Mineriadă fără vinovaţi

14 iun. 2021
Vizualizari: 399

La 31 de ani de la 13-15 iunie din Piața Universității, politicienii rememorează evenimentele care au avut loc atunci, amintind că dosarul Mineriadei nu a fost încă finalizat.

Premierul Florin Cîțu susține că sunt răni încă deschise atât timp cât nu știm adevărul și vinovații, adăugând că justiția este încă datoare românilor în această privință.

„«Au trecut 31 de ani de la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei noastre postdecembriste, când cercuri ale puterii de atunci au învrăjbit români contra români. Acțiunile de reprimare a manifestației-maraton din Piața Universității și mineriada din 13-15 iunie 1990 au demonstrat cât de grave pot fi consecințele diversiunilor și manipulărilor: oameni uciși, răniți și democrația pusă în pericol. Sunt lucruri care rămân în memoria colectivă, răni încă deschise atât timp cât nu știm adevărul și vinovații. Justiția este, încă, datoare românilor în această privință», afirmă premierul Cîțu”, scrie News.ro.

Fostul premier Ludovic Orban cere, și el, aflarea adevărului, susținând că „nu s-a dorit finalizarea acestui dosar”.

„«E de domeniul evidenței. Au trecut 31 de ani, în mare parte dosarele sunt instrumentate, există mărturii, există probe, există indicii clare. Faptul că nu a fost finalizat se datorează faptului că nu s-a dorit finalizarea, dar am încredere că lucrurile vor intra pe un făgaș firesc. Noi avem ca obiectiv principal adoptarea legilor justiției și vom încerca să adoptăm o legislație cât mai apropiată de reglementările europene, de înaltele standarde în materie de drepturile omului, de justiție, de la nivel European», a precizat Ludovic Orban”, notează Digi24.

Lipsa unei soluții în dosarul Mineriadei este reclamată și de edilul Capitalei, Nicușor Dan.

„«Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne cel mai mare atac la adresa democrației și a drepturilor cetățenești din România post-comunistă. Suspendarea brutală a legii și apelul la forțe de ordine extra-legale au generat victime omenești și abuzuri incredibile, care au îndepărtat enorm țara noastră de Europa și de drumul european. E foarte trist că, la 31 de ani de la acea mineriadă, vinovații n-au fost încă identificați în justiție și pedepsiți legal. Acei vinovați sunt, în mod evident, oamenii de la vârful puterii de atunci, pentru că ei erau singurii cu mijloacele de a lansa și conduce o astfel de operațiune. Justiția trebuie să funcționeze, chiar și la decenii distanță», a scris Nicușor Dan, duminică pe Facebook”, arată News.ro.

Criticile aduse de oficialii europeni Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), depus de România, sunt comentate și de premierul Florin Cîțu.

„«Aș vrea să clarificăm câteva lucruri despre PNRR, pentru că am văzut mai multe știri false. Am spus și de dimineață că nu a fost respins PNRR și nu a fost retrimis PNRR, este o știre falsă. Și acesta este adevărul – înainte să vină Comisia cu precizări, care au confirmat ceea ce am spus. Aici, românii trebuie să fie foarte atenți și să fie lucrurile foarte clare pentru ei, nu pierdem acești bani, 29,2 miliarde de euro, îi vom lua pe toți, avem proiecte depuse pentru acești bani, proiecte importante de investiții pentru România care vor fi terminate până-n 2026 – infrastructură, spitale, România educată, planul de dezvoltare pentru UAT-uri sau fond de dezvoltare pentru UAT-uri, acolo sunt proiecte pentru a lua acești bani. În acest moment, suntem într-o procedură firească în care sunt toate țările din Uniunea Europeană. Comisia Europeană face observații, noi le răspundem și aici suntem în acest moment», a declarat Florin Cîțu, într-o conferință de presă a CJ Sălaj”, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că FMI vrea să ofere o nouă șansă țărilor cu economii mai puțin dezvoltate, care ar putea fi afectate de schimbările climatice.

„Fondul Monetar Internațional (FMI) analizează posibilitatea creării unui nou trust, care ar permite membrilor săi să ofere împrumuturi din rezervele lor de la FMI unui număr mai mare de țări, inclusiv unor țări cu venituri medii, vulnerabile la schimbările climatice”, a declarat, duminică, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, citată de News.ro.

„Georgieva a spus că liderii Grupului celor Șapte economii bogate (G7) și-au dat acordul ca FMI să continue să lucreze la acest plan, iar China – a doua cea mai mare economie din lume – și-a exprimat interesul, alături de țările cu venituri medii care vor beneficia de un astfel de fond”, mai scrie News.ro.

În PNL, lupta internă pentru șefia partidului se duce în provincie, acolo unde principalii candidați, Florin Cîțu și Ludovic Orban, și-au început campania. În presă se discută deja că, în cazul unui eșec la aceste alegeri, Ludovic Orban ar putea fi schimbat de la președinția Camerei Deputaților.

Întrebat, în cadrul unei conferință de presă susținute la Botoșani, dacă din septembrie va mai fi președintele Camerei Deputaților, Orban a declarat: «Orice decizie ulterioară Congresului va fi luată de către forurile statutare ale PNL. Eu sunt un om care respect bazele democrației – legitimitate, reprezentare, autoritate, iar în PNL sunt un om care respect Statutul și deciziile organismelor statutare care iau decizii în acest sens»”, relatează Agerpres.

Seară frumoasă!

Mineriadă fără vinovați was last modified: iunie 14th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: