Grupul Wagner ameninţă cu retragerea din Bahmut, dacă nu primeşte muniţie

5 mai 2023
Vizualizari: 189

Fără îndoială, evenimentul acestui sfârșit de săptămână este încoronarea regelui Charles al III-lea.

„Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey, Londra, și va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. În cadrul ceremoniei, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea este încoronat alături de Regina Consoartă, Camilla. Charles al III-lea va fi al 40-lea monarh încoronat la Westminster Abbey din 1066. Încoronarea reflectă rolul monarhului din prezent, dar oferă și o perspectivă spre viitor, având în același timp rădăcini în tradițiile și ceremoniile fastuoase cu istorie îndelungată”, notează Agerpres.

„Majestățile Lor vor ajunge la Westminster Abbey în procesiunea de la Palatul Buckingham, cunoscută sub numele de «Procesiunea Regelui». Această primă procesiune va începe ora 10.20, ora Londrei. Majestățile Lor vor călători cu Trăsura de stat a Jubileului de Diamant (Diamond Jubilee State Coach), trasă de șase cai Windsor Grey. Creată pentru regina Elisabeta a II-a la aniversarea a 60 de ani de domnie în 2012, trăsura a deservit-o doar pe regină, însoțită ocazional de prințul consort sau de un șef de stat aflat în vizită. Cavaleria Regală asigură escorta suveranului. «Procesiunea Regelui» include străbaterea The Mall, prin Admiralty Arch, apoi îndreptarea spre sud către statuia Regelui Carol 1 din Trafalgar Square și spre Whitehall. Procesiunea continuă pe Whitehall și de-a lungul laturilor de est și de sud ale Pieței Parlamentului, ajungând la Westminster Abbey”, potrivit site-ului Guvernului britanic, mai scrie Agerpres.

„Ceremonia religioasă de încoronare de la Westminster Abbey începe la ora 11:00. Regele Charles al III-lea va intra în Westminster Abbey prin Great West Door și va înainta prin naos până va ajunge în partea centrală a lăcașului de cult. Regele va fi precedat de procesiuni formate din lideri și reprezentanți religioși, precum și din reprezentanți din unele țări ale Commonwealth-ului care vor purta steaguri ale statelor lor și vor fi însoțiți de guvernatori și prim-miniștri. Printre aceștia se numără și premierul britanic Rishi Sunak, care va susține o cuvântare în cadrul ceremoniei”, potrivit BBC, citat de Agerpres.

Nu mai puțin de 2200 de persoane, capete regale, oameni politici, personalități ale sportului și culturii au fost invitate să ia parte la acest eveniment. Cotidianul prezintă numele marilor absenți de la aceste ceremonii.

„Pe lista oamenilor politici străini invitați la Londra se mai află prim-miniștri și președinți din aproape toate statele. Nu vor lipsi Președinții Irakului, Braziliei, Vietnamului. Au anunțat că vor lipsi Președintele Turciei, din cauza alegerilor din 14 mai, și Președintele Serbiei. Oficialul sârb a declinat invitația din cauza tragediei produse la o școală din Belgrad”, scrie Cotidianul.

Pe frontul din estul Ucrainei, de la Bahmut, Grupul Wagner se confruntă cu lipsa de muniție.

Într-un video postat pe Telegram, citat de Agerpres, Prigojin declară „în numele luptătorilor Wagner, al comandamentului Wagner, că pe 10 mai 2023 vom fi obligați să predăm pozițiile din orașul Bahmut unităților Ministerului Apărării și să redistribuim mercenarii în spatele frontului pentru a ne linge rănile”.

„Retrag unitățile Grupului Wagner din Bahmut deoarece, prin lipsa de muniție, acestea sunt condamnate la o moarte fără sens”, a spus Prigojin, adresându-se „șefului de Stat Major, Valeri Gherasimov, ministrului Apărării, Serghei Șoigu, comandantului-șef Vladimir Putin și poporului rus”.

„Într-o postare anterioară de vineri dimineață, Prigojin s-a plâns de lipsa de muniție și a proferat insulte la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov”, mai notează Agerpres.

În timp ce în întreaga Europa scad vânzările cu amănuntul, în România ele cresc, țara noastră fiind printre statele membre UE cu cea mai puternică creștere a vânzărilor, atât de la o luna la alta, cât și ca ritm anual, potrivit Eurostat.

„Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,2% în zona euro și cu 1,1% în Uniunea Europeană, în luna martie 2023 comparativ cu luna februarie. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Letonia (minus 2,7%), Germania și Polonia (ambele cu minus 2,4%). La polul opus, cea mai importantă creștere a vânzărilor cu amănuntul de la o lună la alta a fost înregistrată în România (2,9%)”, scrie România liberă, citând date Eurostat.

„În ritm anual, martie 2023 comparativ cu martie 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3,8% în zona euro și cu 4,1% în Uniunea Europeană. Și în acest caz, România este printre țările cu cea mai puternică creștere a vânzărilor, grație unui avans de 7,2%, fiind devansată doar de Spania, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 10,8% în ritm annual”, mai notează România liberă.

Fostul primar al municipiului Pitești, Tudor Pendiuc, a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu achiziția de autobuze pentru transportul local.

„La instanța de fond (Tribunalul București), Pendiuc primise o condamnare de 8 ani închisoare, pedeapsă redusă la jumătate de Curtea de Apel București, după ce magistrații au constatat că pentru infracțiunea de luare de mită faptele s-au prescris, iar pentru abuz în serviciu, pedeapsa a fost scăzută de la 6 la 4 ani. În același dosar, fiica sa, Emanuela Pendiuc, a scăpat de o condamnare de 5 ani primită la instanța de fond (achitată pentru spălare de bani, iar pentru complicitate la luare de mită faptele s-au prescris)”, notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

Grupul Wagner amenință cu retragerea din Bahmut, dacă nu primește muniție was last modified: mai 5th, 2023 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: