126 views
România mai face un pas către aderarea la Spaţiul Schengen. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul de aprobare a Legii privind organizarea şi funcționarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen.
„Legea stabilește măsurile premergătoare, condițiile și procedurile referitoare la introducerea și prelucrarea în Sistemul Informatic Național de Semnalări, denumit in continuare SINS. SINS conţine semnalări cu privire la persoane sau obiecte, corespunzător tipurilor de semnalări prevăzute de regulamentele europene. SINS asigură transmiterea semnalărilor de interes Schengen în SIS şi este destinat să asigure posibilitatea pentru autorităţile naţionale competente, ca prin intermediul unei proceduri automate să efectueze tranzacţii cu privire la semnalările pe care le conţine, în scopul îndeplinirii atribuţiilor legale. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne, prin Centrul Naţional SIS, este responsabil cu implementarea, funcţionarea, întreţinerea, administrarea, monitorizarea, dezvoltarea şi securitatea N.SIS, cu asigurarea conectării N.SIS la SIS central şi managementul copiei naţionale a bazei de date centrale a SIS, precum şi cu asigurarea accesului autorităţilor naţionale competente la N.SIS”, notează Evenimentul Zilei.
România liberă scrie azi despre o nouă fraudă care afectează bugetul asigurărilor de stat.
„Poliţiştii au dus la audieri, luni, 65 de persoane în urma a 46 de percheziţii domiciliare, într-un dosar de falsificare a certificatelor de încadrare în grad de handicap, în vederea obţinerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim, prin care s-a produs un prejudiciu de 4.800.000 de lei”, scrie România liberă.
„În cursul anului 2022, poliţişti Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că ar fi fost falsificate şi ar fi fost puse la dispoziţia unui număr mare de persoane certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obţinerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fiind constituit un dosar penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), mai arată România liberă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva rectorului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, ca urmare a prescrierii faptelor.
„Pe 31 martie 2022, un complet de trei judecători de la Instanţa supremă îl condamnase pe Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive «Cutezătorii» către fostul tenismen Dinu Pescariu. La judecarea apelului, un complet de cinci judecători de la aceeaşi instanţă a constatat că faptele s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale, decizia fiind definitivă”, notează Cotidianul.
Declaraţiile cancelarului Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, din cadrul întrevederii trilaterale de la Bucureşti cu Preşedinţii Klaus Iohannis şi Maia Sandu, arată că Republica Moldova a ales drumul bun când a abordat reformele necesare în vederea aderării la UE.
„În centrul discuţiilor noastre s-a aflat situaţia dificilă în care este în prezent Republica Moldova. Moldova face parte din familia noastră europeană. În vară i-am acordat statutul de ţară candidată. Salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru o aderare la Uniunea Europeană. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pentru acest drum. Am asigurat-o încă o dată pe doamna Preşedinte Sandu de acest lucru. Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv internaţional”, a afirmat cancelarul Olaf Scholz, scrie Agerpres.
Chişinăul are nevoie de susţinerea Europei, în condiţiile în care Odesa este acum ţinta atacurilor forţelor militare rusești.
„Drone ruseşti au lovit portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră şi au provocat daune”, au anunţat autorităţile locale marţi devreme, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Citându-l pe şeful administraţiei militare a districtului Odesa, Yurii Kruk, comunicatul indică faptul că forţele de apărare aeriană ale Ucrainei acţionează şi avertizează despre posibilitatea unui al doilea val de atacuri”, mai scrie Agerpres.
Ucraina rezistă în faţa ofensivei rusești şi datorită sprijinului financiar consistent din partea UE.
„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat luni că aliații occidentali au livrat ajutor militar în valoare de peste 70 de miliarde de dolari pentru Ucraina în anul care s-a scurs de la începutul invaziei ruse”, relatează CNN, citat de B1TV.
„Nu există semnale că președintele Putin s-ar pregăti pentru pace. Se pregătește pentru mai mult război”, a avertizat înaltul oficial nord-atlantic, luni, la Bruxelles, mai arată B1TV.
Atentatul terorist de la Sankt-Petersburg este atribuit de autorităţile ruse ucrainenilor şi opozanţilor Preşedintelui Putin.
„Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat, luni, postum pe bloggerul militar Vladlen Tatarski ucis cu o zi înainte la Sankt-Petersburg într-un atac cu bombă, caz în care Moscova a acuzat Ucraina şi «agenţi» ai opozantului Aleksei Navalnîi”, relatează AFP, citată de Agerpres.
Presa mai scrie, azi, despre vizita ambasadorului SUA de la Ankara, care îl nemulţumeşte pe Preşedintele Erdogan, aflat în pragul alegerilor prezidenţiale.
„Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nu îl va primi pe ambasadorul american la Ankara, Jeffrey Flake, care s-a întâlnit cu liderul opoziţiei turce cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale”, transmite luni dpa, preluată de Agerpres, scrie Cotidianul.
„Nu e corect, încearcă să te gândeşti un pic. Eşti ambasador. Contactul tău aici este preşedintele. Ca ambasador, trebuie să îţi cunoşti rolul. Cum vei îndrăzni acum să ceri o întâlnire cu preşedintele? Uşile noastre s-au închis pentru el”, a spus Erdogan, citat de agenţia de presă oficială Anadolu, notează Cotidianul.
„Flake l-a vizitat pe liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, la sediul din Ankara al formaţiunii politice de centru-stânga, la sfârşitul lui martie. Kilicdaroglu este principalul contracandidat al lui Erdogan la preşedinţie, în alegerile din 14 mai, şi este creditat de sondajele de opinie cu şanse reale de victorie, după ce actualul şef al statului s-a aflat la putere timp de 20 de ani”, mai arată Cotidianul.
Nu numai pentru gospodinele care au început pregătirile pentru masa de Paşte, dar şi pentru românii care s-au împrumutat la bănci, luna aprilie se profilează ca o veritabilă lună a scumpirilor.
„Românii care au credite în lei, calculate în funcție de IRCC, vor plăti rate mai mari. Indicatorul a urcat la aproape 6%, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 50 de lei pe lună, la un credit ipotecar nou de 250 de mii de lei, contractat pe 30 de ani”, scrie România liberă.
„Se scumpesc și țigările, urmare a creșterii accizelor. Iar facturile la energie și gaze se vor majora pentru unii clienți, după modificările tarifelor pentru distribuție și transport.”, mai arată România liberă.
Seară liniştită!