Schimbări de prefecţi

6 ian. 2022
Vizualizari: 560

Schimbarea premierului aduce după sine, acum, la începutul noului an, o serie de schimbări în structurile statului.

„Gheorghe-Florin Cârciu a fost numit în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Decizia de numire, semnată de premierul Nicolae Ciucă, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, odată cu această numire încetează aplicabilitatea prevederilor Deciziei prim-ministrului nr. 477/2021 prin care Mihai Șerban, director general, exercita atribuțiile secretarului de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni până la numirea conducătorului structurii, în condițiile legii”, notează Agerpres.

Și la nivelul prefecturilor din unele județe s-au produs schimbări importante.

„Prefecții județelor Iași, Ilfov, Bacău și Dolj au fost eliberați din funcție, în baza unor hotărâri adoptate în ședința de Guvern de miercuri”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Cabinetului, Dan Cărbunaru, scrie Agerpres.

„În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, el a precizat că Tudorița Lungu a fost eliberată din funcția de prefect al județului Bacău, iar în locul ei a fost numit Lucian Gabriel Bogdănel. Tudorița Lungu va deveni subprefect. Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, a fost înlocuit cu Daniela Gheorghița Barbu, iar prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, a fost eliberat din funcție, locul său urmând să fie ocupat de Petru Bogdan Cojocaru.

Prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, va fi înlocuit în funcție de Simona Neculae. Constantin Marin a fost numit prefect al județului Ialomița. De asemenea, a fost eliberat din funcție subprefectul județului Dolj, Flavius Adrian Sirop. În locul său a fost numită Mariana Venera Popescu. Totodată, au mai numiți în funcția de subprefect: Emilian Pavel (Bihor), Lucian Pătrașcu (Brașov), Sebastian Cucu (Covasna), Marian Grigoraș (Iași), Costin Alexandru Ojog (Ilfov), Cozmin Floreanu (Olt), Florentina Călin (Vâlcea)”, relatează Agerpres.

News.ro scrie despre simptomele celor diagnosticați cu varianta Omicron.

„Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală, a explicat News.ro că încep să apară tot mai multe cazuri de infectare cu varianta Omicron și că în spital va exista o secție de terapie acută cu 21 de paturi, secție nou creată care va ajuta enorm gestionarea pacienților în valul 5 pandemic, pe lângă cele 9 paturi de ATI covid care există în prezent în unitatea sanitară. Despre simptomele celor diagnosticați cu varianta Omicron medicul spune că, în cazul celor vaccinați boala se manifestă ca o rino-faringită clasică și că, cel puțin deocamdată, nu se știe încă ce manifestări va da în cazul celor care nu sunt vaccinați”, relatează News.ro.

„Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală a explicat că în perioada în care au început să apară cazurile de omicron în România, adică în luna decembrie, cei diagnosticați cu această variantă a virusului și care erau vulnerabili erau internați în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheați atent de medici în ideea de a nu apărea anumite complcații din cauza bolii în cazul lor. Medicul afirmă că cei diagnosticați cu această variantă pot avea transpirații abundente, ca diferență față de varianta delta, iar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta. În formele ușoare de omicron, pot apărea febra, durerile de cap și de gât, iar în cele grave pot apărea complicațiile respiratorii”, mai scrie News.ro.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune ca autoritățile și operatorii economici deținători de infrastructuri critice să ia măsuri pentru testarea săptămânală a tuturor angajaților.

„«Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate», prevede documentul. Totodată, CNSU propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să se desfășoare decalat cu începere de la orele 07.30 a.m., respectiv 10.00 a.m. sau în schimburi”, notează Agerpres.

Criza din Kazahstan este departe de a se fi încheiat. Președintele Kazahstanului a decretat, miercuri, stare de urgență pe întreg teritoriul țării.

„Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis, miercuri, un răspuns «ferm» la tulburările fără precedent care zguduie această țară din Asia Centrală, în cursul cărora manifestanții au luat cu asalt și incendiat clădiri guvernamentale”, relatează AFP, citată de Adevărul.

„Președintele a decretat, miercuri, stare de urgență pe întreg teritoriul după ce manifestațiile declanșate din cauza unei creșteri bruște a prețului la gaze și combustibil au degenerat în violențe, mulțimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate. Agențiile de presă Interfax, TASS și RIA Novosti au anunțat instituirea stării de urgență în întreaga țară, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan. Anterior, starea de urgență fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestații – Almatî, capitala economică a țării, provincia Mangystau și capitala Nur-Sultan. Media locale au relatat că manifestanții s-au îndreptat după-amiază spre reședința prezidențială din capitală și că două clădiri oficiale erau în flăcări”, mai arată Adevărul.

 

Seara frumoasă!

Schimbări de prefecți was last modified: ianuarie 6th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: