Rusia nu se opune aderării Finlandei şi Suediei la NATO

30 iun. 2022
Vizualizari: 256

Președintele Klaus Iohannis a discutat miercuri cu Președintele american Joe Biden pe tema creșterii prezenței americane în România și în regiune.

„Am avut o scurtă discuție cu Președintele Biden și tema principală, în mod natural, a fost creșterea prezenței americane în România și implicit în regiune. În cadrul sesiunii propriu-zise, Președintele Biden a repetat și a spus că suplimentează prezența în România cu un comandament de brigadă. (…) Comandamentul înseamnă că pe parcurs se va constitui o brigadă care va fi condusă de la acest comandament. Detaliile tehnice urmează în următoarele zile și săptămâni să fie negociate, discutate între diplomați și între militari, ca să știm exact în ce orizont de timp ne încadrăm. Însă importante este, și mi se pare foarte important, că există această intenție declarată de Președintele SUA de a suplimenta semnificativ prezența americană în România, de a veni până la nivel de brigadă cu această prezență”, a declarat Președintele Klaus Iohannis, după prima zi a discuțiilor dintre liderii NATO, scrie Digi 24.

„Statele Unite vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei”, a anunțat Președintele american Joe Biden, înainte a de începe summitul NATO de la Madrid, scrie Digi 24.

„În Polonia vom stabili un cartier general al Corpului V de Armată, pentru a consolida interoperabilitatea SUA – NATO pe tot flancul estic. Vom menține o brigadă suplimentară prin rotație, adică 3.000 de soldați și alți 2.000 de membri ai personalului militar cu cartierul general în România. Vom crește deplasările prin rotație în Țările Baltice”, a mai spus Președintele Statelor Unite, Joe Biden, notează Digi 24.

România liberă scrie că Ministerul Finanțelor a îndeplinit toate jaloanele și țintele asumate prin PNRR în prima jumătate a anului 2022.

„Pentru Ministerul Finanțelor, Planul Național de Redresare și Reziliențã este una dintre priorități. Toate reformele asumate prin acest document au ca scop îmbunãtãțirea calitãții vieții românilor, dar și creșterea veniturilor la bugetul de stat, mai ales în actualul context internațional extrem de complicat. Toate cele patru jaloane asumate, cu termen sfârșitul primului semestru din 2022, au fost realizate. În plus, ținta 220, prin care ne angajam conectarea a cel puțin 150.000 de case de marcat la sistemul electronic al Agenției Naționale de Administrare Fiscalã a fost îndeplinitã încã din ultimul trimestru al anului trecut și este inclusã în prima cerere de platã depusã de România la Comisia Europeanã, în 31 mai a.c.”, a arătat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, scrie România liberă.

Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanță de Urgență care prevede prelungirea cu 5 ani a termenului până la care contribuabilii pot depune cererile de restituire a sumelor reprezentând taxa specială, taxa de poluare pentru autovehicule și timbrul de mediu.

Măsura era necesară având în vedere că legislația națională trebuie armonizată principiilor Uniunii Europene în materie de restituire a taxelor încasate cu încălcarea dreptului unional”, arată Digi 24.

„Potrivit legislației, românii au avut termen de doar un an – între 7 august 2017 și 31 august 2018 – pentru depunerea cererilor de restituire, în condițiile în care, pentru restituirea creanțelor fiscale, dreptul de a le solicita se poate exercita în termen de 5 ani”, scrie Agerpres.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit miercuri, la Ashkhabad, despre „ambițiile imperialiste” ale NATO și viitoarea aderare la NATO a Finlandei și Suediei.

„Țările conducătoare ale NATO doresc (…) să-și afirme hegemonia, ambițiile lor imperiale”, a spus Președintele Putin, conform AFP, citată de News.ro.

Vladimir Putin s-a pronunțat și în legătură cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina. (…) Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să adere. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc”, a declarat șeful Kremlinului, scrie News.ro.

Dar „în cazul dislocării de contingente militare și de infrastructură militară acolo, vom fi obligați să răspundem simetric și să creăm aceleași amenințări la adresa teritoriilor din care emană amenințările la adresa noastră”, a avertizat Președintele Vladimir Putin, mai notează News.ro.

Rusia a acuzat Norvegia, miercuri, că blochează tranzitul de bunuri spre rușii care locuiesc în arhipelagul norvegian Svalbard și a amenință cu represalii.

„Am cerut imperativ ca Norvegia să rezolve această problemă cât mai repede cu putință.(…) Am subliniat că acțiuni neprietenoase față de Rusia vor duce la represalii”, a transmis diplomația rusă, anunțând și că l-a convocat pe însărcinatul diplomatic norvegian pentru explicații, scrie Digi 24.

„Rușii susțin că Norvegia a blocat intrarea de alimente și alte bunuri la granița terestră de la Storskog, aceste livrări fiind menite pentru minerii ruși din arhipelagul Svalbard, teritoriu norvegian. Serghei Gușkin, consulul rus pentru arhipelagul arctic, spune că mărfurile trimise reprezentau 20 de tone de bunuri, printre care șapte tone de alimente, piese de schimb și echipament esențial necesar pentru iarna arctică. Conform diplomatului rus, Norvegia blochează intrarea acestor bunuri în țară pentru a aplica sancțiunile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei, mai scrie Digi 24. 

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Rusia nu se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO was last modified: iunie 30th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: