Audieri în Dosarul „10 august”

19 ian. 2023
Vizualizari: 425

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, vrea să facă ordine în stațiunile de interes local și național.

„Proprietarii construcțiilor ilegale din zonele turistice vor fi somați de către autoritatea locală să le desființeze în termen de 48 de ore”, a anunțat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, scrie Agerpres.

„El a precizat că, până în prezent, această atribuție revenea Ministerului Dezvoltării, care nu avea însă informații despre construcțiile ilegale realizate în teritoriu. În prezent, legea prevede un termen de 24 de ore pentru demolarea construcțiilor respective. Sunt vizate clădirile realizate fără autorizație de construire sau cele care nu o respectă”, mai scrie Agerpres.

Ministrul Cseke Attila a menționat că, în cazul în care construcția nu va fi desființată, proprietarul va trebui să suporte costul demolării realizate de autoritatea locală.

„Autoritatea locală are dreptul, pe baza acestui act normativ, ca în 30 de zile de la refuzul celui care a ridicat acea clădire fără autorizație sau cu nerespectarea autorizației de construire să treacă la proceduri de demolare, ceea ce înseamnă că toate cheltuielile pe care le avansează, respectiv le suportă autoritatea locală pentru demolarea unei asemenea clădiri construite ilegal vor fi ulterior recuperate de la cel vinovat”, a mai completat ministrul Cseke Attila, scrie Agerpres.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a fost audiată, miercuri după-amiază, la Parchetul General.

„Gabriela Firea a dat explicații în fața procurorului în legătură cu deja celebrul Dosar «10 August». În 10 august 2018, dată la care a avut loc celebrul protest al diasporei, Gabriela Firea ocupa funcția de primar general al capitalei, însă era în concediu”, scrie Cotidianul.

La ieșirea de la audieri, fostul edil al Capitalei susține că a purtat discuții cu procurorul de caz despre „documentele de delegare”.

„Discuția a fost doar cu referire la documentele de delegare. Nu ar fi corect din partea mea să divulg toate detaliile din dosar. Ar fi o lipsă de respect față de doamna procuror”, a spus Firea, după ce a părăsit sediul Parchetului General, notează Cotidianul.

Statul român ar putea returna cotizația de 10% pentru sănătate, reținută în 2022 pensionarilor cu pensii mai mari de 4000 de lei.

„Conform deciziei Curții Constituționale, se pare că reținerile respective nu respectă legea, așa că statul trebuie să le restituie banii. Guvernul va trebui să emită o ordonanță de urgență, iar cel mai probabil, asta se va întâmpla începând cu luna februarie, notează știrileprotv.ro. Printre cei vizați se numără pensionari din structurile Ministerului Internelor, Apărării și SRI”, scrie România liberă.

„Secretariatul General al Guvernului a elaborat o notă în care recomandă Executivului adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să fie stabilite modalitățile de restituire a sumelor reținute în temeiul OUG nr. 130/2021”, scrie Agerpres.

„Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanțe de urgență care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute în temeiul OUG nr. 130/2021 cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”, se arată în nota semnată de Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, notează Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, 18 ianuarie, că Tribunalul Uniunii Europene a dat câștig de cauză României într-o acțiune pe care țara noastră a inițiat-o pentru anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care se aplicaseră statului român corecții financiare de peste 18,7 milioane de euro.

„Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale salută hotărârea Tribunalului Uniunii Europene care a dat câștig de cauză României, la data de 18 ianuarie 2023, în cauza T-33/21. Procesul în acest dosar a fost inițiat de România care a vizat anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care au fost aplicate statului român corecții financiare în cuantum de 18.717.475,08 euro, pentru plăți efectuate în favoarea bunăstării porcinelor în anii financiari 2017-2019 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013”, se arată în comunicatul transmis de MAE, scrie Gândul.

„Hotărârea Tribunalului UE nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, mai arată Gândul.

Un elicopter al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina s-a prăbușit în Brovarî, în apropiere de Kiev, peste o grădiniță, în dimineață zilei de 18 ianuarie, provocând o tragedie fără precedent, de la începutul războiului.

„Întreaga conducere a Ministerului de Interne a Ucrainei – ministrul Denis Monastirski, adjunctul Ievhen Ienin și secretarul de stat Iuri Lubkovici – a murit ca urmare a accidentului aviatic de miercuri în Brovarî, în apropiere de Kiev, potrivit publicației ucrainene Ukrinform. Serviciul pentru situații de urgență a transmis, la finalul operațiunilor de salvare, că sunt 14 persoane decedate, între care un copil.(…) Potrivit ultimului bilanț al serviciului de securitate, 25 de persoane, dintre care 11 copii, au fost rănite și sunt spitalizate”, scrie Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Denis Monastirski, în vârstă de 42 de ani, conducea Ministerul de Interne din iunie 2021. El este la bază avocat. A intrat în politică în 2014 drept consultat al deputatului Anton Heraschenko, iar în alegerile prezidențiale din 2019, câștigate de Volodimir Zelenski, a fost prezentat drept un expert care va ajuta la reformarea forțelor de ordine ale Ucrainei. Ievhen Ienin era un diplomat și un avocat ucrainean de 42 de ani care a deținut funcții importante în conducerea țării. El a lucrat în Serviciul de Securitate și Serviciul de Informații Externe la începutul anilor 2000. Între 2016 și 2019 a fost adjunct al procurorului general pe chestiuni de cooperare internaționale. Între 2020 și 2021 a fost adjunct al ministrului de externe, iar din septembrie 2021 a devenit prim-adjunct al ministrului de interne. Iuri Lubkovici a fost secretar de stat a cărui sarcină era să organizeze activitatea ministerului”, mai notează Libertatea.

Autoritățile ucrainene au declanșat o anchetă pentru a afla care au fost cauzele accidentului.

 „Cancelarul german, Olaf Scholz, este dispus să permită ca tancurile de luptă Leopard să fie livrate Ucrainei în anumite condiții, potrivit informațiilor apărute miercuri în presa germană”, informează dpa, notează România liberă.

„Cancelarul Scholz a menționat clar, într-o conversație telefonică cu președintele american Joe Biden, că Germania ar putea livra aceste tancuri doar dacă SUA, la rândul lor, vor pune la dispoziție Ucrainei principalele lor tancuri de luptă Abrams, potrivit unui articol apărut în Suddeutsche Zeitung”, scrie Agerpres citată de România liberă.

Seară liniștită!

 

Audieri în Dosarul „10 august” was last modified: ianuarie 19th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: