Aprilie, o nouă lună a scumpirilor

4 apr. 2023
Vizualizari: 202

România mai face un pas către aderarea la Spațiul Schengen. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul de aprobare a Legii privind organizarea și funcționarea Sistemului Informatic Național de Semnalări și participarea României la Sistemul de Informații Schengen.

„Legea stabilește măsurile premergătoare, condițiile și procedurile referitoare la introducerea și prelucrarea în Sistemul Informatic Național de Semnalări, denumit in continuare SINS. SINS conține semnalări cu privire la persoane sau obiecte, corespunzător tipurilor de semnalări prevăzute de regulamentele europene. SINS asigură transmiterea semnalărilor de interes Schengen în SIS și este destinat să asigure posibilitatea pentru autoritățile naționale competente, ca prin intermediul unei proceduri automate să efectueze tranzacții cu privire la semnalările pe care le conține, în scopul îndeplinirii atribuțiilor legale. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne, prin Centrul Național SIS, este responsabil cu implementarea, funcționarea, întreținerea, administrarea, monitorizarea, dezvoltarea și securitatea N.SIS, cu asigurarea conectării N.SIS la SIS central și managementul copiei naționale a bazei de date centrale a SIS, precum și cu asigurarea accesului autorităților naționale competente la N.SIS”, notează Evenimentul Zilei.

România liberă scrie azi despre o nouă fraudă care afectează bugetul asigurărilor de stat.

„Polițiștii au dus la audieri, luni, 65 de persoane în urma a 46 de percheziții domiciliare, într-un dosar de falsificare a certificatelor de încadrare în grad de handicap, în vederea obținerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim, prin care s-a produs un prejudiciu de 4.800.000 de lei”, scrie România liberă.

„În cursul anului 2022, polițiști Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că ar fi fost falsificate și ar fi fost puse la dispoziția unui număr mare de persoane certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obținerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fiind constituit un dosar penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), mai arată România liberă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva rectorului Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, ca urmare a prescrierii faptelor.

„Pe 31 martie 2022, un complet de trei judecători de la Instanța supremă îl condamnase pe Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educației, în prezent rector al Universității Politehnica din București, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive «Cutezătorii» către fostul tenismen Dinu Pescariu. La judecarea apelului, un complet de cinci judecători de la aceeași instanță a constatat că faptele s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curții Constituționale, decizia fiind definitivă”, notează Cotidianul.

Declarațiile cancelarului Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, din cadrul întrevederii trilaterale de la București cu Președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu, arată că Republica Moldova a ales drumul bun când a abordat reformele necesare în vederea aderării la UE.

„În centrul discuțiilor noastre s-a aflat situația dificilă în care este în prezent Republica Moldova. Moldova face parte din familia noastră europeană. În vară i-am acordat statutul de țară candidată. Salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru o aderare la Uniunea Europeană. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pentru acest drum. Am asigurat-o încă o dată pe doamna Președinte Sandu de acest lucru. Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv internațional”, a afirmat cancelarul Olaf Scholz, scrie Agerpres.

Chișinăul are nevoie de susținerea Europei, în condițiile în care Odesa este acum ținta atacurilor forțelor militare rusești.

„Drone rusești au lovit portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră și au provocat daune”, au anunțat autoritățile locale marți devreme, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Citându-l pe șeful administrației militare a districtului Odesa, Yurii Kruk, comunicatul indică faptul că forțele de apărare aeriană ale Ucrainei acționează și avertizează despre posibilitatea unui al doilea val de atacuri”, mai scrie Agerpres.

Ucraina rezistă în fața ofensivei rusești și datorită sprijinului financiar consistent din partea UE.

„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat luni că aliații occidentali au livrat ajutor militar în valoare de peste 70 de miliarde de dolari pentru Ucraina în anul care s-a scurs de la începutul invaziei ruse”, relatează CNN, citat de B1TV.

„Nu există semnale că președintele Putin s-ar pregăti pentru pace. Se pregătește pentru mai mult război”, a avertizat înaltul oficial nord-atlantic, luni, la Bruxelles, mai arată B1TV.

Atentatul terorist de la Sankt-Petersburg este atribuit de autoritățile ruse ucrainenilor și opozanților Președintelui Putin.

„Președintele rus Vladimir Putin l-a decorat, luni, postum pe bloggerul militar Vladlen Tatarski ucis cu o zi înainte la Sankt-Petersburg într-un atac cu bombă, caz în care Moscova a acuzat Ucraina și «agenți» ai opozantului Aleksei Navalnîi”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Presa mai scrie, azi, despre vizita ambasadorului SUA de la Ankara, care îl nemulțumește pe Președintele Erdogan, aflat în pragul alegerilor prezidențiale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nu îl va primi pe ambasadorul american la Ankara, Jeffrey Flake, care s-a întâlnit cu liderul opoziției turce cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale”, transmite luni dpa, preluată de Agerpres, scrie Cotidianul.

„Nu e corect, încearcă să te gândești un pic. Ești ambasador. Contactul tău aici este președintele. Ca ambasador, trebuie să îți cunoști rolul. Cum vei îndrăzni acum să ceri o întâlnire cu președintele? Ușile noastre s-au închis pentru el”, a spus Erdogan, citat de agenția de presă oficială Anadolu, notează Cotidianul.

„Flake l-a vizitat pe liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, la sediul din Ankara al formațiunii politice de centru-stânga, la sfârșitul lui martie. Kilicdaroglu este principalul contracandidat al lui Erdogan la președinție, în alegerile din 14 mai, și este creditat de sondajele de opinie cu șanse reale de victorie, după ce actualul șef al statului s-a aflat la putere timp de 20 de ani”, mai arată Cotidianul.

Nu numai pentru gospodinele care au început pregătirile pentru masa de Paște, dar și pentru românii care s-au împrumutat la bănci, luna aprilie se profilează ca o veritabilă lună a scumpirilor.

„Românii care au credite în lei, calculate în funcție de IRCC, vor plăti rate mai mari. Indicatorul a urcat la aproape 6%, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 50 de lei pe lună, la un credit ipotecar nou de 250 de mii de lei, contractat pe 30 de ani”, scrie România liberă.

„Se scumpesc și țigările, urmare a creșterii accizelor. Iar facturile la energie și gaze se vor majora pentru unii clienți, după modificările tarifelor pentru distribuție și transport.”, mai arată România liberă.

Seară liniștită!

 

Aprilie, o nouă lună a scumpirilor was last modified: aprilie 4th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: