Dan Cărbunaru: „În acest an nu vor exista noi taxe!”

11 feb. 2022
Vizualizari: 416

Tot mai multe țări europene renunță la măsurile impuse pe durata pandemiei. La București, redactorii Digi.24 au discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre evoluția pandemiei în România și despre măsurile pe care Ministerul Sănătății intenționează să le adopte.

„Este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, și să avem relaxări considerabile în țară – renunțarea la certificatul digital, posibil chiar ridicarea stării de alertă. Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități”, a declarat, joi, într-un interviu pentru Digi.24, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila, notează Digi.24.

„Nu excludem apariția de noi variante. (…) Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a mai susținut Alexandru Rafila, scrie Digi.24.

„În aceste condiții, «în următoarele 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidență apropiată de 1, și atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la anumite restricții, cum ar fi acest document, certificatul digital», a spus Alexandru Rafila”, mai notează Digi.24.

Evenimentul Zilei scrie despre dozele de vaccin AstraZeneca, pe care România trebuie să le distrugă, pentru că au termenul de valabilitate depășit.

„În momentul de față avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca. Ele sunt, în momentul de față, cea mai mare parte a lor, la nivelul centrelor regionale de depozitare, iar o altă parte se regăsesc în direcțiile de sănătate publică”, a afirmat dr. Valeriu Gherghiță, notează Evenimentul Zilei.

Distrugerea acestor doze ar trebui hotărâtă printr-un act normativ.

„Se finalizează în perioada următoare, din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Sănătății, procedura de distrugere a acestor doze, pentru că ele trebuie scoase din stoc și date pentru distrugere, deci nu vor fi returnate către distribuitori, în mod evident, vor fi distruse în țară, însă pentru acest lucru există la acest moment o procedură care se finalizează și cred, dacă nu mă înșel, că va fi în baza unui act normativ la nivel de Hotărâre de Guvern”, a mai arătat dr. Valeriu Gheorghiță, mai scrie Evenimentul Zilei.

Moțiunea de demitere a ministrului Energiei, Virgil Popescu, intitulată „Incompetența și minciuna închid lumina în România. Ministrul «săptămâna viitoare» Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”, a fost respinsă de Camera Deputaților.

„Camera Deputaților a respins, miercuri, moțiunea simplă inițiată de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. S-au înregistrat 98 voturi «pentru» și 190 «împotrivă» și 4 abțineri. PSD a anunțat inițial că nu va vota împotriva lui Popescu. Totuși, trei deputați PSD și unul de la PNL au votat pentru demiterea ministrului Energiei. E vorba de Dumitru Coarnă, Daniel Ghiță și Laurențiu Țepeluș (toți PSD) și Nicolae Laurențiu Cazan (PNL)”, notează Cotidianul.

După creșterea semnificativă a facturilor la energie electrică și gaze naturale, a căror compensare parțială a sărăcit bugetele comunităților locale, tot mai mulți români se întreabă dacă nu va urma apariția de noi taxe, care să reechilibreze aceste bugete.

„În acest an nu vor exista noi taxe!”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, scrie România liberă.

„Guvernul Nicolae Ciucă a transmis încă de la început faptul că nu vor exista noi taxe, înainte să aibă loc consultări cu cei cărora li se adresează acele taxe. Consistența dialogului de până acum și seriozitatea cu care a fost această formulă de respect și interacțiune, fie că ne referim la sindicate, fie că ne referim la patronate, în general mediul de afaceri, denotă seriozitate. Această seriozitate este autentică. Din această perspectivă nu trebuie să ne așteptăm la introducerea de noi taxe, înainte ca acestea să fie discutate cu partenerii sociali și eventual așezate din timp pe agenda publică”, a mai spus Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de joi a Guvernului, notează România liberă.

Presa scrie și despre schimbările de conducere de la prefecturile Botoșani, Caraș-Severin, Teleorman și Vâlcea, care au fost aprobate în ultima ședință de Guvern.

„Guvernul i-a numit pe Cornilă Sorin în funcția de prefect al județului Botoșani, pe Dragomir Ioan în funcția de prefect al județului Caraș-Severin, pe Epure Haralambie în funcția de prefect al județului Teleorman, pe Oprea Mihai în funcția de prefect al județului Vâlcea, pe Gâfu Cristian în funcția de subprefect al județului Caraș-Severin, pe Muntean Alin Cuzma în funcția de subprefect al județului Caraș-Severin și pe Chilat Crina-Fiorela în funcția de subprefect al județului Maramureș”, relatează News.ro.

 

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Dan Cărbunaru: „În acest an nu vor exista noi taxe!” was last modified: februarie 11th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: