Ce alimente se vor ieftini

Cabinetul Ciolacu vine cu una dintre primele măsuri pe care şi le propune pentru acest an: Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial la alimentele de bază, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, astfel încât prețul la raft al acestor alimente să scadă.

„În total, 14 grupe principale de produse agricole și alimentare sunt vizate de plafonarea adaosului comercial: Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități; Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%; Brânză telemea din lapte de vacă vrac; Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; Făină albă de grâu «000» 1 kg; Mălai standard 1 kg; Ouă de găină calibrul M, 10 bucăți; Ulei de floarea-soarelui 1L; Carne proaspătă pui; Carne proaspătă porc; Legume proaspete vrac; Fructe proaspete vrac; Cartofi proaspeți albi vrac; Zahăr alb tos 1 kg”, notează Libertatea.

„Măsura se va aplica de la procesatori la distribuție și până la supermarketuri, iar fermierii nu vor fi afectați, potrivit surselor publicației citate. Pe perioada aplicării actului normativ, sunt suspendate taxele prevăzute în legea practicilor comerciale neloiale”, mai arată Libertatea.

Ministerul Justiţiei a anunţat, marţi, că au fost trimise Preşedintelui Klaus Iohannis propunerile pentru funcţiile de adjunct la PICCJ, DNA şi DIICOT.

„Ministrul Justiţiei a transmis următoarele propuneri de numire:în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Aurel – Sebastian Vălean, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, avizat favorabil de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în 19 iunie; – în funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Nicolae – Andrei Solomon, prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, avizat favorabil de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în 19 iunie, în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Tatianei Toader, delegată în funcţia de procuror-şef adjunct al acestei structuri specializate, avizată favorabil de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în 20 iunie, – în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Silviu – Paul Dumitru, delegat în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul acestei structuri specializate, avizat favorabil de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în 20 iunie, în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Claudiei – Ionela Curelaru, delegată în funcţia de procuror-şef adjunct al acestei structuri specializate, avizată favorabil de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în 20 iunie”, scrie Agerpres.

„Cererea Comisiei Europene ca statele UE să-şi majoreze contribuţiile la bugetul comunitar este «inacceptabilă», a declarat marţi premierul ungar Viktor Orban, care a estimat că nu există niciun control asupra fondurilor ce ar urma să fie oferite Ucrainei din aceste contribuţii suplimentare”, relatează agenţiile EFE şi MTI, scrie Cotidianul.

„Este inacceptabil ca Bruxellesul să ofere Ucrainei încă 50 de miliarde de euro ca ajutor, atunci când nu ştim nimic despre folosirea fondurilor EU trimise de la începutul războiului”, a scris Orban pe Facebook, după ce a avut o reuniune prin videoconferinţă pe acest subiect cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, precum şi cu premierii din Belgia, Croaţia, Luxemburg, Slovacia şi Suedia, notează Cotidianul.

Rachetele ruseşti au lovit, marţi, centrul aglomerat al oraşului Kramatorsk din estul Ucrainei şi un sat din apropiere, ucigând şi rănind zeci de persoane.

„Un restaurant popular a fost grav avariat în urma atacului, iar imaginile video au arătat o urmare haotică, cu clienţi răniţi şi şocaţi. Autorităţile locale spun că în zonă se aflau mulţi civili, în momentul în care rachetele au lovit. O fată de 17 ani a fost ucisă, iar un bebeluş de 8 luni se numără printre persoanele rănite, a precizat Parchetul General într-o declaraţie, adăugând că este posibil să existe şi alte persoane sub dărâmături. Cel puţin 47 de persoane au fost rănite, a anunţat serviciul de urgenţă al statului”, scrie News.ro.

Preşedintele Zelenski a reacţionat la atacul asupra oraşului Kramatorsk.

„Astăzi, teroriştii ruşi au bombardat cu brutalitate Kramatorsk. Rachete S-300. Trei persoane au fost ucise, inclusiv un copil. Condoleanţele mele familiilor şi prietenilor. Până la această oră, peste 40 de persoane sunt rănite. Tuturor li se acordă asistenţă”, a afirmat, marţi seară, Zelenski, în mesajul zilnic postat pe reţelele de socializare, mai scrie News.ro.

„Fiecare astfel de manifestare de teroare ne dovedeşte, iar şi iar, nouă şi întregii lumi că Rusia merită un singur lucru ca rezultat al tot ceea ce a făcut – înfrângerea şi un tribunal, procese corecte şi legale împotriva tuturor criminalilor şi teroriştilor ruşi”, a mai afirmat Preşedintele Zelenski, notează News.ro.

Mutarea în Belarus a mercenarilor ruşi din grupul Wagner, încurajată de Moscova după rebeliunea de sâmbăta trecută, este periculoasă pentru Polonia, a apreciat marţi Preşedintele polonez Andrzej Duda, citat de Reuters, scrie Cotidianul.

„Vedem ce se întâmplă, relocarea forţelor ruse, sub forma Grupului Wagner, în Belarus, şi şeful grupului Wagner care merge acolo, sunt semnale foarte negative pentru noi, pe care vrem să le aducem viguros în atenţia aliaţilor noştri”, a declarat Duda presei la plecarea către Olanda, unde se va întâlni cu alţi lideri din NATO, mai scrie Cotidianul.

„Marţi după-amiază, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a confirmat că fondatorul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit în Belarus. Lukaşenko a declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner şi nici nu va deschide centre de recrutare pentru aceasta, dar i-ar putea oferi o bază dezafectată a armatei”, aminteşte Cotidianul.

Presa mai scrie despre declaraţia Preşedintelui Putin în legătură cu sumele cheltuite de statul rus cu grupul de mercenari Wagner.

„Întreținerea întregului grup Wagner a fost asigurată integral de stat – de la Ministerul Apărării, de la bugetul de stat, am finanțat integral acest grup. Numai din mai 2022 până în mai 2023, statul a plătit companiei Wagner 86 de miliarde 262 de milioane de ruble pentru sprijin în numerar și plăți de stimulente. Dintre acestea, alocația este de 70 miliarde 384 milioane, plăți de stimulare – 15 miliarde 877 milioane. Plăți de asigurări – 110 miliarde 179 milioane. Totodată, proprietarul, firma Concord, în ciuda faptului că însăși întreținerea lui Wagner a fost pe umerii statului, timp de un an proprietarul, firma Concord, prin Voentorg a primit, câștigat de la stat, aprovizionarea cu alimente. și furnizarea de servicii de catering în armată, 80 de miliarde de ruble”, a declarat Preşedintele Putin, mai scrie Cotidianul.

Seară liniştită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale