Uniunea Europeană pregăteşte un prag minimal de impozitare a multinaţionalelor

Veto-ul Austriei în chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen stârneşte nu numai revolta politicienilor de la Bucureşti, dar şi a companiilor româneşti de stat şi a oamenilor de afaceri români.

Liderul PMP, Eugen Tomac, spune că votul negativ al Austriei privind aderarea României la Schengen trebuie anulat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

„Am solicitat astăzi, oficial, Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a apăra principiile şi valorile evocate în Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene”, a afirmat Tomac, scrie News.ro.

„României şi cetăţenilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulaţie a persoanelor şi libertatea de circulaţie a bunurilor. Prin urmare, Comisia Europeană are obligaţia să acţioneze spre a aplica litera şi spiritul legii!”, mai spune europarlamentarul Eugen Tomac, notează News.ro

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că România are obligaţia de a folosi dreptul de veto în forurile europene de fiecare dată când statul austriac are un interes.

„Vom negocia în continuare cu Austria astfel încât să trecem pe ordinea de zi atunci când va fi Preşedinţia Spaniei, în toamnă. (…) Până la urmă, demersul va trebui să fie unul diplomatic. Dar, până atunci, în forurile europene, România are obligaţia, în acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac. Nu ai voie să refuzi un drept al unei ţări şi al unui popor fără o justificare clară, nu poţi să inventezi. Nu poţi, tot restul Europei să fie de acord şi tu să nu fii, e un eşec al dreptei”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seara, la Digi24, scrie Agerpres.

Liderul PSD a oferit şi un exemplu concret: România ar putea să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca preluarea preşedinţiei OSCE de către Austria.

„Dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă şefia OSCE, ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Vreau să fac o distincţie foarte clară între români şi austrieci şi decidenţii din Austria din acest moment şi România, fiindcă aţi văzut şi reacţiile de frustrare ale românilor care trăiesc în Austria, dar şi ale austriecilor de susţinere a românilor. A fost un element pur de interes personal, de aceea există această supărare, o prioritate a ministrului de Interne şi a cancelarului, ceea ce ţine de votul din Austria”, a declarat Marcel Ciolacu, notează Antena 3.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a confirmat, marţi, faptul că CNAIR a decis să îşi închidă conturile de la BCR, precizând că şi alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor vor face acest lucru.

„Şi-a anunţat o anumită intenţie (de a-şi muta conturile de la BCR la CEC) şi ştiu că vor face acest lucru, mi-au spus şi mie”, a spus Sorin Grindeanu, notează News.ro.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a reacționat după ce românii au început să boicoteze firmele austriece din România.

„Este absolut, inadmisibil să se amestece problemele de politică de securitate cu cele de politică economică. Amestecarea problemelor de securitate cu cele economice nu este oportună. Austria s-a oferit întotdeauna să ajute autoritățile române și bulgare”, a declarat Karl Nehammer, scrie ziarul Gândul.

„Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat luni decizia CSM din decembrie 2021 prin care judecătorul Cristi Danileţ a fost exclus din magistratură pentru două postări de pe platforma TikTok”, informează Agerpres, citată de Libertatea.

„Admite recursul declarat de domnul judecător Danileţ Vasilică-Cristi împotriva Hotărârii nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM în dosarul nr. 25/J/2021. Casează în parte Hotărârea nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM în dosarul nr. 25/J/2021”, se arată în decizia ÎCCJ, scrie Libertatea.

„În baza art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător la Tribunalul Cluj – sancţiunea disciplinară constând în avertisment pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din aceeaşi lege. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate. Definitivă”, se mai arată în decizia instanţei, notează Libertatea.

„Rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022, de la 15,32% în octombrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 21,55%, mărfurilor nealimentare cu 16,17% şi serviciilor cu 9,51%”, arată ziarul Puterea, citând Institutul Naţional de Statistică.

„În luna noiembrie, preţurile de consum au crescut cu 1,3% comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,54%, cele nealimentare cu 1,03% şi serviciile cu 1,31%”, mai arată ziarul Puterea.

Profitul marilor corporaţii din Europa va fi impozitat cu minim 15%.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Statele blocului comunitar au ajuns recent la un acord pentru a pune în aplicare, la nivelul UE, componenta de impozitare minimă, cunoscută sub numele de Pilonul 2, a reformei OCDE privind impozitarea internațională. (…) Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, punerea efectivă în aplicare a directivei va limita cursa societăților spre reducerea ratelor de impozitare. Astfel, profitul marilor grupuri sau companii multinaționale și naționale cu o cifră de afaceri anuală combinată de cel puțin 750 de milioane de euro va fi impozitat cu minimum 15%” scrie B1TV.

Mesajul nostru este clar: cele mai mari grupuri de corporații, multinaționale sau naționale, vor trebui să plătească un impozit pe profit care nu poate fi mai mic de 15%, la nivel global”, a transmis Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanțe, mai arată B1TV.

Seară liniştită!