Preotul Visarion Alexa rămâne sub control judiciar

27 sept. 2022
Vizualizari: 178

Creșterea galopantă a prețurilor la energie și criza economică schimbă radical opțiunilor electoratului. În Italia, Giorgia Meloni și partidul ei, Fratelli d’Italia (FdI), s-au clasat pe primul loc la alegerile legislative de duminică, pe fondul unui absenteismului la urne.

„Cu majoritate absolută în Parlament, lidera FdI, împreună cu aliații săi Matteo Salvini din Liga (anti-imigrație) și Silvio Berlusconi de la Forza Italia (dreapta) vor încerca în zilele următoare formarea unui guvern”, scrie  Agerpres.

„Premierul conservator britanic, Liz Truss, a felicitat-o luni pe lidera partidului post-fascist Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, pentru «succesul» său la alegerile parlamentare din Italia, subliniind că cele două țări ale lor sunt «aliați apropiați»”, notează AFP, citată de Agerpres.

„Reacția britanică contrastează oarecum cu cele mai moderate ale Franței, Uniunii Europene, Germaniei sau Spaniei, în timp ce premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a salutat «o mare victorie», iar prim-ministrul naționalist ungar, Viktor Orban, și-a exprimat satisfacția pentru o «victorie binemeritată»”, mai notează Agerpres.

Presa scrie că Edward Snowden a primit  cetățenia rusă.

„Președintele Vladimir Putin i-a acordat luni cetățenia rusă denunțătorului american Edward Snowden, care a divulgat amploarea operațiunilor secrete de supraveghere desfășurate de Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) și căruia Moscova i-a acordat refugiu încă din 2013, scrie Libertatea care citează AFP și Reuters.

Conferința națională de insolvență

„Deocamdată nu a existat nicio reacție din partea lui Snowden, al cărui nume a apărut, fără niciun comentariu din partea Kremlinului, pe o listă de 72 de persoane născute în străinătate cărora Putin le-a acordat cetățenie rusă. În 2020, Rusia i-a acordat lui Snowden drept de rezidență permanentă, deschizându-i astfel calea pentru obținerea cetățeniei ruse. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția de stat RIA Novosti că naționalitatea rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden la cererea sa”, mai scrie Libertatea.

Informațiile din presa europeană, în legătură cu exodul barbaților ruși încorporabili, și cozile uriașe de autoturisme de la granița Rusiei cu Georgia sunt confirmate de imaginile publicate de Maxar Technologies.

„Compania americană de tehnologie Maxar Technologies a publicat duminică imagini din satelit care arată cozile kilometrice de mașini formate pe partea rusă a frontierei cu Georgia, în contextul în care mulți bărbați ruși încearcă să fugă din țară după ce președintele Vladimir Putin a decretat săptămâna trecută o mobilizare militară parțială pentru a suplimenta forțele din Ucraina”, informează CNN, citată de Libertatea.

„Maxar Technologies precizează că imaginile care prezintă partea cea mai nordică a țării arată mașini ce se întind pe o coadă de aproximativ 16 kilometri (aproximativ 10 mile) la punctul de trecere a frontierei și adaugă că «ambuteiajul în trafic a continuat probabil și mai la nord de zona fotografiată». (…) Cozile s-au format la punctul de trecere a frontierei Verkhnii Lars din Osetia de Nord în Georgia și la alte puncte de trecere a graniței, după anunțul făcut săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin privind mobilizarea parțială”, mai scrie Libertatea.

La București, presa scrie despre noi acuzații de plagiat, de această dată fiind vizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat, luni, pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, că ar fi plagiat un curs universitar și și-a fi «însușit fraudulos și paternitatea» mai multor capitole semnate anterior de alți autori”, relatează România liberă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, arată că „obiectivul principal” al acuzațiilor de plagiat la adresa sa este „blocarea legilor educației”.

„Am înțeles că obiectivul principal al acestui articol este blocarea legilor educației. Eu fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educației care sunt de interes pentru milioane de copii nu mă pot influența chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a afirmat, luni, ministrul Educației, potrivit Agerpres, citată de România liberă.

„USR cere demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), după ce acesta a fost acuzat de plagiat. Cererea a fost anunțată luni, 26 septembrie 2022, de președintele USR, Cătălin Drulă”, mai notează România liberă.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că nu este vorba de niciun plagiat, în cazul ministrului Cîmpeanu.

„Astăzi l-am ascultat foarte bine pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu, din capul locului am înțeles că nu este vorba de niciun plagiat. Aceste referiri sunt făcute în legătură cu niște îndrumare de curs, niște documente suport, care, practic, susțin și sprijină și ajută studenții să înțeleagă mai bine, să pună în practică, sunt descrise anumite schițe, opțiuni în rezolvarea unor probleme, în niciun caz despre lucrări publicate sau care să intre sub incidența drepturilor de autor”, a spus Ionuț Stroe despre acuzațiile aduse ministrului Educației, scrie News.ro.

„Despre o posibilă remaniere guvernamentală, Ionuț Stroe a spus că premierul, când va considera oportun să facă remaniere, va anunța public numele tuturor pe care dorește să îi înlocuiască, dar deocamdată nu există această decizie, iar în partid nu am discutat acest subiect”, mai notează News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Marilen Pirtea, rector al  Universității de Vest din Timișoara și coleg de partid cu Sorin Cîmpeanu, spune pentru Libertatea că acuzația de plagiat „probabil, face parte dintr-un lung șir al atacurilor și al presiunilor în contextul noilor legi ale educației”.

„Eu cred că el (ministrul Sorin Cîmpeanu, n.r.) a fost destul de clar în explicații legat de acele manuale și de faptul că nu există ISBN (identificator numeric pentru cărțile publicate, n.r.), și că nu a avut beneficii în urma acelor materiale, n-au fost folosite la promovări, la absolut nimic. Nu s-ar include într-o zonă de plagiat”, a declarat pentru Libertatea, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Preotul Visarion Alexa rămâne sub control judiciar. Magistrații de la Tribunalul București au respins cererea procurorilor de arestare preventivă, decizia fiind definitivă.

„În baza art. 204 C. proc. pen., respinge ca neîntemeiate contestațiile formulate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București și inculpatul ALEXA VISARION împotriva încheierii pronunțate la data de 17.09.2022, în dosarul nr. 16511/303/2022, de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 6 București. În temeiul art. 275 alin. (2) C. pr. pen., obligă contestatorul inculpat ALEXA VISARION, la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat”, se arată în decizia transmisă de Tribunalul București, scrie Libertatea.

Presa mai scrie că Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a cerut vineri, Guvernului să acorde familiilor vulnerabile vouchere pentru achiziția de lemn de foc.

Cred că Guvernul actual greșește flagrant, pentru că nu face două lucruri. Unu, nu acordă suport consistent celor mai vulnerabile familii din România, pentru că 65 % dintre români se încălzesc în continuare în sezonul rece cu lemn de foc, lemn care s-a scumpit enorm, de cel puțin trei-patru ori metrul cub. Și avem foarte multe familii vulnerabile care nu-și permit să-și achiziționeze necesarul de lemn. Și aici PMP cere Guvernului să acorde vouchere necesare de achiziția de lemn de foc pentru familiile vulnerabile. Sunt cel puțin cinci milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc în sezonul rece și cred că este vital să nu-i uităm pe românii care încă se încălzesc cu lemn și n-a ajuns rețeaua de gaz, aceste comunități”, a afirmat Tomac, scrie Agerpres.

Seară liniștită!

Preotul Visarion Alexa rămâne sub control judiciar was last modified: septembrie 27th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: