Certificatul electronic COVID-19, la un pas de adoptare

23 dec. 2021
Vizualizari: 458

Legea certificatului verde are o formă finală, asupra căreia liderii coaliției s-au pus de acord. Ceea ce nu se știe deocamdată este modalitatea în care va fi adoptată această lege: prin răspundere guvernamentală sau prin vot în Parlament.

„PSD ar vrea ca premierul să-și asume răspunderea, însă Nicolae Ciucă nu este de acord să fie singurul responsabil, ci întreaga Coaliție. Să nu uităm că este vorba despre un document controversat, care a iscat nemulțumiri în rândul multor români și a dus chiar la proteste violente în stradă. Prin urmare, vorbim despre o măsură anti populistă care ar afecta capitalul de imagine al celui ce o adoptă. Și nimeni – nici PNL, nici PSD – nu vrea să-și asume asta. Este normal ca Nicolae Ciucă și liderii PNL să refuze să fie doar ei țapi ispășitori. Vorbim, totuși, despre o Coaliție, iar astfel de decizii trebuie luate de ambele tabere. Astfel că legea nu va fi una asumată, ci una care va fi dezbătută și votată în Parlament. Dacă se va întâmpla așa, Coaliția ar avea la dispoziție doar o săptămână să dezbată legea certificatului digital Covid în Senat și Camera Deputaților. În acest context, surse politice spun că luni Guvernul va adopta proiectul, iar apoi îl va trimite Parlamentului spre aprobare. Până miercuri legea ar putea fi adoptată”, relatează România liberă.

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au înțeles ca certificatul electronic COVID-19 să fie adoptat până la finalul anului.

„Miercuri seara aceștia au modificat proiectul întocmit de Alexandru Rafila, așa încât să fie eliminată prevederea care condiționa accesul angajaților la locul la muncă în funcție de certificatul verde, spun surse din coaliție. Informația a fost confirmată pentru G4Media.ro de Marcel Ciolacu, președintele PSD, care a declarat că «eu nu am susținut așa ceva. Nici nu trecea de CCR. Certificatul (electronic COVID – n.red.) pentru mine nu a fost un scop, este un mijloc». Decizia ar veni după o întâlnire la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis”, scrie Digi 24.

Pandemia de COVID-19 rămâne în atenția mass-media. Agenția americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat, miercuri, autorizație de urgență pentru pastila împotriva COVID dezvoltată de compania Pfizer.

„Acest medicament antiviral, Paxlovid, poate fi administrat pacienților cu risc crescut care au vârsta de peste 12 ani, precizează FDA. Este primul tratament oral care se poate administra acasă. Pastila este destinată formelor ușoare și medii de boală, care pot evolua în forme grave, și se eliberează doar pe bază de prescripție. Pfizer a arătat că pastila sa anti-COVID reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare și de deces la persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, atunci când este luată în primele zile de la apariția simptomelor”, scrie Digi 24.

Printr-un comunicat de presă transmis miercuri de Executivul European, se anunță că un nou test PCR care detectează varianta Omicron fără a fi nevoie de secvențiere a fost realizat de Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene (JRC), iar laboratoarele îl pot comanda.

„Această nouă metodă oferă oportunități pentru detectarea mai rapidă și mai ieftină a Omicron și va permite o mai bună urmărire a noii variante răspândite în UE și în întreaga lume. Știința s-a dovedit a fi o componentă esențială în lupta noastră împotriva COVID-19. Sunt recunoscătoare pentru munca neobosită a tuturor oamenilor de știință în timpul acestei pandemii și nu numai”, spune Mariya Gabriel, Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabil pentru Centrul Comun de Cercetare, scrie Digi 24.

Vor fi sau nu impozitate multinaționalele? Comisia Europeană a propus miercuri o directivă care asigură transpunerea rapidă a acordului internațional privind impozitarea minimă a întreprinderilor multinaționale. Potrivit unui comunicat al CE, propunerea stabilește modul în care principiile ratei efective de impozitare de 15% vor fi aplicate în practică în cadrul UE.

„Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE. În cazul în care rata efectivă minimă nu este impusă de țara în care își are sediul o societate supusă unui impozit scăzut, statul membru al societății-mamă trebuie să aplice un impozit complementar. Propunerea asigură, de asemenea, impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente”, se arată în comunicatul CE, scrie Cotidianul.

Presa mai scrie că noul ministru bulgar al Apărării, Stefan Ianev, se opune desfășurării de trupe NATO suplimentare în Bulgaria, după cum relatează Euractiv, citat de Adevărul.

Actuala majorare a capacităților și activităților Rusiei pe flancul de est al NATO reprezintă circumstanțe de care nu doar că trebuie să se țină cont dar ele trebuie de asemenea monitorizate cu atenție specială. Aceste procese necesită o abordare unificată din partea NATO, dar fără a duce la o escaladare inutilă a tensiunilor”, a scris ministrul bulgar al Apărării pe Facebook, notează Adevărul.

„Ministrul bulgar al Apărării a mai precizat că nu crede că există circumstanțele necesare care să justifice decizia legată de trupele suplimentare de pe teritoriul țării și a subliniat că o astfel de dicizie „nu ar nu ar fi în concordanță cu interesul național al Bulgariei”, mai arată Adevărul.

Seară frumoasă!

Certificatul electronic COVID-19, la un pas de adoptare was last modified: decembrie 23rd, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: