Guvernul salvează CFR Marfă

12 mai 2022
Vizualizari: 435

Într-un moment cheie, în care războiul din Ucraina a arătat tuturor cât de important este transportul feroviar, Guvernul ia decizia de a ajuta CFR Marfă.

Operațiunea de trecere de active în proprietatea statului va putea stinge și creanțele bugetare ale CFR Marfă, pe lângă cele fiscale, conform unei ordonanțe de urgență aprobate în ședința de miercuri a Guvernului. (…) Ordonanța de urgență va produce efecte doar după comunicarea acceptului Comisiei Europene privind stingerea datoriilor SNTFM CFR Marfă prin dare în plată”, scrie Agerpres.

„Actul normativ aprobat reglementează o derogare de la regula prevăzută la art. 263 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în ceea ce privește datoriile SNTFM CFR Marfă SA. Astfel, O.U.G. prevede că operațiunea de trecere de active în proprietatea statului va putea stinge și creanțele bugetare, pe lângă cele fiscale, reglementate în prezent. Totodată, ordonanța stabilește o procedură accelerată de trecere în proprietatea statului a bunurilor mobile și imobile ale CFR Marfă SA în vederea stingerii creanțelor fiscale și bugetare”, precizează sursa citată, mai scrie Agerpres.

O nouă Hotărâre de Guvern, aprobată miercuri, vine să suplimenteze veniturile unor familii sărace sau a persoanelor singure.

„Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o hotărâre, acordarea unor ajutoare de urgență în sumă totală de 1.004.500 lei pentru sprijinirea a 226 familii și persoane singure care fie se află în situații de necesitate în urma unor incendii sau accidente, fie au probleme grave de sănătate sau riscă excluziunea socială”, scrie News.ro.

„Ajutoarele de urgență aprobate de Executiv sunt acordate în baza anchetelor sociale efectuate de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, centralizate de  Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, și sunt suportate din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, mai indică sursa citată”, mai arată News.ro.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reunește, vineri, pentru a-și alege noul președinte.

„Pe 16 decembrie anul trecut, judecătorul Bogdan Mateescu, actualul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost votat interimar în această funcție, după ce Secția pentru judecători a CSM a respins candidaturile Gabrielei Baltag și Andrea Chiș. Mai mulți membri ai Consiliului au contestat decizia lui Bogdan Mateescu prin care s-a propus interimar la șefia CSM, judecătoarele Gabriela Baltag și Andrea Chiș cerându-i demisia acestuia. La aceeași dată, procurorul Nicolae Solomon a fost ales în funcția de vicepreședinte al CSM”, scrie Agerpres.

„CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept – ministrul Justiției, președintele ICCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii”, mai notează Agerpres.

În timp ce România amână adoptarea monedei unice europene, Bulgaria este la un pas să adopte euro, direct, fără o perioadă de tranziție.

„Bulgaria va adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024, așa cum a decis guvernul precedent”, a spus vicepremierul și ministrul de Finanțe, Asen Vassilev, potrivit Novitine, citată de România liberă.

„Planul de adoptare a monedei euro rămâne același cu cel anunțat de Banca Națională a Bulgariei și de Ministerul de Finanțe în luna iunie a anului trecut. Acesta prevede adoptarea imediată a monedei euro, fără o perioadă de tranziție. (…) În prezent, Bulgaria nu îndeplinește și se încadrează în excepțiile criteriilor de la Maastricht pentru adoptarea monedei euro, din cauza pandemiei de Covid”, mai scrie România liberă.

Rusia a impus, miercuri, sancțiuni împotriva unui număr de peste 30 de companii din Uniunea Europeană (UE), SUA și Singapore, ca represalii la sancțiunile care i-au fost aplicate.

„Potrivit decretului guvernamental, lista cuprinde 31 companii, dintre care majoritatea aparțin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care statul german a plasat-o sub controlul său din cauza importanței sale strategice. Gazprom își anunțase la începutul lui aprilie «retragerea» din această filială, fără a face alte mențiuni. Sancțiunile anunțate miercuri vizează și EuRoPol GAZ S. A., proprietarul părții poloneze a gazoductului Yamal-Europa, conform Agerpres.ro. Ele includ o interdicție de tranzacții și de intrare în porturile rusești a navelor având legături cu companiile vizate”, scrie România liberă.

Kievul propune Moscovei un schimb care ar putea să îi salveze pe luptătorii răniți blocați la Azovstal.

„Kievul a propus să elibereze soldați ruși capturați, la schimb pentru luptătorii răniți aflați în combinat, însă Kremlinul nu a dat încă un răspuns. Kievul a propus Moscovei eliberarea unor prizonieri de război ruși în schimbul evacuării soldaților ucraineni răniți care sunt blocați în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, aflat sub asediu”, a anunțat, miercuri, vicepremierul ucrainean, Iryna Vereșciuk, potrivit CNN, citat de Libertatea.

„De acum, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu vor să se predea. Acest lucru este demn de respect. Rușii nu sunt de acord cu «extracția» acestora. Aceasta este realitatea, dar, venind din partea rușilor, nu este surprinzător”, a scris Iryna Vereșciuk. „Ce e de făcut? Guvernul lucrează la mai multe variante. Niciuna dintre acestea nu este perfectă. Dar nu căutăm o opțiune ideală, ci una funcțională”, a adăugat vicepremierul ucrainean. „Ca prim pas, le-am oferit rușilor un astfel de schimb: Ne luăm băieții grav răniți de la Azovstal prin coridorul umanitar. În schimb, eliberăm prizonieri ruși sub regulile standard de schimb de prizonieri de război”, a precizat Iryna Vereșciuk, mai notează Libertatea.

În Încheierea Revistei, semnalăm o nouă ediție a unui festival de film în aer liber.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Cele mai recente filme franceze vor fi proiectate în cinematografe și în aer liber, în București și alte zece orașe din țară, în cadrul celei de-a 26-a ediții a Festivalului Filmului Francez în România, care va avea loc între 1 și 12 iunie. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, proiecțiile din cadrul festivalului vor avea loc în Cluj-Napoca (2 – 5 iunie – Cinema Victoria – Curtea Institutului Francez) , Iași (2 – 6 iunie – Institutul Francez – Sala Fondane; Cinema Ateneu; Curtea Institutului Francez), Timișoara (2 – 5 iunie – Cinema Victoria – Curtea Institutului Francez), Brăila (3 – 5 iunie – Cinema Cinefeel), Brașov (10 – 12 iunie – Cinema Astra), Constanța (2 – 5 iunie – Cinema Jean Constantin), Sfântu Gheorghe (9 – 12 iunie – Cinema Arta by Cityplex), Sibiu (3 – 5 iunie – Fabrica de Cultură, Sala Lulu), Suceava (9 – 12 iunie – Universitatea «Ștefan cel Mare»), Târgu Mureș (9 – 12 iunie – Teatrul de vară) și în Capitală (1-12 iunie la Cinema Elvire Popesco; Unteatru – Open-Air)”, relatează Agerpres.

Seară liniștită!

Guvernul salvează CFR Marfă was last modified: mai 12th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: