Taxele şi impozitele locale ar putea fi majorate

6 oct. 2022
Vizualizari: 335

În condițiile în care inflația crește, aducând majorări semnificative la prețurile bunurilor și serviciilor, acum și taxele și impozitele locale ar putea fi majorate, dacă va fi votat un amendament, depus de senatorii coaliției la textul Ordonanței nr. 16/2022, aflată în dezbatere parlamentară.

„Este un amendament care a fost discutat și la nivelul coaliției, a fost discutat și cu reprezentanții autorităților locale, atât cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, cu Asociația Municipiilor, a orașelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind și ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcție de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităților locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea, s-a solicitat și s-a obținut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul, astfel încât acestea să fie crescute cu 50%, față de valoarea inițială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliție”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, miercuri la Alba Iulia, întrebat în legătură cu amendamentul respectiv, scrie News.ro.

Guvernul a plafonat prin Ordonanță de urgență prețul  la lemnul de foc și la brichetele de cărbune.

„Prețul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguș și restul de lemn se stabilește la 400 lei pe metrul cub, cu TVA inclus, respectiv la brichete, se stabilește un preț maxim de 1.500 de lei pe tonă, cu TVA inclus, și la peleți maxim 2.000 lei pe tonă, cu TVA inclus”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că Executivul.care a adăugat că e o măsură necesară pentru sprijinirea cetățenilor care folosesc lemnul ca resursă în gospodărie, pentru sezonul de iarnă, scrie News.ro.

Presa mai scrie că aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen va intra în dezbaterea Consiliului UE în luna decembrie a.c. Subiectul este comentat de Euractiv.com., citat de News.ro.

„Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din Spațiul Schengen”, a declarat ministrul ceh al Afacerilor UE, Mikulas Bek, miercuri, în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European, scrie News.ro.

„Avem două state membre UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest domeniu. Sunt pregătiți pentru Schengen, dar încă așteaptă unda verde a Consiliului din 2011. Au trecut 11 ani, dar nu a fost înregistrat niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, mai notează News.ro.

O poziție similară a avut și  președinta S&D, Iratxe, Garcia Perez, care  a descris „blocada în Consiliu” ca fiind „discriminatorie”.

„Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cea mai bună rețetă pentru a alimenta nemulțumirea față de Europa și sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat președinta S&D, scrie News.ro.

„Doar gruparea Identitate și Democrație (ID) este împotrivă. Guido Reil, din partidul «Alternative für Deutschland», a catalogat România drept «Vestul Sălbatic» în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupție și crimă organizată în cele două țări”, mai noteazăNews.ro, citând Euractiv.com.

Polonia este tot mai aproape de o decizie istorică:  președintele Andrzej Duda spune că a purtat discuții cu SUA despre găzduirea de armament atomic pentru a contracara amenințarea ce vine din partea Rusiei.

„Problema este, în primul rând, că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la «partajarea» armelor nucleare”, a spus președintele Poloniei Andrzej Duda într-un interviu pentru ziarul Gazeta Polska, publicat miercuri și citat, între alții, de Bloomberg, se arată pe site-ul Antena 3.

„Am discutat cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate, ca Polonia să partajeze aceste arme. Subiectul este deschis”, a mai dezvăluit președintele Poloniei, scrie Antena 3.

„Partajarea nucleară invocată de Andrzej Duda poate însemna mai multe lucruri, de la avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară până la oferirea de avioane cu dublă capacitate, disponibile pentru roluri nucleare și chiar găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui stat aliat.(…) Comentariile președintelui polonez conturează perspectiva ca armele nucleare americane să poată fi găzduite pentru prima dată în istorie pe teritoriul unui membru NATO care s-a aflat cândva în spatele Cortinei de Fier”, mai notează Antena 3.

„La două săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a semnat ordinul de mobilizare «parțială», în armata rusă au fost încorporați 200.000 de rezerviști”, a anunțat marți ministrul apărării, Serghei Șoigu, citat de AFP, scrie Cotidianul.

„Instruirea personalului unităților (nou) formate se realizează pe 80 de terenuri militare și în șase centre de formare”, a arătat Șoigu într-o ședință a guvernului de la Moscova, dând asigurări că „recruții vor fi trimiși pe front cu unități care au luptat deja în Ucraina”, mai notează Cotidianul.

Le Monde, citat de Antena 3, notează că președintele Vladimir Putin a emis, miercuri, un decret prin care transferă în proprietatea Rusiei Centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

„Decizia a fost luată în contextul în care Rusia a anexat regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, o acțiune nerecunoscută de Ucraina, de Națiunile Unite sau de statele occidentale. Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), urmează să efectueze curând vizite în Rusia și Ucraina pentru a discuta despre securizarea Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse”, mai notează Antena 3.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei și „să accelereze” procedura de aderare a acestei țări la Uniune.

„Ucrainenii au nevoie de armament pentru a continua s-și recucerească teritoriul (…), de exemplu de tancuri Leopard 2 pe care mai multe state membre le dețin”, a declarat președintele Parlamentului European în acest interviu, acordat pe marginea sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, notează Antena 3.

Seară liniștită!

Taxele și impozitele locale ar putea fi majorate was last modified: octombrie 6th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: