Oltenia, sub un val de cutremure şi replici

15 feb. 2023
Vizualizari: 209

Oltenia a fost zguduită marți de un cutremur de 5,7 pe Richter, după-amiază, după ce luni, în aceeași regiune se înregistrase un cutremur de 5,2 grade. Directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, spune că „e o surpriză că zona respectivă s-a activat”.

„Este o surpriză că zona s-a activat”, a declarat directorul INFP, inginerul Constantin Ionescu, în cadrul conferinței de presă susținute alături de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Dan Paul Iamandi, scrie Libertatea.

Ionescu a explicat că au mai fost cutremure în regiune în trecut, însă mici. „Cel mai mare a fost în 1943, de 5 grade. În anii 1963-1964, un cutremur de 4,5. Apoi, în 1910 și cu vreo 50 de ani mai devreme, 1850-1860, au fost cutremure în jur de 4 grade”, a spus directorul INFP, scrie Libertatea.

Ionescu a precizat că în cazul cutremurelor de luni și de marți din Oltenia, vorbim de „un tandem de cutremure, cel de marți nu a fost o replică a celui de luni”, mai scrie Libertatea.

„Seismul de 5,7 a produs pagube în Gorj, unde s-a resimțit cel mai puternic, în Dolj și în Mehedinți. În 6 localități din cele 3 județe au fost raportate pagube”, mai scrie Libertatea.

Mai multe replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7 din județul Gorj s-au înregistrat pe toată durata nopții de marți spre miercuri, majoritatea fiind de o intensitate mică.

„Conform INFP, miercuri, în intervalul 00.25 – 05.28 s-au înregistrat 13 replici ale cutremurului din județul Gorj. Cele mai multe au avut intensitate mică, unul singur ajungând la magnitudinea 3.3. Acesta s-a înregistrat șa ora 02:30:22 (ora României), la adâncimea de 3.9 km”, scrie Cotidianul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a reacționat la acuzațiile președintelui Maia Sandu, la adresa Rusiei, și a vorbit despre situația actuală din Republica Moldova.

„Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, susține că situația tensionată din Republica Moldova este cauzată de Volodimir Zelenski, care încearcă să implice statul vecin într-o confruntare «dură» cu Rusia. Maria Zaharova a postat mesajul pe site-ul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei”, relatează Evenimentul Zilei.

„Premierul sârb Ivica Dacic a respins în termenii cei mai fermi o declarație a președintei Maia Sandu cu privire la posibila implicare a unor cetățeni sârbi în acțiuni subversive menite să destabilizeze Republica Moldova, conform unor presupuse informații ucrainene despre existența unor planuri ale Rusiei în acest sens”, transmite, marți, Tanjug, citată de Cotidianul.

„Cerem autorităților moldovene să ne trimită de urgență orice fel de informație pe care o dețin, întrucât până în prezent nu am primit niciodată o astfel de notificare din partea Republicii Moldova”, a spus Dacic într-o declarație pentru Tanjug, scrie Cotidianul.

„Am ordonat ambasadorului nostru la Chișinău să solicite de urgență clarificări la Ministerul moldovean de Externe în legătură cu respectiva declarație a președintelui Republicii Moldova și pentru ca să ne fie trimise urgent toate informațiile despre cine sunt persoanele suspectate ca potențiali participanți la astfel de acțiuni violente”, a mai afirmat Dacic, notează Cotidianul.

La București, vicepreședintele USR, Dan Barna, îi cere șefului statului, Klaus Iohannis, să transmită un mesaj clar de susținere a Republicii Moldova.

„Republica Moldova e în pericol și are nevoie de o Românie fermă și politicieni care să nu arunce inconștienți mesaje confuze. Rusia nu scapă nicio ocazie să amenințe Republica Moldova. O face folosindu-se de vocile oficiale (ministrul de Externe, Serghei Lavrov, de exemplu), dar și de acțiunile unor politicieni locali aflați sub o evidentă influență a Kremlinului. Faptul că aceste amenințări nu sunt doar retorică și devin realitate a fost confirmat zilele trecute de președinta Moldovei. Declarațiile președintei Maia Sandu privind planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova prin acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici e un semnal cât se poate de clar că Rusia vrea să continue războiul și în alte state. Iar de data asta poate fi vorba de chiar frații noștri de peste Prut!”, a scris Dan Barna, marți pe Facebook, notează News.ro.

„România mai mult ca niciodată ar trebui să fie alături de Republica Moldova pentru că are un milion de cetățeni români cu acte acolo care în orice moment pot cere, legitim, ajutor de la statul român. Iar ai noștri ce fac? Pentru România, stabilitatea regiunii este importantă. A Moldovei cu atât mai mult, în numele relației speciale dintre cele două state și pentru că ne-am angajat de-a lungul anilor să sprijinim eforturile Chișinăului de a face un pas final în comunitatea europeană. Avem la Chișinău un președinte, Maia Sandu, care demonstrează zilnic că poate menține ordinea constituțională în vremuri foarte grele pentru Republica Moldova”, a mai precizat Barna, scrie News.ro.

Încheiem Revista din această seară cu o veste tristă: Ovidiu Bujor, inventatorul fitoterapiei moderne în România, a decedat la vârsta de 98 de ani. Condoleanțe familiei!

„Decesul său a fost anunțat de Anca Daniela Raiciu, președintele Asociației Patronale Planta Romanica. Ovidiu Bujor a fost doctor în farmacie, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România și al Academiei de Științe și Arte din SUA”, notează Adevărul.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Oltenia, sub un val de cutremure și replici was last modified: februarie 15th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: