Un nou tip de fraudă bancară face victime în Europa

20 feb. 2023
Vizualizari: 372

Dragarea canalului Bâstroe, reclamată de oficialii din România, ține azi prima pagină a presei din țară. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, solicitând „clarificarea cât mai curând” a poziției Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe.

„În marja Conferinței de Securitate de la Munchen, am discutat cu colegul meu Dmytro Kuleba și am solicitat clarificarea cât mai curând a poziției Ucrainei privind dragarea canalului Bîstroe, complementar demersurilor deja întreprinse de MAE român pe lângă partea ucraineană”, a scris Aurescu, sâmbătă seară, pe Twitter, scrie News.ro.

Ambasada Ucrainei în România precizează că lucrările de dragare pe Dunăre făcute de partea ucraineană „vizează exclusiv întreținerea căii navigabile”.

„Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală. Lucrările operaționale de dragare pe șenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulți ani în zonele specificate și convenite, în conformitate cu normele legislației ucrainene, acordurile și convențiile internaționale”, arată reprezentanții Ambasadei Ucrainei în România, într-un comunicat postat sâmbătă, notează News.ro.

„Conform sursei citate, în august 2022, partea ucraineană a informat Administrația Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate”, mai scrie News.ro.

„În condițiile războiului brutal în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei exprimăm recunoștință României pentru solidaritatea fermă cu poporul ucrainean si îndemnăm la avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă”, precizează Ambasada Ucrainei, notează News.ro.

„Ministerul Mediului va împiedica toate lucrările de pe Canalul Bâstroe care pot afecta biodiversitatea și ecosistemul Deltei Dunării”, a anunțat, joi, ministrul Mediului, Barna Tanczos, scrie Cotidianul.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are două proceduri de mediu deschise cu partea ucraineană cu privire la investiții în zona Deltei Dunării. Ambele proceduri se bazează pe legislația națională ucraineană și pe cea din România, respectiv pe convenții internaționale – convenția ESPOO în mod special. Nici legislația națională a României, nici legislația ucraineană nu permit desfășurarea unor lucrări în acea zonă care să pună în pericol biodiversitatea și ecosistemele din Delta Dunării”, a transmis ministrul Mediului într-o declarație video, mai arată Cotidianul.

Consilierul prezidențial, Mihailo Podolyak, a oferit, în exclusivitate, pentru Antena 3 CNN informații cu privire la lucrările pe care partea română le reclamă că s-ar face pe Canalul Bâstroe.

„Cred că avem acum și alte priorități, e război. Aceste întrebări legate de ecologia unei regiuni, Delta Dunării, se pot discuta în detaliu la nivelul ministerelor noastre pentru a fi găsite soluțiile necesare. Aceste întrebări minimalizează impactul ecologic al războiului din Ucraina, minimizând și urmările lui negative.Totuși, în prim plan iese altceva: războiul, armamentul, apoi celelalte nuanțe legate de ecologia regională. Dar suntem pregătiți să avem o discuție la oricare forum de acest gen” a răspuns consilierul prezidențial, Mihailo Podolyak, la întrebarea corespondentului Antena 3 CNN.

Poliția Română atrage atenția asupra unui nou tip de fraude online, săvârșite cu ajutorul unor apeluri telefonice nesolicitate făcute de persoane care își atribuie identitatea unor angajați din cadrul unităților bancare, campanie de fraude online care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene: Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia.

„Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi. În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite”, arată Poliția Română, scrie România liberă.

Presa mai scrie că începând de astăzi pot fi utilizate cardurile de energie pentru plata facturilor.

„Prima tranșă de 700 de lei din acest ajutor de stat poate fi consumată până la 30 iunie. Potrivit datelor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, până acum, cardurile au ajuns la aproximativ 1,7 milioane de gospodării, iar alte un milion de carduri ar urma să fie distribuite pe măsură ce se vor identifica noi consumatori vulnerabili. Cardurile pot fi folosite la plata curentului, lemnelor, gazelor sau a facturilor de întreținere în cazul blocurilor de locuințe. Plata se poate face direct la poștaș, la oficiile poștale, sau online, pe o platformă pusă la dispoziție tot de Poșta Română”, scrie România liberă.

„Marea Britanie este pregătită să sprijine orice țară care este dispusă în acest moment să livreze Ucrainei avioane de luptă, a declarat sâmbătă, 18 februarie, premierul Rishi Sunak, care i-a îndemnat pe aliați să își mențină ajutorul acordat Kievului în războiul împotriva Rusiei”, informează Reuters, citat de Libertatea.

„Până acum, Londra a refuzat să trimită avioane de luptă, argumentând că timpul îndelungat necesar pentru antrenarea piloților și a echipajelor substanțiale de sprijin necesare înseamnă că aceste aparate nu le-ar aduce ucrainenilor un folos imediat pe câmpul de luptă, dar Sunak a declarat sâmbătă, la Conferința anuală de Securitate de la Munchen, că Marea Britanie ar putea ajuta Kievul în alte moduri. «Vom furniza cu bucurie chiar acum un sistem oricărei țări care este capabilă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă. Marea Britanie este pregătită să sprijine aceste țări», le-a spus Sunak reporterilor”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Un nou tip de fraudă bancară face victime în Europa was last modified: februarie 20th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: