USR îi solicită Preşedintelui Iohannis să retrimită Parlamentului Legea avertizorilor de integritate

14 iul. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 95

Presa din România a scris, în ultimele săptămâni, despre potențialii candidați la președinția României, după ce mandatul Președintelui Klaus Iohannis se va încheia. Printre numele vehiculate se află și cel al Procurorului-șef  European, Laura Codruța Kövesi. Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, aceasta neagă posibilitatea unei eventuale candidaturi la președinția României.

„Nu, nu doresc să candidez la președinția României. Poate, ca să fiu mai clară, răspunsul meu este «Nu», «No», «Nein», «Nie» și, dacă mai practic puțin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund «Nu» în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”, a spus Procurorului-șef european, Laura Codruța Kövesi, relatează Adevărul.

Laura Codruța Kövesi a explicat că principala sa preocupare ține de activitatea pe care o are la Parchetul European.

 „Principala mea atribuție a fost să construiesc o instituție. Am construit-o de la zero. Când am fost numită, am fost oarecum singură, am avut doar o echipă mică, de câțiva colegi, cu care am construit absolut tot, începând de la proceduri, buget, recrutări de personal. Suntem la început de drum. Vreau să construiesc o instituție europeană, independentă, puternică, care să protejeze mai bine bugetul Uniunii Europene. În momentul în care mandatul meu va ajunge la final, o să am, spun eu, o cunoaștere unică. O să cunosc foarte bine 22 de sisteme de justiție din Europa și nu doresc să candidez la președinția României”, a spus Laura Codruța Kövesi, pentru Radio Europa Liberă, scrie Adevărul.

Autoritățile române anunță că bebelușul care a ajuns la un spital din Danemarca, la începutul anului, cu suspiciune de „sindromul bebelușului scuturat” și ai cărui părinți au fost arestați, a fost repatriat.

„Am primit vești extraordinare. După eforturile considerabile făcute de autoritățile române, Danemarca a acceptat repatrierea băiețelului M.R. și acesta a ajuns astăzi la familia bunicilor materni! Mă bucur din tot sufletul că (…) am reușit să convingem autoritățile daneze că cea mai bună soluție pentru bebeluș este ca acesta să ajungă în grija familiei sale extinse”, a transmis, ministrul Familiei, Gabriela Firea, scrie News.ro. 

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

„Dorim și în continuare să-i sprijinim pe bunici, să le fim alături și să-i îndrumăm pentru ca băiețelul să simtă cât mai puțin lipsa părinților săi. Evoluția acestuia în familia extinsă va fi monitorizată atent și sprijinită de DGASPC Vaslui, care se va implica în asigurarea continuității serviciilor de reabilitare a copilului, în integrarea sa în familia bunicilor, precum și în sprijinirea membrilor familiei în procesul de adaptare la acest nou context”, a mai transmis Firea, notează News.ro.  

„Elevii care intră în toamnă în clasa a opta sunt primii care nu vor mai avea media din gimnaziu (clasele V-VIII) ca factor în ecuația mediei de admitere”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, scrie România liberă.

„Schimbarea face parte din proiectele de legi care fac parte «România Educară», prezentate, azi, de ministru. Până acum, media de admitere la liceu se calcula pe baza mediei generale la Evaluarea Națională, care avea o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care avea o pondere de 20% în calculul mediei de admitere”, mai arată România liberă.

USR îi solicită Președintelui Klaus Iohannis să retrimită Parlamentului, de urgență, spre reexaminare, Legea avertizorilor de integritate.

„Îi cer Președintelui Klaus Iohannis să întoarcă de urgență la Parlament legea avertizorilor de integritate. În forma actuală, legea descurajează dezvăluirea actelor de corupție și riscă să lase România fără bani europeni. CCR a decis, astăzi, să respingă sesizarea USR. Nicio surpriză de la un CCR condus de un fost consilier al lui Ion Iliescu. Din dorința lui Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă de a captura justiția și a elimina vocile care sesizează actele de corupția, România riscă să rămână fără banii din PNRR, așa cum a anunțat șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Avertizez Coaliția că nu poate călca în picioare statul de drept fără urmări. Fac încă un apel la PSD-PNL-UDMR să oprească acest asalt. România are nevoie de banii europeni pentru spitale, școli și autostrăzi, de banii europeni pentru dezvoltarea României”, declară Cătălin Drulă, președintele USR, scrie News.ro.

„CCR spune că modificările aduse legii avertizorilor de integritate ar fi constituționale. Încă nu știm cu ce argumente și, oricum, ne-am obișnuit să vedem cum CCR face ce vrea, decuplată de legislația europeană pe care ar trebui să o ia mai serios în seamă. Ce știm sigur este că, în forma votată de PSD-PNL-UDMR, avertizorii de integritate nu mai sunt protejați eficient, iar efectul va fi înmulțirea cazurilor de corupție sau de încălcări ale legilor despre care vom afla tot mai greu. Ar fi cazul ca Președintele Iohannis, la care va ajunge acum legea, să se țină de promisiunea făcută în conferința de presă, să o analizeze cu atenție și îngrijorare și să întoarcă legea în Parlament. Președintele poate să mai dea o șansă Coaliției PSD-PNL-UDMR să aducă legea la acea «formă bună» despre care vorbea”, precizează și Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției., mai arată News.ro.

„Uniunea Europeană își menține poziția de a nu recunoaște noile pașapoarte rusești emise pentru cetățenii ucraineni”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, scrie Digi 24.

„Politica Rusiei de a simplifica procedura obținerii de pașapoarte rusești de către cetățenii ucraineni constituie «încă o încălcare flagrantă a suveranității Ucrainei»”, a arătat înaltul reprezentant pentru politica externă a UE, într-un mesaj pe Twitter, mai scrie Digi 24.

„Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care extinde criteriile de eligibilitate pentru pașapoartele rusești rezidenților din toate regiunile Ucrainei. Până acum, puteau solicita astfel de documente doar locuitorii din estul țării, controlat de separatiștii susținuți de Moscova. Măsura respectivă se aplica din 2019.(…) Peste 800.000 de cetățeni ucraineni din regiunile separatiste Donețk și Lugansk au primit în ultimii trei ani cetățenia rusă printr-o procedură simplificată, conform agenției de presă TASS”, reamintește DPA, citată de Digi 24.

Seară liniștită!

USR îi solicită Președintelui Iohannis să retrimită Parlamentului Legea avertizorilor de integritate was last modified: iulie 14th, 2022 by Claudiu Pamuc
Videoconferința regională de insolvență Buzău

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: