Ministrul Mediului, Mircea Fechet, cere demisia unor directori de la Romsilva

7 feb. 2025
Vizualizari: 379

Tezaurul dacic, dispărut dintr-un muzeu din Olanda, pare din ce în ce mai greu de găsit. Între timp, Guvernul descoperă neregulile din spatele acestei expoziții. Corpul de Control al premierului a finalizat verificările de la Muzeul Național de Istorie a României și de la Ministerul Culturii, privind organizarea participării României la expoziția din Olanda. Acesta a constatat că „măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate”.

„Verificările CCPM au relevat faptul că măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate. Situația de fapt a fost cauzată, pe de o parte, de lipsa unor norme instituite în acest sens, de lipsa de stabilire a atribuțiilor specifice în cadrul structurilor organizatorice și entităților implicate în aprobarea exportului temporar, precum și în lipsa de solicitare de îndrumare/consultanță de la autorități, instituții publice competente sau de achiziții de servicii profesionale de la persoane private specializate și autorizate în domeniul protecției și pazei valorilor”, se arată în raportul pus la dispoziția premierului, scrie Antena 3, care oferă mai multe detalii despre neregulile sesizate în organizarea expoziției din Olanda.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, respinge planul de reorganizare propus de conducerea Romsilva, ce implica eliminarea a 1.200 de posturi până la finalul anului, majoritatea acestora fiind pădurari. Ministrul Fechet cere demisia directorilor Romsilva, care nu au intervenit ani de zile să stopeze declinul regiei.

„Există o singură metodă prin care însănătoșim Romsilva: să plece acasă toți cei care au avut decizia în mâinile lor, dar au asistat pasiv, ani la rând, la declinul Regiei Naționale a Pădurilor! Cer public demisia directorilor de la Departamentele Economic, Fond Forestier, Investiții și Comercial”, a scris pe Facebook, ministrul Mircea Fechet, scrie Gândul.

„Toți directorii de la Direcțiile Silvice în dreptul cărora s-au acumulat în ultimii ani minusuri în loc de plus valoare adusă Regiei, să își scrie demisiile și să le înainteze conducerii în cel mai scurt timp” a mai spus ministrul Fechet, arată Gândul.

„Reorganizarea Romsilva începe de sus în jos! Acesta este și unul dintre motivele pentru care am respins propunerea pe care am primit-o din partea conducerii Regiei, căreia i-a luat o săptămână să schițeze un plan de redresare mult mai puțin ambițios decât ce are nevoie acum Romsilva. Un plan prin care, până la sfârșitul anului, 1.200 persoane și-ar pierde locurile de muncă, dintre care mai bine de jumătate ar fi pădurari, și care a luat în calcul inclusiv tăierea unor posturi vacante”, a mai transmis ministrul Mediului, notează Gândul.

„Proprietarii de terenuri și imobile nu vor mai fi obligați să plătească taxa pentru eliberarea extrasului de carte funciară”, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, scrie România liberă.

„Astăzi, această taxă este de 20 și 25 de lei, iar anual se adună aproape 60 de milioane de lei din buzunarul cetățenilor. Eliminăm această taxă. Acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor”, a mai declarat Cseke Attila, arată România liberă.

„Implementarea măsurii va dura până la cinci luni în sistemul online și aproximativ două luni pentru solicitările la ghișeu, ceea ce înseamnă că serviciul va deveni gratuit în primăvară, respectiv vara acest an. În plus, vor fi eliminate și taxele pentru extrasul de plan cadastral și pentru prima înregistrare a unui imobil. În 2024, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a eliberat 3,5 milioane de extrase de carte funciară pentru informare, încasând 60 de milioane de lei. Ministrul a subliniat că serviciile publice trebuie să fie în sprijinul cetățeanului, nu sursă de venit pentru stat. Taxa va rămâne valabilă doar pentru dezvoltatorii imobiliari care solicită date cadastrale pentru mai multe proprietăți și pentru persoanele care cer extrase pentru imobile care nu le aparțin”, mai notează România liberă.

România ar putea relansa producția de apă grea.

„Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a lansat o licitație pentru studii de fezabilitate și fundamentare în vederea preluării fostei uzine Romag Prod din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), aflată în faliment din 2016. Această decizie vine după o perioadă de evaluare a capacităților de producție a apei grele, utilizată pentru răcirea reactoarelor CANDU și în diverse aplicații industriale.Cu o valoare estimată de aproape 6 milioane lei, achiziția include realizarea unui studiu de due diligence și a unui plan de reoperaționalizare a fluxului tehnologic de producere a apei grele. De asemenea, Nuclearelectrica intenționează să preia și administrarea rezervelor strategice de apă grea de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat (ANRSPS) și Centrul Național de Management al Apei Grele (CNMAG)”, relatează Cotidianul.

„În paralel, compania a încheiat un memorandum de înțelegere cu Laurentis Energy Partners, filiala Ontario Power Generation, pentru a susține colaborarea în domeniul producției și furnizării de apă grea”, mai scrie Cotidianul.

„România găzduiește în prezent peste 2.600 de studenți francezi la Medicină, dintre care majoritatea au picat examenul de admitere în Franța. Deși mulți dintre ei și-au părăsit țara de origine cu intenția de a reveni să profeseze acolo în viitor, mulți aleg să își continue cariera în străinătate, pentru că se plâng de prejudecăți persistente cu privire la calitatea formării lor”, scrie Le Monde într-un reportaj realizat la Cluj-Napoca, notează News.ro.

„Inițial, filiera francofonă a fost frecventată de tineri din Africa de Nord. Dar în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, am asistat la sosirea francezilor”, își amintește Petru Mircea, fost decan al Facultății de Medicină din Cluj, arată News.ro.

„Astăzi, numai la secția de medicină din oraș sunt peste 1.000 de francofoni, majoritatea veniți din Franța, grație numeroaselor companii aeriene low-cost. Clujul este epicentrul unui fenomen care afectează întreaga Românie. Potrivit estimărilor din Quotidien du médecin, în țară se află peste 2.600 de studenți francezi la medicină. Toți au fost atrași de faptul că admiterea se face pe bază de dosar, cursurile sunt predate integral în limba franceză, iar taxele de școlarizare sunt competitive pe piața europeană, în ciuda creșterii lor constante. În prezent, acestea sunt de 8.500 de euro pe an”, relatează News.ro.

Guvernul finlandez vrea să inițieze un proiect legislativ prin care să interzică cetățenilor ruși posibilitatea achiziționării de bunuri imobiliare aflate pe teritoriul Finlandei.

„Guvernul a decis să înainteze un proiect Parlamentului prin care să împiedice posibilitatea ca rușii să efectueze tranzacții imobiliare în Finlanda. Prin această măsură, se urmărește consolidarea securității Finlandei și a finlandezilor”, a declarat ministrul Apărării din Finlanda, Antti Hakkanen, scrie Gândul.

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, cere demisia unor directori de la Romsilva was last modified: februarie 7th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: