Profesorii revin la catedră

12 iun. 2023
Vizualizari: 180

Așa cum era de așteptat, sindicatele din educație au anunțat, luni, că greva generală declanșată în 22 mai se suspendă.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «SPIRU HARET», în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale”, anunță sindicaliștii, scrie News.ro.

„Ei condiționează suspendarea protestului de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de luni, prin articol distinct, a: principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public; acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024”, mai arată News.ro.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, la finalul ședinței de Guvern, că prin suspendarea grevei generale din învățământ „cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal” și a prezentat conținutul celor două ordonanțe de urgență adoptate de Guvern.

„Prima O.U.G. se referă la creșterile salariale care, pe medie, sunt peste 25%. Prin mecanismul pe care O.U.G. îl pune în practică, vorbim despre creșteri procentuale mai mari pentru debutanți. O a doua chestiune se referă la garanțiile conform cărora viitorea legii a salarizării va avea ca bază salariul debutanului sau al asistentului universitar, plecând de la salariul mediu brut pe economie”, a precizat Ligia Deca, scrie Libertatea.

„Tot astăzi a fost adoptată O.U.G. privind acordarea de prime pentru cariera didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar și pentru persoanalul nedidactic”, a mai spus ministrul Deca, mai arată Libertatea.

„Astăzi s-au majortat grilele salariale pentru personalul didactic și didactic auxiliar cu suma de 1.300 de lei brut, ce reprezintă, în medie, puțin peste 25%. S-au cuprins în această ordonanță și amendamentele din OUG 53 (cea din 1 iunie care prevedea o creștere de 1000 de lei brut – n.r.), care, odată cu apariția cestei ordonanțe care va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial, va fi abrogată, păstrându-se de acolo toate amendamentele sindicatelor”, a mai anunțat și ministrul Muncii, Marius Budăi, mai scrie Libertatea.

Odată cu încetarea grevei din învățământ, Evaluarea Națională și Examenul de Bacalaureat vor fi susținute conform programului stabilit deja.

„Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a menține o stare de normalitate a calendarului școlar și pentru a nu amâna examenele naționale atât de importante pentru ca elevii să poată să-și urmeze parcursul educațional. În acest moment, odată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal urmând etapele firești, încheierea situației școlare, Evaluarea Națională și Examen de Bacalaureat cu echivalarea probelor de competențe cu mediile de pe parcursul liceului”, a mai spus Ministrul Educației, scrie Antena 3.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avut discuții duminică cu membri ai conducerii partidului, anunțând că PSD dorește să continue colaborarea cu UDMR la guvernare, căreia îi propune să preia ministerele Energiei și Fondurilor Europene.

„UDMR să preia ministerele Energiei și Fondurilor Europene, ministere importante. Din câte cunoaștem, au și persoanele potrivite pentru conducerea acestor ministere”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, scrie Cotidianul.

Gândul scrie, azi, despre încheierea mandatului Premierului Ciucă.

„Premierul Nicolae Ciucă și-a dat, luni, demisia, spun surse politice. Decizia vine în contextul în care criza din Educație a fost soluționată, la aproape patru săptămâni după ce profesorii au refuzat să mai intre la ore. Nicolae Ciucă urmează să facă oficial anunțul, în cadrul unei conferințe de presă. El și-a depus deja demisia la Secretariatul General al Guvernului. În locul lui va fi numit liderul PSD, Marcel Ciolacu”, notează Gândul.

UDMR nu acceptă Ministerele Energiei și Fondurilor Europene sau Sănătatea, ci dorește respectarea protocolului coaliției.

„Vineri am avut o ședință a Consiliului permanent, au apărut concluziile cele mai importante și în presă, unde noi am spus următorul lucru: trebuie să respectăm protocolul, trebuie să respectăm acordul semnat, cuvântul dat și trebuie să fie un mesaj din partea liderilor politici către societate. (…) Nu avem niciun motiv să spunem că în continuare nu suntem în stare să conducem Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului”, a spus Kelemen Hunor, la Palatul Victoria, scrie Cotidianul.

„Eu am propus să fie Autoritate Națională de Sport, să fie totuși o instituție cât de cât autonomă, fiindcă anul viitor sunt Jocurile Olimpice. Și am fost de acord să fie comasate IMM-urile la Economie, să reducem structura guvernamentală. Dar ăsta a fost primul compromis. Colegii mei mi-au dat acest mandat – să cerem respectarea acordului și bineînțeles să existe o oarecare flexibilitate. Dacă totuși colegii noștri din PSD și din PNL vor discuții, atunci rămânem cu Dezvoltarea și ceva similar cu Mediul – putem să negociem”, a explicat liderul UDMR, mai scrie Cotidianul.

„Fostul Premier italian, Silvio Berlusconi, a murit luni la Spitalul San Raffael din Milano, la vârsta de 86 de ani”, relatează BBC News, citat de News.ro.

„Il Cavaliere, cum era supranumit în Italia, a fost un om de afaceri înainte să fie șeful al trei guverne, timp de nouă ani, un record. Silvio Berlusconi a dominat politica italiană, împreună cu partidul săi, Forza Italia (FI, dreapta). (…) În urma unui scor slab în alegerile europene din 2019 (8,78%), el s-a retras din cursa la succesiunea președintelui Sergio Mattarella în 2022. El a fost reales senator în octombrie, la nouă ani după ce i-a fost retras mandatul, în urma condamnării în dosarul Mediaset. (…) La începutul lui aprilie, el a fost spitalizat cu probleme cardiace și a anunțat că suferea de o leucemie cronică și o infecție pulmonară”, relatează News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

 

Profesorii revin la catedră was last modified: iunie 12th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: