Şah… la Moldova

27 dec. 2021
Vizualizari: 406

Acum, la final de an, întreaga Europă se uită către Rusia. Cu trupele masate la granița Ucrainei, Rusia cere noi negocieri cu NATO.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat, duminică, la televiziunea de stat, că reacția sa în cazul în care NATO nu-i acordă garanțiile de securitate pe care le cere cu privire la extinderea Alianței către est va depinde de «propunerile pe care (i) le prezintă experții militari»”, relatează DPA și The Associated Press, citate de News.ro.

„Moscova a transmis, săptămâna trecută, NATO și Statelor Unite proiecte a două tratate prin care cere încetarea extinderii blocului militar occidental către est, pe care o consideră o amenințare la adresa Rusiei. Moscova cere, de asemenea, garanții prin care NATO să se angajeze să nu integreze Ucraina – o revendicare pe care Alianța a respins-o, deja, în trecut. Negocieri urmează să aibă loc în ianuarie între ruși și americani, a anunțat Moscova. Putin a subliniat, joi, în conferința sa de presă anuală, că Rusia așteaptă rezultate rapid”, scrie News.ro.

„Putin a îndemnat Occidentul să-i satisfacă rapid revendicările și a amenințat cu «măsuri militare și tehnice» în cazul în care Occidentul continuă să fie «agresiv» «în pragul ușii casei noastre»”, mai arată News.ro.

Republica Moldova nu poate rămâne departe de tensiunile ruso-ucrainiene. Alegerile prezidențiale din 12 decembrie 2021, din Transnistria, nerecunoscute de Guvernul de la Chișinău, au adus la conducerea acestei republici separatiste pe Vadim Krasnoselski. Acesta îi cere Președintelui Maia Sandu să reia negocierile pentru acordarea independenței Transnistriei. Cererea acestuia are, acum, și susținerea Rusiei.

„Rusia cere Republicii Moldova să negocieze cu separatiștii din Transnistria, care ar fi avut o inițiativă în acest sens. Autoritățile separatiste de la Tiraspol ar fi anunțat că doresc să reia negocierile. Ministerul de Externe al Rusiei a transmis un comunicat în care «salută disponibilitatea Tiraspolului de a începe o discuție asupra modalităților de apropiere între comunitățile de pe malurile Nistrului, dar și de a relua negocierile în formatul 5+2». Acest format include Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia și Ucraina. UE și SUA sunt observatori. Există și voci care susțineau că la aceste negocieri ar trebui cooptată și România. Comunicatul Ministerului de Externe al Rusiei este prezentat, duminică, de presa din Republica Moldova”, relatează România liberă.

Rusia atrage atenția și asupra revânzării de Germania a gazelor rusești către Ucraina și Polonia.

„Observăm o inversare a fluxului gazelor naturale către Polonia și, aparent, către Ucraina, de ordinul a trei-cinci milioane de metri cubi pe zi”, a anunțat, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă seară, de Crăciun, un purtător de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, notează News.ro.

„Aceste gaze naturale provin din rezervoarele subterane ale Germaniei, rezervoare din care s-a folosit 47%. Iar iarna abia începe. Aceasta nu este cea mai rațională decizie”, afirmă Serghei Kuprianov, scrie News.ro.

„În opinia sa, prețul acestor livrări este «net superior celor ale volumelor livrate de către Gazprom». Reprezentanța permanentă a Poloniei la Uniunea Europeană (UE) a acuzat, miercuri, Moscova de oprirea livrărilor prin gazoductul Yamal-Europa între Rusia, Polonia și Germania și a acuzat grupul Gazprom de «manipulare»”, mai notează News.ro.

Creșterea numărului de infectări cu Omicron a determinat Guvernele vest-europene să ia măsuri radicale și să închidă sălile de spectacol și stadioanele. Firmele din Belgia refuză noile restricții impuse de Guvern.

„Guvernul federal de la Bruxelles, condus de premierul Alexander de Croo, afirmă că aceste măsuri vor contracara răspândirea tulpinii Omicron. În replică, patronii unor cinematografe și teatre au anunțat că refuză să le închidă. Separat, câteva organizații civice și profesionale au amenințat că vor contesta în justiție noile măsuri restrictive. Premierul Belgiei a promis, acum două zile, că aceste măsuri vor fi reanalizate în ianuarie 2022”, notează România liberă.

La București, Legea bugetului de stat pe 2022 ajunge pe 29 decembrie 2021 în dezbaterea Curții Constituționale a României, la sesizarea USR.

„USR a depus, vineri, sesizarea de neconstituționalitate a Legii bugetului de stat pe 2022. (…) În sesizare, a fost invocată încălcarea prevederilor constituționale privind egalitatea în fața legii («prin nealocarea de resurse financiare proporționale cu necesitățile în Sectorul 1, fără aplicarea mecanismelor și algoritmului de alocare prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale»), dreptul la învățătură («prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local și județean al elevilor la școală, contrar Legii educației naționale nr. 1/2011»)”, scrie Digi24.

„Conform USR, au mai fost încălcate principiile legalității («prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare și care profită exclusiv partidului din care fac parte inițiatorii, PPU-SL»), bicameralismului («prin adoptarea, în ședința reunită, a unui amendament care eludează Legea nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, lege organică ce nu poate fi modificată și completată decât separat, mai întâi de către Senat, Camera de reflecție, și apoi de către Camera Deputaților, Camera decizională») și principiul calității legii («prin caracterul neclar, imprecis și interpretabil a numeroase prevederi»)”, mai arată Digi24.

Seară frumoasă!

Șah… la Moldova was last modified: decembrie 27th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: