Sondaj CURS: George Simion și Nicolae Ciucă, pe locul 2

8 nov. 2024
Vizualizari: 516

Deschidem Revista și încheiem săptămâna cu un nou sondaj CURS, realizat în perioada 30 octombrie-5 noiembrie, care îl plasează pe Marcel Ciolacu pe primul loc în opțiunile de vot, urmat, la egalitate, de George Simion și Nicolae Ciucă, pe a doua poziției.

„Întrebați cu ce candidat vor vota în primul tur al prezidențialelor, 28% dintre respondenți au spus Marcel Ciolacu (PSD), 17% – George Simion (AUR), 17% – Nicolae Ciucă (PNL), 12% – Elena Lasconi (USR), 9% – Mircea Geoană (independent), 5% – Kelemen Hunor (UDMR), 5% – Cristian Diaconescu (independent), 4% – Cristian Terheș (PNCR) și 2% – Ludovic Orban (FD + PMP). 1% au spus că ar vota un alt candidat”, relatează Cotidianul.

„Întrebați ce partide vor vota la alegerile parlamentare, 32% dintre respondenți au indicat PSD, 20% – PNL, 15% – AUR, 12% – USR, 6% – SOS România, 5% – UDMR, 4% – PNCR, 3% – Alianța PMP – FD, iar 3% au indicat un alt partid”, mai scrie Cotidianul.

În ultimele săptămâni s-a vorbit foarte mult despre pensiile militarilor și despre modificările legislative aflate în dezbaterea Parlamentului. După ce completarea Legii nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat, a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat, acum aceste modificări ajung la Curtea Constituțională, după ce au fost contestate de Avocatul Poporului.

„Avocatul Poporului a contestat joi la Curtea Constituțională noua propunere legislativă, pentru Completarea Legii nr 223/2015, privind pensiile militare de stat, adoptată, luni, de Senat, potrivit unor surse”, relatează Gândul

Premierul Marcel Ciolacu, aflat joi după-amiaza, în vizită la Cluj, întrebat fiind despre faptul că Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională legea pensiilor militare, a răspuns: E dreptul avocatului Poporului, e o decizie a avocatului Poporului. Nu am comentat niciodată o decizie a unui magistrat, a unei instituții și nici nu o să o fac. Presupun că există un temei. O să vedem ce răspundere. Nu? Că a atacat la CCR. Avem termenele, a mai spus Marcel Ciolacu, mai scrie Gândul

Curtea Constituțională a decis, în data de 7 noiembrie 2024, că suprataxarea producătorilor de energie este neconstituțională, conform unui comunicat al instituției. Sumele totale încasate de stat din suprataxări ajung la 50 de miliarde de lei, conform furnizorilor.

„În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, și dispozițiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”, notează Libertatea.

„Articolul în cauză vorbește de suprataxarea cu 100% a veniturilor de peste 450 de lei/MWh, prag scăzut între timp la 400 de lei. Acesta a fost contestat de către mai mulți producători din domeniul regenerabilelor. Nu este clar dacă statul va fi obligat să restituie toate sumele încasate. Conform calculelor Asociației Furnizoriilor de Energie Electrică din România (AFEER), statul a obținut din suprataxarea producătorilor din energie 50 de miliarde de lei. Din acești bani a plătit compensările către furnizori, după ce statul a plafonat prețurile la energie și gaze”, mai scrie Libertatea.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a transmis joi, de la summitul Comunității Politice Europene (CPE), desfășurat la Budapesta, un mesaj președintelui ales al SUA.

„Am discutat ieri cu președintele (ales al SUA, Donald) Trump. A fost o conversație pozitivă, productivă. Sperăm ca SUA să devină mai puternice. Acestea sunt SUA de care Europa are nevoie. Și SUA au, la rândul lor, nevoie de o Europă puternică. Aceasta este legătura dintre aliați care trebuie apreciată și nu poate fi pierdută”, a spus Zelenski, notează Libertatea.

„Zelenski încearcă să îl convingă pe Trump să nu sacrifice interesele Ucrainei pentru un acord rapid cu Rusia, care să pună capăt războiului declanșat de Moscova”, mai scrie Libertatea.

„Reales marți președinte al SUA, Donald Trump a fost felicitat abia joi de liderul rus Vladimir Putin. Între timp, oficiali de rang înalt de la Kremlin, din Guvernul rus și din Ministerul rus de Externe și-au exprimat în privat un optimism prudent și speră că politicile lui Trump îi vor oferi lui Putin un avantaj atât în războiul din Ucraina, cât și în eforturile sale de a slăbi Uniunea Europeană (UE)”, relatează The Moscow Times, scrie Libertatea.

„Regimul de la Moscova vede doar avantaje în revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: posibilitatea de a-și impulsiona războiul de agresiune la scară largă pe care îl poartă de aproape trei ani împotriva Ucrainei, de a-și intensifica eforturile de slăbire a UE și de a-și restabili parțial relațiile cu Washingtonul”, mai  arată Libertatea.

„Până la învestire, vom continua să avansăm. (…) Ar fi bine să atingem granițele administrative ale regiunilor Donețk și Luhansk până în ianuarie și apoi să decidem ce să facem cu Herson”, a declarat un oficial rus, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

Sondaj CURS: George Simion și Nicolae Ciucă, pe locul 2 was last modified: noiembrie 8th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: