Consilierul prezidenţial Ligia Deca, propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei

3 oct. 2022
Vizualizari: 476

Anul universitar a debutat, luni, cu Sebastian Burduja, ministru interimar la Ministerul Educației, după ce fostul ministru, Sorin Cîmpeanu, și-a dat demisia.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul prin care ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, este desemnat ministru interimar al Educației. De asemenea, șeful statului a semnat decretul prin care ia act de demisia lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului”, relata Agerpres

„Am lucrat alături de Sorin Mihai Cîmpeanu în Guvern și îi mulțumesc pentru implicare. L-am văzut de multe ori la treabă, inclusiv în nopțile de dinaintea examenelor naționale. A pus suflet în ceea ce a făcut ca ministru, inclusiv în zecile de dezbateri ale legilor învățământului, în toată țara. A ținut deschise școlile în pandemie, a crescut semnificativ premiile pentru olimpici, iar în sectorul 1 a făcut ceea ce mulți alții nu și-au asumat (iar unii și-au arogat doar meritele): redeschiderea bazei Cireșarii pentru comunitate. Sorin Cîmpeanu este și membru al PNL Sector 1 și îi mulțumesc pentru colegialitate”, a mai arătat, într-o postare pe Facebook, ministrul Sebastian Burduja, mai scrie Agerpres.

„Misiunea mea este să asigur funcționarea administrativă a Ministerului Educației pe perioada interimarului”, a mai scris Burduja, notează Agerpres.

Luni, la deschiderea anului universitar, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Președintele Klaus Iohannis a declarat că Legile Educației trebuie să cuprindă prevederi „explicite” cu privire la prevenirea și sancționarea plagiatului, subliniind că acesta este un „fenomen toxic al mediului educational”.

„Dacă actul de creație este fructul libertății, educația este rădăcina din care aceasta crește și dă naștere unei societăți cu oameni verticali, capabili să-și pună în valoare talentul și competențele, atât pentru împlinirea personală, cât și pentru binele comun. Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educational”, a spus șeful statului, la deschiderea anului de învățământ, notează Agerpres.

„Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a evidențiat Președintele Iohannis, mai scrie Agerpres.

Șeful statului a mai susținut importanța pentru pentru societatea românească a proiectului „România Educată”.

„Astăzi, avem oportunitatea de a coopera cu restul Europei într-o manieră intensificată, ca urmare a formării de rețele de universități europene, a creșterii sumelor alocate fondurilor de cercetare pan-europene și a creșterii numărului de cooperări punctuale pe teme de cercetare. Mobilitatea academică implicând studenți și profesori, juriile internaționale care evaluează proiectele de diplomă, colaborarea în tehnicile avansate cu firme de top, toate aceste componente ale formării de specialitate din Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» sunt expresii ale internaționalizării învățământului superior, unul dintre obiectivele programului «România Educată»”, a mai spus Președintele țării, scrie Agerpres.

Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, că și-a dat demisia pentru a nu periclita reforma în Educație.

În momentul în care am constatat că spațiul public este invadat cu subiecte care nu au nicio legătură cu milioane de elevi, cu sute de mii de profesori, cu sute de mii de studenți, am considerat că reforma în Educație pe care am avut onoarea și șansa să o inițiez în pregătirea implementării legilor proiectului «România educată» este periclitată. Pentru a nu periclita reforma în Educație, pentru a nu periclita adoptarea legilor Educației, pentru a putea susține mai bine legile Educației care sunt necesare pentru viitorul acestei țări am considerat că varianta corectă este aceea de a face un pas în spate”, a explicat Sorin Cîmpeanu, scrie Agerpres.

Fostul ministru al Educației a fost întrebat de presă dacă premierul Ciucă    i-a cerut să renunțe la funcție.

„Au fost puse în acea discuție (cu premierul – n.r.) toate elementele pro și contra, unicul obiectiv a fost susținerea cea mai eficientă a legilor Educației. Demisia a fost din proprie inițiativă”, a adăugat fostul ministru Cămpeanu, mai arată Agerpres.

Sorin Cîmpeanu și-a exprimat convingerea că, prin acest gest al demisiei, a ajutat la implementarea proiectelor legilor educației.

„Îmi exprim convingerea că, în acest fel, nu prin propria demisia, nedreaptă, generată de către cei care înțeleg mult prea puțin specificul învățământului superior, voi putea să susțin aplicarea legilor România educată și apoi implementarea lor”, a mai declarat Sorin Cîmpeau, scrie News.ro

Adevărul scrie despre propunerea PNL pentru ministerul Educației.

„Biroul Politic Național al PNL s-a întâlnit astăzi(n.n luni, 3 Octombrie a.c.), în format hibrid, pentru a vota numele viitorului ministru al Educației. Ligia Deca, consilier prezidențial, a fost alegerea liberalilor. Propunerea PNL urmează să fie prezentată coaliției și ulterior trimisă la Președintele Klaus Iohannis”, notează News.ro

„Ligia Deca va avea misiunea de a promova legile educației, lansate de fostul ministru Sorin Cîmpeanu și aflate în dezbatere. Ligia Deca, 40 de ani, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg, și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.  Ligia Deca a colaborat în calitate de expert cu instituții precum Consiliul Europei și Comisia Europeană. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți «Știința în educație» înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România. Deca a fost numită Consilier de Stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită în funcția de Consilier al președintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educație și Cercetare”, scrie News.ro despre propunerea PNL pentru acest minister.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

România liberă face un bilanț al mitingul organizat duminică de AUR în Capitală.

„Forțele de ordine au aplicat amenzi contravenționale și au inițiat două dosare penale în urma protestului care s-a desfășurat duminică, 2 octombrie 2022, în București. Cele șapte amenzi aplicate unor participanți au totalizat 32.000 de lei. Pe de altă parte, jandarmii au întocmit un act de constatare pentru sesizarea organelor de urmărire penală în cazul unui bărbat care participa la adunarea publică din Piața Victoriei având asupra lui un spray iritant-lacrimogen. De asemenea, polițiștii au depistat un bărbat care avea asupra lui două arme albe”, notează România liberă.

În încheierea Revistei, scriem despre o cabană celebră – „Caraiman”, construită în anul 1937 pe platoul Bucegilor, care ar putea fi salvată de celebru violonistul Alexandru Tomescu.

„Cel mai cunoscut și apreciat violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a cumpărat cabana Caraiman din Bucegi, pe care vrea să o restaureze și să o reintroducă în circuitul turistic”, relatează Profit.ro, citat de News.ro.

„Caut informații despre istoria cabanei, numele foștilor cabanieri, fotografii vechi. Vreau să fie o cabană altfel, care să îi inspire și pe alții și să arate că se poate face ceva frumos și confortabil. Nu vreau hotel de 5 stele, nu vreau să fac un business, vreau ceva cu specific montan, dar si cu o latură estetică. Un loc pentru montaniarzi, dar și pentru muzicieni și artiști în general”, a declarat Tomescu pentru Profit.ro, mai scrie News.ro.

Seară liniștită!

Consilierul prezidențial Ligia Deca, propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației was last modified: octombrie 3rd, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: