Negocieri eşuate pentru transportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră

10 iun. 2022
Vizualizari: 456

Dacă ieri scriam că un oligarch rus propune ca Vladimir Putin să devină noul împărat al Rusiei, joi chiar Vladimir Puitin s-a comparat cu Petru cel Mare, la o întâlnire cu tineri antreprenori din Rusia, și a sugerat o paralelă între invazia din Ucraina și războiul pe care țarul l-a dus împotriva suedezilor.

„Tocmai am vizitat o expoziție dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (…) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat”, a afirmat Vladimir Putin.

„Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg – n.r.), nicio țară din Europa nu recunoștea acest teritoriu ca aparținând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (…) El recupera și întărea țara, a comentat liderul de la Kremlin. Din câte se pare, ne revine și nouă să luăm înapoi și să întărim”, a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina, scrie AFP, citată de Digi 24.

„Da, au existat epoci în istoria țării noastre când am fost obligați să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forțele și a merge înainte”, a mai spus Putin, scrie Digi 24.

„În Marele Război al Nordului, Petru cel Mare a luptat contra Suediei, invadând o parte a teritoriului ei, precum și ceea ce astăzi sunt Finlanda și o parte din Estonia și Letonia. Înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721) avea să facă din Rusia principala putere în Marea Baltică și un actor important pe scena europeană”, mai arată Digi 24.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende prețurile discriminatorii la combustibil pentru vehiculele cu numere de înmatriculare străine, amenințând Ungaria cu sancțiuni.

„Acesta este un nou motiv de dezacord între Comisia Europeană și Ungaria. Tensiunile dintre Bruxelles și prim-ministrul ungar Viktor Orban au crescut în ultimele luni, mai ales pentru că Budapesta a blocat mult timp negocierile pentru un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. La începutul acestui an, Ungaria a decis că vehiculele cu o greutate de peste 7,5 tone și camioanele cu plăcuțe de înmatriculare străine care cântăresc peste 3,5 tone nu sunt eligibile pentru a cumpăra combustibil subvenționat la prețul de 480 de forinți (1,31 dolari) pe litru, ci trebuie să plătească prețul pieței. Breton spunne a spus că acest lucru înseamnă că vehiculele cu numere de înmatriculare din alte țări UE ar trebui să plătească cu 50-60% mai mult pentru combustibil față de vehiculele cu numere de înmatriculare maghiare, ceea ce reprezintă o discriminare indirectă și este împotriva normelor UE”, scrie Digi 24.

Presa scrie noi date despre avionul care a survolat spațiul aerian al țărilor din flancul estic al NATO.

„Avionul neidentificat care a zburat miercuri prin spațiul aerian al României, fiind ridicate mai multe aeronave F-16 pentru a-l intercepta și escorta, venea din Lituania. El a oprit în Ungaria, unde a realimentat și de unde a decolat, în ciuda încercărilor de a-l bloca, iar după ce a trecut ilegal prin spațiul aerian a patru state, a fost găsit abandonat pe un aerodrom neutilizat din localitatea Buhovți, centrul Bulgariei”, relatează site-ul maghiar Dehir.hu, scrie Libertatea.

„În Bulgaria, avionul a fost găsit abandonat pe un aerodrom neutilizat situat în localitatea Buhovți, din centrul Bulgariei. Aerodromul este civil, dar nu a mai fost utilizat de câteva decenii, conform site-ului Novinite.com. Procuratura din Târgoviște (Bulgaria) încearcă să afle acum cui aparține avionului de două locuri și să clarifice situația, a declarat joi Ivana Mileva, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii din Varna”, mai arată Libertatea.

Rusia nu s-a înțeles încă cu Turcia privind transporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

„Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliștilor ca nu s-a ajuns la niciun acord cu Turcia privind transporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Turcia a făcut presiuni pentru un acord între Rusia și Ucraina care să atenueze criza alimentară globală prin negocierea unui pasaj de trecere sigur pentru cerealele blocate în porturile Mării Negre. Eforturile Ankarei au întâmpinat rezistență din partea ambelor părți: Ucraina afirmă că Rusia impune condiții nerezonabile, iar Kremlinul susține că transportul depinde de încetarea sancțiunilor”, relatează România liberă, citând Știri.tvr.ro.

Presa mai scrie că alegerile pentru funcția de președinte al USR ar putea fi organizate în luna iulie, în format online, deși inițial, congresul USR era programat pentru luna octombrie. Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, face această propunere, într-un mesaj intern către membrii USR.

„Propunerea mea este ca turul 1 să se desfășoare între 6-10 iulie, turul 2 între 11-15 iulie și congresul online de validare a alegerilor pe 16 iulie. Ulterior vom face un congres fizic pentru discutarea altor teme importante precum statutul”, le transmite Cătălin Drulă colegilor de partid, la finalul unui mesaj în care definește USR drept «cel mai mare partid de opoziție din România» și «singurul partid democratic, modernist, liberal din parlament, care are o responsabilitate uriașă pentru țară»”, scrie News.ro.

„Contest însă tribalismul, facțiunile persistente și afectarea muncii zecilor de mii de membri ai noștri. Suntem aici în echipa USR-ului mare, reunit. Culorile de pe tricou sunt aceleași pentru toți, indiferent că suntem ex-PLUS sau ex-USR, sau membri noi. Dezbaterea, critica și dezacordul exprimate în mod legitim și loial sunt parte din ADN-ul USR și o parte sănătoasă a culturii noastre interne. De partea cealaltă, demolarea, calomnia, minciunile și atacurile publice nefondate sunt elemente toxice. Și dacă sunt persoane care le proferează, nu putem decât să constatăm cu regret că ele preferă, de facto, să se situeze în afara echipei. În marea familie USR avem datoria respectului față de fiecare coleg și cea a loialității față de un proiect politic, care ne aparține tuturor”, mai scrie Cătălin Drulă, relatează G4 Media.

Seară liniștită!

Negocieri eșuate pentru transportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră was last modified: iunie 10th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: