Aviz pozitiv al Comisiei de la Veneţia, pentru Legile Justiţiei

21 nov. 2022
Vizualizari: 318

Diplomația românească continuă eforturile pentru admiterea României în Schengen. Comisia de la Veneția a emis, vineri, Avizul de urgență cu privire la Legile Justiției. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, membru al Comisiei de la Veneția, a salutat, vineri seară, această decizie a Comisiei.

„Salut adoptarea de către Comisia de la Veneția a Avizului de urgență privind cele 3 legi referitoare la sistemul judiciar și evaluarea pozitivă a majorității aspectelor examinate în aviz”, a scris, vineri seară, pe Twitter, Bogdan Aurescu, scrie News.ro.

Comisia de la Veneția a emis, vineri, Avizul de Urgență cu privire cele trei legi privind sistemul judiciar din România: Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor. Comisia apreciază că, în ansamblu, legile par să meargă în direcția cea bună, deși în cadrul unui aviz de urgență nu se pot analiza toate aspectele. Comisia apreciază faptul că «nu par să existe interferențe politice în activitatea DNA», dar a formulat și o serie de recomandări”, explică News.ro.

Din păcate, după Olanda și Suedia, Austria anunță că nu va vota în favoarea României, în decembrie 2022, pentru admiterea în Schengen. Votul din 8 decembrie 2022 se va da în Consiliul JAI (Justiție – Afaceri Interne), din care fac parte miniștrii de Interne din țările membre UE. Poziția Austriei a fost explicată, pe 18 noiembrie 2022, într-un interviu, de ministrul Gerhard Karner.

„Ca ministru de Interne, responsabil pentru probleme de siguranță, eu spun în mod limpede NU”, a precizat Gerhard Karner, scrie România liberă.

Din declarația lui reiese că n-ar avea ceva anume împotriva României, ci se opune primirii în Spațiul Schengen a oricărui nou membru, deci a României, Bulgariei și Croației. Ministrul Karner a explicat această poziție prin faptul că țara lui, Austria, se confruntă cu un val uriaș de migranți ilegali, care vine prin Peninsula Balcanică”, notează România liberă.

„Nu este momentul să dăm un vot în favoarea extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcționează”, a argumentat Gerhard Karner, mai arată România liberă.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că există șanse ca salariile militarilor să crească anul viitor.

„Da, există aceste șanse și ne preocupă și ne vom zbate pentru aceasta”, a declarat ministrul Tîlvăr, scrie Agerpres.

Întrebat cum ar urma să se facă aceste măriri și dacă a purtat discuții cu ministrul Finanțelor pe acest subiect, ministrul Apărării a declarat: „Am vorbit cu domnul Câciu de câteva ori despre asta încă de la începutul mandatului, pentru că nu-mi este indiferent felul în care ne raportăm ca minister la depozitarul unor astfel de calcule și unor astfel de sfaturi, nu în ultimul rând, care este ministrul de Finanțe”, notează Agerpres.

„Nu am sesizat din partea domniei sale nicio formă de a încerca să blocheze un demers pe care și dânsul îl împărtășește”, a mai susținut ministrul Tîlvăr, scrie Agerpres.

Presa scrie azi că Rinat Ahmetov, patronul echipei Șahtior Donețk, va investi în dezvoltarea unor proiecte de energie eoliană și solară în România, în asociere cu mai mulți oameni de afaceri din Cluj.

„Cel mai bogat ucrainean, oligarhul Rinat Ahmetov, va investi o sumă considerabilă într-un proiect de energie renegenerabilă, lângă Cluj. DTEK Renewables International, companie deținută de Ahmetov, a devenit partenerul Finas Group, companie clujeană care operează și pe piața de energie verde, intenția celor două entități fiind de a dezvolta pe termen mediu proiecte regenerabile de 150 de miloane de euro”, scrie Ziarul Financiar, citat de Adevărul.

„Din februarie, cel mai bogat om din Ucraina și-a pierdut cel puțin jumătate din avere. Rinat Ahmetov însuși își estimează în prezent propriile pierderi la zeci de miliarde de dolari. Conform Forbes, Rinat Ahmetov avea în 2013 o avere de 15,4 miliarde de dolari, adică înainte de anexarea Crimeei de către Federația Rusă (2014). La începutul anului 2022, Forbes i-a estimat averea la 13,7 miliarde de dolari, iar în prezent, omul de afaceri ar avea o avere de 3,9 miliarde”, mai arată Adevărul.

În Ucraina, centrala nucleară de la Zaporojie s-a aflat iar sub bombardamente.

„Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacurile, de sâmbătă seară și duminică dimineață, asupra zonei centralei nucleare de la Zaporojie. Energoatom a declarat că au avut loc cel puțin 12 bombardamente asupra infrastructurii centralei. Conducerea centralei le-a spus experților AIEA că au fost înregistrate daune la unele clădiri, sisteme și echipamente, dar «niciuna dintre ele, până acum» nu este critică pentru siguranță și securitate”, notează Libertatea.

Odată cu victoria republicanilor în Camera Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi își anunță retragerea.

 „Nancy Pelosi, cea care timp de aproape două decenii i-a condus pe democrații din Camera Reprezentanților a Statelor Unite și care în actuala legislatură este președinte al camerei inferioare a Congresului SUA, a anunțat joi că nu va mai candida pentru o noua funcție de conducere în partid, ci va rămâne un simplu membru al Congresului reprezentându-i, așa cum face de 35 de ani, pe alegătorii ei din San Francisco”, relatează BBC, citată de News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Alegerile din SUA au propulsat și un român într-o poziție cheie în statul Arizona. Ben Toma, un politician american născut în România, a fost ales președinte al Camerei Reprezentanților din statul Arizona.

„El a fost ales în această funcție marți de către membrii grupului republican din Camera Reprezentanților din cadrul celei de-a 56-a legislaturi din statul Arizona rezultate în urma alegerilor de la mijloc de mandat. (…) Cetățean american, născut la Cluj-Napoca, Toma este reprezentant republican în Camera Reprezentanților din Arizona din anul 2017, iar în actuala 55-a legislatură a ocupat funcția de lider al majorității”, scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Aviz pozitiv al Comisiei de la Veneția, pentru Legile Justiției was last modified: noiembrie 21st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: