Cifrele fricii: Între 1970 şi 1979, Securitatea a recrutat 121.000 de colaboratori

Noile decizii de recalculare a pensiilor, precum şi ridicarea pragului de impozitare a pensiilor sunt printre subiectele cele mai des abordate în presa ultimelor zile. Coaliția de guvernare a decis, joi, ca ridicarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei să se facă prin proiectul de lege care se află deja în Parlament, la Camera Deputaților, au precizat surse liberale.

„Iniţial, premierul Marcel Ciolacu anunţase că măsura va fi adoptată prin Ordonanţă de urgenţă, pentru că Parlamentul se află în vacanţă. Coaliţia a convenit şi adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a unui pachet de măsuri, care prevede între altele, actualizarea plafoanelor privind beneficiarii, ca urmare a creşterii pensiei pentru o mare majoritate a pensionarilor. (…) Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus joi în şedinţa PNL că proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, anunţat de premierul Ciolacu, are vicii de neconstituţionalitate şi trebuie adoptat proiectul PNL din Parlament, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, fiind solicitat să ridice acest subiect în şedinţa coaliţiei, au precizat surse liberale”, scrie News.ro.

„Potrivit surselor, în acest moment se discută despre vouchere de alimente de 250 lei, plătite odată la 2 luni, de care ar urma să beneficieze 2,4 miliioane de persoane şi plafonul pentru 90% din compensarea medicamentelor”, mai arată News.ro

Președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, a declarat că, de luni, va renunța la această funcție, pentru a-şi prelua mandatul de președinte al Consiliului Judeţean Timiş.

„De luni, 2 septembrie, voi renunţa la Preşedinţia Camerei Deputaţilor, mă voi retrage din această poziţie şi nu voi mai candida la nicio altă poziţie în Parlamentul României. Ne apropiem treptat de preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. Le mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în mine”, a afirmat Alfred Simonis într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

„Consiliul Judeţean nu trebuie să fie o concurenţă pentru zona privată. Are peste 2.500 de angajaţi cu toate structurile din subordine. Vrem un organism suplu, vom face o verificare a societăţilor şi a instituţiilor din subordine. Vreau să reducem numărul de şefi, să avem decizii mult mai eficiente implementate, proiecte eficiente, cu oameni eficienţi”, a mai spus Alfred Simonis, mai arată Agerpres.

Presa consemnează astăzi o declarație a candidatului AUR  la  președinție, George Simion, în legătură cu modul în care acesta percepe relația României cu Ucraina şi cu Rusia.

„Unii se aşteptau să fim rusofili, să fim iubitori de Putin. Nu suntem nici iubitori de Putin, nici iubitori de Zelenski. Noi suntem iubitori de România şi cred că am făcut prea multe concesii Ucrainei faţă de atitudinea pe care o au în continuare faţă de noi, o atitudine duşmănoasă”, a declarat George Simion, joi, la o emisiune difuzată online, scrie News.ro.

„Consider că trebuie să fie pace şi cred că în limita posibilităţilor Ucraina trebuie să îşi menţină integritatea şi graniţele. Problema este că această agresiune asupra Ucrainei nu a început acum, a început în 2014 când Rusia a ocupat Crimeea. Eu atunci, în 2014, am luat atitudine publică faţă de ocuparea Crimeii. Asta pentru cei care au memoria unei găini şi nu ştiu de unde a venit George Simion. Simion este militant unionist şi se lupta cu propaganda Kremlinului în 2008, 2010, 2012. Iar George Simion nu este politicianul tipic care se schimbă după cum bate vântul. Avem jumătate de milion de români în Ucraina care nu au drepturi elementare la şcoală, la biserică, iar ajutorul nostru pe care îl dăm zilele acestea Ucrainei trebuia condiţionat de drepturile acestor români şi de felul în care au de câştigat şi cetăţenii români. Nu mi se pare normal ca un refugiat ucrainean să câştige 3.500 de lei în România şi un copil român să aibă alocaţie de 200 de lei”, a mai afirmat Simion, notează News.ro.

Guvernul României vrea să  cumpere acțiunilor deținute de BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova, scrie azi Cotidianul.

„Portul Giurgiulești, singurul port al Republicii Moldova, se află la km 133,8 al fluviului Dunărea, fiind situat într-o zonă de importanță strategică, la granița cu România și Ucraina. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, în urmă cu un an, importanța achiziției portului, în contextul incertitudinilor geopolitice și al interesului României de a consolida poziția Portului Constanța. Danube Logistics SRL, operatorul principal al Portului Giurgiulești, este deținut în totalitate de compania olandeză Danube Logistics Holding BV, iar BERD este proprietarul final al acestui grup de companii. Portul a fost un nod esențial pentru comerțul moldovenesc, facilitând transbordarea și depozitarea mărfurilor într-o infrastructură trimodală. Decizia României de a achiziționa portul vine și în contextul intenției companiei bulgare MBF Port Burgas de a prelua un pachet de acțiuni deținute de BERD la Giurgiulești, ceea ce ar putea influența controlul și dezvoltarea portului”, relatează Cotidianul.

Presa mai scrie despre ultimele statistici ale Securității comuniste din anii 1970-1979, prezentate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, printr-o serie de postări pe Facebook, care arată amploarea sistemului de supraveghere impus de regimul comunist din România.

„Potrivit CNSAS,  Securitatea avea o amplă reţea de agenţi secreţi pentru a supraveghea societatea românească. Au fost recrutate peste 121.000 de persoane. Erau colaboratori adăugați la rețeaua informativă existentă. Dintre colaboratori, aproximativ 99.000 erau bărbaţi și 21.000 aveau studii superioare. Peste 800 erau elevi, minori la data recrutării, iar 1700 erau studenţi.1500 erau medici, 1200 erau din mediul juridic,  2000 erau membri ai clerului (din toate cultele recunoscute de lege), 6300 erau din învăţământ”, relatează Gândul.

Seară liniştită!