă pentru livrările mondiale de cereale, iar Ucraina este și un important exportator mondial de orz, porumb și rapiță. În ultimele două săptămâni, creșterea tensiunilor la granița dintre Rusia și Ucraina a majorat cu peste 7% cotațiile futures la grâu la Bursa de cereale de la Chicago, astfel că luni un bushel de grâu (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme) era cotat la aproape opt dolari, în apropiere de maximumul ultimului deceniu, 8,50 dolari, atins anul trecut. În aceeași perioadă, la Bursa de la Paris, cotațiile futures de referință la grâu au crescut cu 6% până la 278 de euro (310 de dolari) pentru o tonă de grâu, în apropiere de vârfurile atinse anul trecut”, mai scrie Digi 24.

Rata de incidență COVID-19 din București a ajuns, vineri, la 26,42 de cazuri la mia de locuitori, a anunțat, vineri dimineață, Direcția de Sănătate Publică.

„Incidența COVID-19 din Capitală a crescut accentuat de la începutul acestui an. De la o valoare de 0,72, cât era la 1 ianuarie, astăzi, 4 februarie, a depășit pentru prima dată de la începutul pandemiei pragul de 26 de cazuri la mia de locuitori. De altfel, datele publicate de DSP București susțin că rata de incidență s-a dublat în ultimele 9 zile. La 27 ianuarie, rata de infectare în Capitală a fost de 12,79 la mie. (…) Pe 12 ianuarie, municipiul București a intrat în scenariul roșu, după ce a depășit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori”, relatează Libertatea.

Pastila anti-COVID-19, Molnupiravir, a ajuns la începutul acestei săptămâni în România. Acest medicament a fost distribuit la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, dar și în alte unități medicale din țară.

„50.000 de cutii de Molnupiravir a ajuns, marți, în țară. Pastilele au fost distribuite spitalelor și centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților. Molnupiravir este produs de compania Merk, iar Agenția Europeană a Medicamentului l-a aprobat la sfârșitul lunii noiembrie pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Medicamentul se administrează numai în urma unei evaluări făcute de medic”, scrie România liberă.

„Pastila anti-COVID-19 este administrată pacienților care prezintă factori de risc și se află în primele cinci zile de la debutul bolii. Primesc tratamentul doar cei care suferă de o formă ușoară sau medie a bolii și nu au nevoie de terapie cu oxigen. Fiecare persoană primește în total 40 de capsule, câte opt pe zi, timp de cinci zile. Pastila anti-COVID-19 are rolul de a preveni apariția complicațiilor”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, mai notează România liberă.

În timp ce politicienii discută despre o inițiativă parlamentară privind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, la cerere, studiile sociologilor arată că speranța de viață a românilor este în scădere.

„Potrivit Eurostat, bărbații trăiesc, în medie, doar 6 ani după ce ies la pensie. Ceilalți europeni sunt ceva mai longevivi. Polonezii, de exemplu, depășesc cu 8 ani vârsta la care își încheie activitatea profesională, iar spaniolii cu 12 ani și jumătate. Stilul de viața nesănătos poate reduce și mai mult această medie, avertizează medicii”, notează Digi 24.

Presa scrie și despre finalizarea procesului fostului edil din Constanța.

„Fostul primar din Constanța, Radu Mazăre, a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Polaris. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. La prima instanță, el primise o condamnare de nouă ani și zece luni de închisoare”, scrie News.ro.

„Instanța a decis condamnarea lui Radu Mazăre la două pedepse de câte cinci ani de închisoare pentru luare de mită și la o pedeapsă de un an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată. Magistrații au decis contopirea pedepselor și au hotărât să îi aplice fostului edil al Constanței cea mai grea pedeapsă, de cinci ani de închisoare. De asemenea, Sorin Strutinsky a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită. ÎCCJ i-a achitat pe Stelian Eduard Martin pentru dare de mită, dar și pe SC Polaris, pentru complicitate la abuz în serviciu, pentru dare de mită, pe Tudorița Tolea pentru abuz în serviciu, pe Dorul Aurelian Harpalete, pentru abuz în serviciu, pe Sorina Laura Oprea pentru abuz în serviciu, pe Alina Pavel pentru abuz în serviciu, pe Ghiulnihal Mutalâp pentru abuz în serviciu”, relatează News.ro.

„Totodată, s-a dispus confiscarea de la inculpații Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel a câte 3.416.371,02 lei și s-a menținut sechestrul asigurător instituit pe bunurile mai multor inculpați. Decizia este definitivă”, mai scrie News.ro.

 

Seară frumoasă!

Pastila anti-COVID-19, Molnupiravir, distribuită și în spitalele din România was last modified: februarie 4th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: