Fermierii români ar putea primi noi compensaţii de la Bruxelles

24 mart. 2023
Vizualizari: 222

Comisia Europeană va reveni asupra cifrelor alocate fermierilor români, au declarat, joi seară, surse oficiale pentru News.ro.

„Președintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situației. Președinta von der Leyen a anunțat, în timpul reuniunii Consiliului European, că Comisia Europeană va reanaliza și va reveni asupra cifrelor pentru România”, au afirmat sursele citate, scrie News.ro.

„Președintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat, joi, la Bruxelles, ce explicații a primit pentru faptul că CE a decis să aloce doar 10 milioane euro compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina, că cei din Comisia Europeană trebuiau să țină cont de faptul că România a făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina către piețele lumii”, notează News.ro.

Propunerile ministrului Justiției pentru conducerea Parchetului General, DNA și DIICOT ajung pe masa Președintelui Iohannis.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat joi că a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerile sale privind numirea lui Alex-Florin Florența în funcția de procuror general și a lui Marius Ionuț Voineag în funcția de procuror șef al DNA, după ce aceștia au primit aviz favorabil din partea CSM. În cazul Alinei Albu, candidată la funcția de procuror șef al DIICOT și care a primit aviz negativ la CSM, Predoiu anunță că își menține această propunere și va organiza un nou interviu cu aceasta la sediul Ministerului Justiției, «ținând cont de cariera profesională impecabilă și calitățile demonstrate»”, scrie Agerpres.

„În conformitate cu prevederile legale, ministrul Justiției va proceda în perioada imediat următoare la un nou interviu cu procuror Alina Albu, condiție cerută de lege față de avizul negativ primit din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiției va desfășura un nou interviu ținând cont de cariera profesională impecabilă și calitățile demonstrate de Alina Albu, atât pe baza dosarului profesional depus la Ministerul Justiției, cât și în cadrul interviurilor susținute în cursul procedurii. De asemenea, ministrul Justiției va efectua verificarea suplimentară a aspectele semnalate prin avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Cel de-al doilea interviu va fi organizat cu respectarea condițiilor legale similare prevăzute și pentru primul interviu”, anunță Ministerul Justiției într-un comunicat remis joi, mai notează Agerpres.

România și Statele Unite ale Americii au încheiat un acord de securitate socială și aranjamentul administrativ de aplicare a acestuia, documente prin care cetățenii români vor putea cumula perioadele lucrate în ambele țări pentru calculul pensiei.

„Avem o numeroasă comunitate de origine română în SUA, oameni care trăiesc și muncesc acolo, care contribuie activ la dezvoltarea legăturilor dintre țările noastre și care se vor bucura să poată beneficia de prevederile unui astfel de Acord de securitate socială. Comunitatea românească din SUA a manifestat în repetate rânduri interesul pentru încheierea unui astfel de Acord și iată că, astăzi, putem spune că împreună cu partenerii americani am reușit să răspundem pozitiv acestor solicitări. Acordul în domeniul securității sociale urmărește să asigure continuitatea și protecția prestațiilor și drepturilor de pensie în contextul circulației între cele două state, prin posibilitatea totalizării perioadelor lucrate, atât în România, cât și Statele Unite ale Americii în vederea deschiderii dreptului la pensie”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, scrie Agerpres.

„Premierul suedez urmează să ceară joi explicații Ungariei cu privire la motivele pentru care Parlamentul ungar a ales să aprobe aderarea la NATO a Finlandei înaintea Suediei, anunță Ulf Kristersson”, relatează AFP, citat de News.ro.

„Voi întreba de ce despart Suedia și Finlanda. Există semnale pe care nu le-am primit anterior”, a anunțat premierul Ulf Kristersson la postul suedez de radio SR, scrie News.ro.

„Parlamentul ungar a surprins, săptămâna trecută, după ce a stabilit o dată a ratificării aderării Finlandei – luni -, dar nu și a ratificării aderării Suediei, care urmează să aibă loc «mai târziu». Această veste se adaugă problemelor cu care se confruntă Stockholmul, a cărei aderare istorică la alianța militară occidentală este blocată de către Turcia, în timp ce vecinului său finlandez îi este deschisă calea aderării. Ankara acuză Suedia de faptul că este un refugiu al unor activiști «teroriști» kurzi și că refuză să i-i extrădeze. (…) Numai Ankara și Budapesta mai au de ratificat aderarea la NATO ale celor două țări nordice, nealiniate militar în mod istoric”, mai scrie News.ro.

„Ungaria nu îl va aresta pe Președintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic”, a declarat, joi, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al Premierului ungar, Viktor Orban, potrivit Reuters, citat de Libertatea.

„Ne putem referi la legislația ungară și pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe președintele rus… întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a explicat Gulyas, scrie Libertatea.

„Aceste decizii nu sunt cele mai fericite întrucât ele duc lucrurile către escaladare și nu către pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă”, a mai adăugat demnitarul ungar, arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

Fermierii români ar putea primi noi compensații de la Bruxelles was last modified: martie 24th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: