Vizită istorică a Preşedintelui Xi Jinping la Moscova

21 mart. 2023
Vizualizari: 299

Cel mai important eveniment al acestei luni este, fără îndoială, vizita oficială a Președintelui Chinei la Moscova. Deschidem cu acest eveniment Revista din această seară, adăugând că vizita Președintelui chinez vine după ce acesta a lansat un plan de pace pentru Ucraina, acolo unde bătăliile pe frontul de est sunt tot mai dificile.

„Într-o scurtă declarație înaintea întâlnirii, Putin i-a spus lui Xi că a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt «crizei acute» din Ucraina și că privește planul de pace propus de Beijing cu respect”, scrie Libertatea.

 „Știți că suntem întotdeauna gata să negociem și vom discuta toate aceste chestiuni, inclusiv sugestiile dumneavoastră”, a spus Putin, potrivit CNN, citat de Libertatea.

Președinții Rusiei și Chinei s-au întâlnit, luni, la Moscova pentru a aprofunda „parteneriatul fără limite” pe care l-au promis înainte de invazia din Ucraina, războiul din Ucraina fiind una dintre temele discutate.

„Sunt foarte fericit că pot vizita din nou Rusia, la invitația dumneavoastră. Și că Rusia este prima țară pe care am vizitat-o după realegerea mea ca Președinte al Chinei”, i-a spus Xi lui Putin, notează Libertatea.

„Este adevărat că țările noastre împărtășesc aceleași, sau unele obiective similare. Am depus eforturi pentru prosperitatea țărilor noastre. Putem coopera și lucra împreună pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat Președintele Xi, mai scrie Libertatea.

Casa Albă a declarat că urmărește „foarte, foarte atent” vizita Președintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

„O încetare a focului solicitată chiar acum nu ar face practic decât să ratifice cucerirea Rusiei și i-ar da mai mult timp domnului Putin să se pregătească și să reînceapă operațiunile la momentul și în locul pe care le va alege”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, la CNN, mai arată Libertatea.

După ce Curtea Penală Internațională (CPI) l-a pus sub acuzare pe Președintele Putin și a emis un mandat de arestare pe numele său pentru agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, Comitetul de anchetă din Rusia a anunțat, luni, că a deschis un dosar penal împotriva procurorului și judecătorilor CPI.

„Potrivit Comitetului, ce are atribuții în investigarea infracțiunilor grave, «urmărirea penală este evident ilegală, întrucât nu există niciun motiv de responsabilitate penală». Acțiunile procurorului CPI, Karim Khan – acuzarea intenționată a unei persoane nevinovate și «pregătirea unui atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecție internațională, în scopul complicării relațiilor internaționale» – intră sub incidența legii penale ruse, a explicat Comitetul de anchetă rus”, relatează Cotidianul.

Mai mult, fostul Președinte rus, Dmitri Medvedev, a sugerat să lovească Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga cu una dintre rachetele hipersonice ale Rusie după ce aceasta a emis un mandat de arestare pe numele Președintelui rus.

„Este destul de posibil să ne imaginăm o rachetă hipersonică lansată din Marea Nordului de pe o navă rusă către tribunalul de la Haga”, a scris Medvedev într-o postare pe Telegram, scrie Evenimentul Zilei.

„Medvedev i-a sfătuit, de asemenea, pe judecătorii tribunalului să «privească cu atenție spre cer»”, mai notează Evenimentul Zilei.

„În postarea sa, Medvedev a răbufnit împotriva CPI, spunând că aceasta face parte dintr-o ordine juridică internațională fără putere reală, aflată în mâna câtorva țări «anglo-saxone». SUA, China, India și Rusia nu sunt în prezent semnatare ale Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI”, mai arată Evenimentul Zilei.

La București, Înalta Curtea de Casație și Justiție a respins, luni, contestația la executare formulată de fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată la șase ani de închisoare. Decizia este definitivă.

„Respinge, ca nefondată, contestația formulată de contestatoarea condamnată Udrea Elena Gabriela împotriva sentinței nr. 466 din data de 1 noiembrie 2022 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr. 1201/1/2022”, a decis luni, Înalta Curte, scrie News.ro.

„Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, în 7 aprilie 2022. Tot atunci, Rudel Obreja, la acel moment președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Obreja a murit în 12 martie a.c., la vârsta de 57 de ani”, mai arată News.ro.

Acționarii companiei cu capital majoritar bulgăresc, Euroins, au anunțat că vor contesta în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a licenței de funcționare pentru compania de asigurări.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Assen Hristov, președintele Eurohold – grupul bulgar care deține Euroins, a mai anunțat că acționarii vor solicita 500 de milioane de euro daune din partea autorităților române, care au constatat că Euroins nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate. Hristov a mai transmis că va depune și o plângere penală împotriva conducerii ASF dacă instituția nu își anulează decizia de retragere a licenței. Conducerea bulgară consideră că decizia de retragere a licenței Euroins a fost făcută împotriva legislației UE și a României. Cei 500 milioane de euro reprezintă, conform reprezentanților Eurohold, valoarea investiției (270 milioane de euro), și pierderi suferite (230 milioane de euro). Conform acesteia, pierderea totală pentru contribuabilii români este de circa 1 miliard de euro”, relatează Cotidianul.

Comisia Europeană a anunțat luni, la Bruxelles, că va contribui cu 1 miliard de euro la eforturile de reconstrucție din Turcia.

„Anunțul a fost făcut de președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe a donatorilor organizate în cooperare cu Turcia, ce reunește peste 400 participanți – state membre ale UE, țări candidate și potențial candidate, țări vecine și partenere, membri ai G20 (cu excepția Rusiei), precum și ONU, alte organizații internaționale, actori din domeniul umanitar și instituții financiare internaționale și europene. (…) Ea a adăugat că Executivul UE va cheltui încă 108 milioane de euro pentru asistență umanitară în Siria, țară afectată de asemenea de cutremurele din 6 februarie și cu care Uniunea Europeană nu are legături diplomatice”, scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Vizită istorică a Președintelui Xi Jinping la Moscova was last modified: martie 21st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: