Profituri record pentru băncile din România, în 2022

În deschiderea Revistei scriem despre cumulul pensiei cu salariul, care nu va mai fi posibil decât în anumite cazuri.

„Camera Deputaţilor a votat miercuri, în calitate de for decizional, cu 215 voturi «pentru», 3 «împorivă» şi 49 abţineri, legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul, cu câteva excepţii precum aleşii, profesorii, cei angajati cu ora sa aibă grija de bătrani, copiii care au pensii de urmaş, medicii si asistentii, preoţii si artistii, membrii Academiei Române, dar şi cei care lucrează în autoritati autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM)”, scrie News.ro.

Legea merge la promulgare.

„Această lege este o lege de salvare a cumulului pensie-salariu pentru speciali. Domnul Ciucă poate sta liniştit, nu trebuie să aleagă între pensia specială de 13.000 de lei şi indemnizaţia de preşedinte al Senatului, pentru că demnitarii sunt exceptaţi”, a spus Cătălin Drulă, liderul USR, mai scrie News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu i-a răspuns liderului USR: „Totuşi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost şeful Armatei României. Dacă vrem să călcăm absolut cu totul în picioare, să nu ne aşteptăm să fim respectaţi”, mai arată News.ro.

„Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, către liderul USR Cătălin Drulă, despre excepţiile la legea interzicerii cumulului pensie-salariu, că dacă vrem să decapităm astăzi BNR şi toate instituţiile din subordinea Parlamentului pentru că aşa avem noi chef, greşim fundamental”, mai notează News.ro.

„Sistemul bancar a avut un profit record pentru România, în 2022, de 10,2 miliarde lei, care anul acesta «va fi depăşit cu mult» pentru că, în primele patru luni din 2023, băncile au crescut marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite”, a declarat miercuri Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR), notează România liberă.

„În 2022, sistemul bancar a avut un profit record pentru România, de 10,2 miliarde lei, peste 2 miliarde de euro – şi care anul acesta va fi depăşit cu mult. Şi cum va fi depăşit? Printre altele şi pentru că, în primele patru luni ale acestui an, băncile au crescut marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite. Iată, în timp ce în perioada primelor patru luni ale anului BNR a crescut dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, băncile comerciale, vorbesc per ansamblul sistemului, au crescut dobânda la creditele în lei noi cu 41 de puncte de bază, mai mult sau mai puţin în linie, dar au scăzut rata dobânzii oferite la depozitele nou constituite în lei cu 53 de puncte de bază. Deci, e clar, din această marjă crescută rezultă profit mai mult”, a precizat Valentin Lazea, la conferinţa organizată de Ziarul Bursa, scrie România liberă.

Presa mai scrie că a crescut foarte mult deficitul României.

„Deficitul bugetul general consolidat, adică diferența între veniturile și cheltuielile statului, s-a situat la 36,91 miliarde de lei în primele cinci luni din acest an, echivalentul a 2,32% din Produsul Intern Brut (PIB), arată execuția bugetară publicată de către Ministerul Finanțelor”, relatează Libertatea.

„Creșterea deficitului vine în contextul în care Guvernul se confruntă cu o «gaură bugetară» de 20 de miliarde de lei, iar premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au declarat zilele trecute că sistemul de facilități fiscale trebuie reanalizat. (…) Veniturile totale s-au situat la 197,54 miliarde de lei, în urcare cu 10,4% față de perioada similară a anului trecut, în vreme ce cheltuielile s-au ridicat la 234,45 miliarde de lei, cu 17,3% peste nivelul din primele cinci luni ale lui 2022. Conform notei Ministerului Finanțelor, deficitul a fost cauzat de compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale în valoare de 4,16 mld lei, volumul mai mare de decontări pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări la venituri, precum și de influențele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România”, mai scrie Libertatea.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va primi joi premiul 2023 din partea think-tank-ului britanic Chatham House pentru leadership-ul său în faţa invaziei ruseşti.

„Preşedintele Zelenski şi-a unit ţara în rezistenţă şi contrarezistenţă şi a demonstrat o măiestrie a diplomaţiei internaţionale”, a declarat directoarea Chatham House, Bronwen Maddox, „încântată că a acceptat acest premiu ca recunoaştere a acestor eforturi”, scrie News.ro.

„Lansat în 2005, premiul Chatham House a fost acordat anul acesta preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko. În discursul său, liderul pro-european a declarat că ţara sa se află pe drumul spre aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO”, arată News.ro.

„Polonia va achiziţiona sisteme americane Patriot de apărare aeriană în valoare de 15 miliarde de dolari, potrivit unui acord dezvăluit miercuri de Pentagon”, relatează AFP, citată de România liberă.

„Vânzarea, aşa cum a fost propusă, va îmbunătăţi capacităţile de apărare antirachetă ale Poloniei şi va contribui la obiectivele Poloniei de a-şi actualiza capacităţile, precum şi de a spori interoperabilitatea cu Statele Unite şi alţi aliaţi”, a informat agenţia într-un comunicat, scrie România liberă.

Statele Unite (SUA) au anunţat marţi că au aprobat vânzarea a 18 sisteme de lansatoare de rachete Himars Poloniei, ţară membră NATO care se învecinează cu Ucraina, pentru zece miliarde de dolari”, mai transmite AFP, citată de România liberă.

Polonia intenţionează să folosească acest echipament de apărare pentru a-şi moderniza forţele armate şi pentru a-şi extinde capacitatea de a-şi consolida securitatea internă şi de a descuraja ameninţările regionale”, a adăugat DSCA, mai notează România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniştită!