Uniunea Europeană pregăteşte un prag minimal de impozitare a multinaţionalelor

13 dec. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 104

Veto-ul Austriei în chestiunea aderării României la Spațiul Schengen stârnește nu numai revolta politicienilor de la București, dar și a companiilor românești de stat și a oamenilor de afaceri români.

Liderul PMP, Eugen Tomac, spune că votul negativ al Austriei privind aderarea României la Schengen trebuie anulat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„Am solicitat astăzi, oficial, Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a apăra principiile și valorile evocate în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”, a afirmat Tomac, scrie News.ro.

„României și cetățenilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulație a persoanelor și libertatea de circulație a bunurilor. Prin urmare, Comisia Europeană are obligația să acționeze spre a aplica litera și spiritul legii!”, mai spune europarlamentarul Eugen Tomac, notează News.ro

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că România are obligația de a folosi dreptul de veto în forurile europene de fiecare dată când statul austriac are un interes.

„Vom negocia în continuare cu Austria astfel încât să trecem pe ordinea de zi atunci când va fi Președinția Spaniei, în toamnă. (…) Până la urmă, demersul va trebui să fie unul diplomatic. Dar, până atunci, în forurile europene, România are obligația, în acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac. Nu ai voie să refuzi un drept al unei țări și al unui popor fără o justificare clară, nu poți să inventezi. Nu poți, tot restul Europei să fie de acord și tu să nu fii, e un eșec al dreptei”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seara, la Digi24, scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Liderul PSD a oferit și un exemplu concret: România ar putea să-și folosească dreptul de veto pentru a bloca preluarea președinției OSCE de către Austria.

„Dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aștepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă șefia OSCE, ca România să nu folosească același drept de veto. Vreau să fac o distincție foarte clară între români și austrieci și decidenții din Austria din acest moment și România, fiindcă ați văzut și reacțiile de frustrare ale românilor care trăiesc în Austria, dar și ale austriecilor de susținere a românilor. A fost un element pur de interes personal, de aceea există această supărare, o prioritate a ministrului de Interne și a cancelarului, ceea ce ține de votul din Austria”, a declarat Marcel Ciolacu, notează Antena 3.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a confirmat, marți, faptul că CNAIR a decis să își închidă conturile de la BCR, precizând că și alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor vor face acest lucru.

„Și-a anunțat o anumită intenție (de a-și muta conturile de la BCR la CEC) și știu că vor face acest lucru, mi-au spus și mie”, a spus Sorin Grindeanu, notează News.ro.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a reacționat după ce românii au început să boicoteze firmele austriece din România.

„Este absolut, inadmisibil să se amestece problemele de politică de securitate cu cele de politică economică. Amestecarea problemelor de securitate cu cele economice nu este oportună. Austria s-a oferit întotdeauna să ajute autoritățile române și bulgare”, a declarat Karl Nehammer, scrie ziarul Gândul.

„Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat luni decizia CSM din decembrie 2021 prin care judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură pentru două postări de pe platforma TikTok”, informează Agerpres, citată de Libertatea.

„Admite recursul declarat de domnul judecător Danileț Vasilică-Cristi împotriva Hotărârii nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunțată de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM în dosarul nr. 25/J/2021. Casează în parte Hotărârea nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunțată de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM în dosarul nr. 25/J/2021”, se arată în decizia ÎCCJ, scrie Libertatea.

„În baza art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004, aplică domnului Danileț Cristi Vasilică – judecător la Tribunalul Cluj – sancțiunea disciplinară constând în avertisment pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din aceeași lege. Menține celelalte dispoziții ale hotărârii atacate. Definitivă”, se mai arată în decizia instanței, notează Libertatea.

„Rata anuală a inflației a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022, de la 15,32% în octombrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 21,55%, mărfurilor nealimentare cu 16,17% și serviciilor cu 9,51%”, arată ziarul Puterea, citând Institutul Național de Statistică.

„În luna noiembrie, prețurile de consum au crescut cu 1,3% comparativ cu luna precedentă, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,54%, cele nealimentare cu 1,03% și serviciile cu 1,31%”, mai arată ziarul Puterea.

Profitul marilor corporații din Europa va fi impozitat cu minim 15%.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

„Statele blocului comunitar au ajuns recent la un acord pentru a pune în aplicare, la nivelul UE, componenta de impozitare minimă, cunoscută sub numele de Pilonul 2, a reformei OCDE privind impozitarea internațională. (…) Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, punerea efectivă în aplicare a directivei va limita cursa societăților spre reducerea ratelor de impozitare. Astfel, profitul marilor grupuri sau companii multinaționale și naționale cu o cifră de afaceri anuală combinată de cel puțin 750 de milioane de euro va fi impozitat cu minimum 15%” scrie B1TV.

Mesajul nostru este clar: cele mai mari grupuri de corporații, multinaționale sau naționale, vor trebui să plătească un impozit pe profit care nu poate fi mai mic de 15%, la nivel global”, a transmis Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanțe, mai arată B1TV.

Seară liniștită!

 

Uniunea Europeană pregătește un prag minimal de impozitare a multinaționalelor was last modified: decembrie 13th, 2022 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: