Guvernul se pregăteşte de valul 5 al pandemiei

31 dec. 2021
Vizualizari: 547

Deși certificatul COVID-19 nu a fost aprobat în acest an, premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi seară, că discuțiile despre certificatul verde profesional nu au fost abandonate, toate posibilitățile fiind încă pe masă.

„Dacă situația o va impune, vom face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară și să adoptăm, fie legea care este acum, cu amendamentele necesare, fie o asumare la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să avem certificat COVID-19”, a declarat premierul Ciucă, scrie News.ro.

„Întrebat dacă nu vede asumarea răspunderii ca pe o capcană, astfel încât să fie singurul care decontează această decizie, premierul a afirmat: «Dacă vom salva cât mai multe vieți și din această decizie vor muri cât mai puțini oameni, nu este o capcană pentru mine. Important este să prevaleze siguranța oamenilor»”, mai arată News.ro.

Guvernul vine și cu o schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului 5.

Premierul Ciucă a precizat că la Ministerul Sănătății va fi înființat un grup de management al informațiilor operative în sănătate.

„Protejarea sănătății oamenilor, printr-o gestionare atentă și corectă a pandemiei COVID-19, rămâne prioritatea Guvernului în acest moment. (…) Venim în acest sens cu o schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului cinci al pandemiei. Vom pune accentul asupra coordonării asistenței medicale și astfel, la nivelul Ministerului Sănătății, va fi înființat un grup de management al informațiilor operative în sănătate, care să aibă rol de coordonare a resurselor, acțiunilor și informațiilor medicale. Vom extinde capacitatea de testare și vom conferi greutate asistenței medicale ambulatorii”, a precizat premierul Ciucă, scrie Cotidianul.

În strategia noului premier Nicolae Ciucă, medicii de familie urmează să aibă un rol cheie în lupta împotriva pandemiei și în gestionarea acesteia. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi, după ce a purtat discuții cu reprezentanții asociațiilor medicilor de familie, că 90% dintre aceștia sunt vaccinați împotriva coronavirusului.

„Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor medicilor de familie, cei mai aproape de cetățeni și cei care cunosc bine comunitățile locale. (…) Am aflat că 90% dintre medicii de familie sunt vaccinați, ceea ce este un lucru îmbucurător și este demn de subliniat că acesta poate fi considerat cel mai elocvent exemplu de încredere în știință pe care cei care desfășoară această activitate îl dau față de cei cărora le acordă asistență medicală”, a declarat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern de joi, 30 decembrie, arată Libertatea.

Ce se va întâmpla cu școlile dacă incidența cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 va crește? – se întreabă jurnaliștii. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, într-o conferință de presă, că el este adeptul menținerii școlilor deschise. Ministrul a fost întrebat dacă se pune problema unui lockdown și a închiderii școlilor în funcție de rata de incidență.

 „O să discutăm. N-aș vrea să fac acum aprecieri de acest gen. Eu sunt un susținător al menținerii școlilor deschise. Vedeți că sunt și țări în momentul de față care au incidență înaltă și mențin școlile deschise. Totdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice, dar și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor, a acestei generații, este responsabilitatea noastră, în egală măsură sau poate chiar mai mare decât este impactul asupra sănătății publice”, a declarat ministrul Sănătății, pledând pentru luarea unor decizii echilibrate împreună cu Ministerul Educației, scrie Libertatea.

„Una este să le închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altceva este să le ții luni de zile închise și să afectezi nu numai procesul de învățământ, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere fizic, psihic, ori, consecințele închiderii pe durate lungi, din păcate am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile. O să discutăm cu toți colegii din zona de sănătate, din zona de educație, astfel încât să putem lua decizii echilibrate”, a spus ministrul Rafila, scrie Libertatea.

Ministerul Energiei, Virgil Popescu, anunță că, în ședința de Guvern de joi, a fost adoptată Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008.

„Ordonanța transpune în legislația națională o directivă UE privind normele comune pentru piața internă de energie electrică. Modificările realizate prin O.U.G. permit primăriilor să co-finanțeze extinderea rețelelor de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW și 400 kW. În plus, se stabilește că branșarea la rețelele de energie și gaze naturale este gratuită pentru toți clienții casnici”, relatează Cotidianul.

Prețurile pentru 3,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică, cei rămași în serviciu universal, vor crește cu 80-90% din 1 ianuarie, arată economica.net într-o analiză.

„De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa numitul preț de serviciu universal”, scrie economica.net.

„Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată ele s-au schimbat la 1 iulie 2021, deci următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022”, scrie Adevărul.

În încheierea Revistei, vă doresc, în numele echipei Universul Juridic, un an mai bun, cu multă sănătate și realizări profesionale de excepție!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La mulți ani!

Guvernul se pregătește de valul 5 al pandemiei was last modified: decembrie 31st, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: