Inundaţii în 7 judeţe din ţară
Ciclonul Boris, care a lovit mai multe state europene, a ajuns și în România, la sfârșitul săptămânii trecute, provocând inundații în mai multe localități din țară, în 5 județe din Moldova și în județele Timiș și Argeș.
Premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-au aflat în aceste zile, alături de mai mulți miniștri, în județul Galați, afectat puternic de inundații. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a actualizat duminică bilanțul privind efectele devastatoare ale inundațiilor care au lovit România în ultimele zile.
„Conform raportului, inundațiile au afectat 28 de localități din 7 județe, inclusiv Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui. În Galați și Vaslui, peste 5.000 de gospodării au fost inundate, iar fenomenele meteorologice severe au afectat peste 15.000 de persoane”, scrie B1TV.
„Echipele de intervenție au salvat 320 de persoane în ultimele 24 de ore. În județul Galați au fost raportate 5 decese și 2 persoane dispărute. În localitatea Pechea, Galați, 11 oameni au refuzat evacuarea și au rămas în podurile locuințelor lor, fiind monitorizați de echipele de intervenție care le-au furnizat alimente și apă. De asemenea, traficul rutier este afectat duminică pe mai multe sectoare de drum din localitățile afectate de inundații. Starea drumurilor este următoarea: Drumuri Naționale: DN 25 (Galați): Blocat complet între km 20 și km 35 din cauza inundațiilor și a depunerilor de aluviuni. Circulația este suspendată până la finalizarea lucrărilor de curățare; DN 24D (Galați): inundat pe segmentul de la km 10 la km 15. Se circulă alternativ pe o singură bandă, sub supravegherea forțelor de ordine; DN 26 (Vaslui): afectat de scurgeri de pe versanți, restricționat pentru vehiculele grele, circulație permisă doar pentru autoturisme și vehicule ușoare; Drumuri Județene: DJ 242 (Galați): prezența apei pe carosabil între km 5 și km 8. Echipele de intervenție sunt prezente pentru pomparea apei.DJ 251 (Galați): drum parțial deteriorat de eroziune, în curs de evaluare pentru reparații. Circulația este îngreunată, recomandăm prudență sporită. DJ 254 (Vaslui): inundat, cu acces blocat complet în zona km 3-4. Devieri de trafic sunt puse în aplicare, urmați indicatoarele temporare”, mai arată B1TV.
Consiliul Național al PNL a validat, duminică, candidatura lui Nicolae Ciucă la Președinția României.
„De astăzi înainte, toată suflarea liberală, cu susținere puternică, prin mobilizare exemplară, disciplină și unitate în jurul candidatului, domnul Nicolae Ciucă. Avem un singur obiectiv: victoria în alegeri, victoria Partidului Național Liberal. Pentru România, cu Nicolae Ciucă, viitorul președinte al României”, a declarat secretarul general al PNL, Lucian Bode, scrie Agerpres.
Nicolae Ciucă a mulțumit PNL pentru încredere.
„Vă mulțumesc foarte mult, sunt onorat pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o astăzi. Și sunt convins că acest vot de încredere reprezintă un angajament al dumneavoastră, alături de mine, să ducem mai departe tradiția și blazonul Partidului Național Liberal”, a fost prima reacție a lui Nicolae Ciucă, mai scrie Agerpres.
Nicolae Ciucă a mai susținut, duminică, la Consiliul Național al formațiunii, că dorește ca PNL să facă o coaliție cu partidele de dreapta.
„Din 1990 încoace, două lucruri au vrut mereu romanii: prosperitate și libertate. Unii au promis prosperitate fără prea multă libertate. Unii au vorbit cu patos despre libertate, dar fără să fie în stare să genereze prosperitate. PNL, prin tradiția lui, a înțeles că nu pot exista una fără cealaltă, că drumul spre prosperitate e libertate și că libertatea adevărată depinde de prosperitate, nu poți să fii prosper dacă nu ești liber și nu poți să fii liber dacă nu ești prosper”, a susținut Ciucă, mai arată Agerpres.
„Cei care ne privesc astăzi cu neîncredere îmi transmit principalul lor principalul motiv e colaborarea cu PSD. Noi nu ne-am îndoit că vom pierde puncte electorale prin această alianță. Am fi vrut cu aliatul natural de dreapta, dar imaturitatea sa politică a făcut imposibilă această alianță. (…) O spun clar: ne dorim să facem o coaliție cu partidele de dreapta și opțiunea pe care majoritatea românilor o exprimă la urne, doar că vrem un partener previzibil pe care ne putem baza, matur și responsabil. Guvernarea țării, în actualul context intern și internațional, nu este o joacă de copii. Îi așteptăm să se maturizeze, să înțeleagă lecția pe care românii le-au dat-o la ultimele alegeri și îi asigur că au în Partidul Național Liberal un partener de proiect național pe termen lung”, a mai spus Nicolae Ciucă, mai scrie Agerpres.
Prezent duminică, în calitate de invitat la Consiliul Național în care PNL validează candidatura lui Nicolae Ciucă la Președinție, Nicușor Dan a afirmat că PNL este partidul care după ’89 a contribuit la a aduce România acolo unde este azi.
„PNL-ul este partidul care după 89 a contribuit la a aduce România acolo unde este azi și nu într-o democrație originală, așa cum și-ar fi dorit-o Ion Iliescu. Bineînțeles că mai sunt multe de făcut, și România are multe restanțe, dar lucrul ăsta trebuie subliniat și trebuie să conștientizăm lupta PNL-ului și a celorlalte forțe de dreapta pentru a face din România o democrație adevărată. PNL-ul este un partid al unor primari de mare succes, de la care m-am inspirat”, a afirmat Nicușor Dan în fața celor aproximativ 1200 de delegați liberali, scrie News.ro.
Nicușor Dan a vorbit și despre calitățile liderului liberal Nicolae Ciucă.
„Am avut ocazia să-l cunosc pe domnul președinte Ciucă, în mai multe chestiuni administrative și domnul Ciucă are o calitate: când are o problemă, încearcă să o rezolve și nu să se gândească ‘Ce ar zice presa despre ce fac eu acum’. Sper că colaborăm în continuare sper să ne întâlnim după alegeri și să guvernăm împreună Bucureștiul și România”, a afirmat Dan, mai scrie News.ro.
„Acesta a semnat în fața delegaților la Consiliul Național pentru susținerea candidaturii lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale, după ce zilele trecute, a semnat și pentru susținerea candidaturii Elenei Lasconi”, mai notează News.ro.
Ucraina a adoptat în acest an nouă legislație, prin care scade vârsta de convocare în armată, de la 27 la 25 de ani, pentru a crește ritmul de mobilizare pe front și a cerut bărbaților ucraineni care locuiesc în străinătate să-și reînnoiască informațiile militare online și i-a încurajat să se întoarcă în Ucraina și să se alăture luptei. Polonia cere ca UE să oprească plata ajutoarele pentru ucrainenii încorporabili din statele europene.
„Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că «guvernele europene ar trebui să oprească beneficiile sociale pentru bărbații ucraineni de vârstă militară care locuiesc în țările lor», o măsură despre care a spus că va ajuta Ucraina să cheme mai multe trupe pentru a lupta împotriva forțelor ruse”, notează Reuters, scrie România liberă.
„Nu mai faceți acele plăți de asigurări sociale pentru persoanele care sunt eligibile pentru proiectul ucrainean. Nu ar trebui să existe stimulente financiare pentru evitarea mandatului în Ucraina”, a repetat Sikorski, la o conferință a liderilor internaționali la Kiev, arată România liberă.
„Este timpul să punem cu adevărat problema ca Uniunea Europeană să dezvolte programe pentru întoarcerea ucrainenilor acasă. Cu siguranță, ar trebui create condiții adecvate pentru asta. Dar asta ar trebui să fie pe ordinea de zi. Și susțin ideea ministrului Sikorski”, a spus ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, mai scrie România liberă.
Seară liniștită!