Donbasul, sub asediu

19 apr. 2022
Vizualizari: 314

În a 55 zi de război, prima pagină a presei europene este ținută de ofensiva rusă asupra Donbasului.

„Rusia vrea să «elibereze» din punct de vedere militar Donbasul, pentru că Moscova consideră această regiune separatistă pro rusă drept independentă față de Ucraina”, anunță ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care acuză Occidentul de faptul că „prelungește războiul” livrând armament Kievului, relatează AFP, citată de News.ro.

„Armata rusă execută sarcini stabilite de către șeful armatei (Vladimir Putin) în operațiunea militară specială. (…) În consecință, planul de eliberare a republicilor populare Donețk și Lugansk este pus în aplicare”, a declarat Șoigu, citat de agențiile ruse de presă, mai scrie News.ro.

În timp ce instanțele internaționale evaluează masacrul de la Bucha, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, acordă un titlu onorific, pentru „eroism”, celei de-a 64-a Brigăzi de Pușcași Motorizați din cadrul Forțelor terestre ruse, acuzată de Ucraina că a comis acest masacru. Despre această festivitate scrie ziarul Pravda, citată de Libertatea.

„Putin a semnat un decret prin care se acordă «titlul onorific de Gardă» acestei brigăzi, pentru «eroismul și curajul în masă, forța și curajul arătate de personalul brigăzii în operațiuni de luptă pentru protejarea patriei și a intereselor statului în conflictele armate». El a făcut referire la ceea ce Kremlinul continuă să numească «operațiunea militară specială din Ucraina»”, scrie Libertatea.

„Acțiunile iscusite și decisive ale întregului personal al brigăzii în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina sunt un model de executare a sarcinii militare, curaj, determinare și înalt profesionalism”, a scris Vladimir Putin în Decret, mai arată Libertatea.

„Liderul de la Kremlin a menționat totodată «acțiunile exemplare» ale brigăzii în timpul războiului împotriva Ucrainei. El nu a precizat, însă, în ce au constat misiunile militarilor și unde au fost dislocați, a remarcat publicația franceză Le Figaro”, notează Libertatea.

În procesul de la Sofia al fostului ministru Elena Udrea, instanță a decis ca aceasta să fie extrădată în România.

„Decizia poate fi atacată de Udrea cu apel în 5 zile. Instanța a acceptat astfel cererea autorităților române, care au cerut ca Elena Udrea să fie extrădată în România pentru a-și ispăși condamnarea de 6 ani la închisoare”, mai scrie Digi 24.

„Autoritățile din Bulgaria ceruseră joi Ministerului Justiției din România detalii despre condițiile de detenție în care ar fi ținută Elena Udrea, în cazul în care ar fi adusă în România pentru a-și ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Elena Udrea este în arest în Bulgaria în urma decizie de joi a judecătorilor Curții de Apel de la Sofia. Ei au respins recursul acesteia la decizia de arestare preventivă. Totodată, magistrații bulgari au respins și actele medicale depuse la instanță de avocații Elenei Udrea. Judecătorii au precizat că aceste acte nu indică faptul că rămânerea în arest va accentua problemele medicale pe care ea le are”, mai arată Digi 24.

137 de parlamentari din coaliția de guvernare au depus, joia trecută, la Senat, un Proiect de Lege care ar aduce schimbări majore în achizițiile publice.

Potrivit G4Media, citată de Libertatea, „se ridică pragurile pentru achizițiile fără licitație, iar Curtea de Conturi este exclusă de la constatarea contravențiilor, fiind înlocuită că Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o autoritate aflată în subordinea Guvernului”.

„Proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, care prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație”, notează Libertatea, care notează și principalele modificări: „achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege); achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege); Curtea de Conturi este scoasă din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni; Curtea de Conturi va fi înlocuită de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o autoritate aflată în subordinea Guvernului”.

Seară liniștită!

Donbasul, sub asediu was last modified: aprilie 19th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: